Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνονται οι «διαρθρωτικές αλλαγές»
  • Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών
  • Επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα συνιστά η ΕΕ

Σε συντονισμό των επόμενων κινήσεών της για την ταχύτερη επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών της στη δημόσια διοίκηση προχωρά η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει σήμερα υπό τη Β. Παπανδρέου η κυβερνητική Επιτροπή Θεσμών με τη συμμετοχή επτά υπουργών, προκειμένου να διαμορφώσει τις οριστικές θέσεις της κυβέρνησης ενόψει των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ, που ξεκινούν πιθανότατα την Πέμπτη.

Στην ατζέντα της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης υπάρχουν οι κυριότερες κυβερνητικές επιλογές που έχουν στόχο να καταστήσουν την κρατική μηχανή περισσότερο αποτελεσματική και ευέλικτη για την κυβερνητική πολιτική. Συγκεκριμένα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στην ελαστικοποίηση του ωραρίου και στην κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου, η υπηρεσία Αμεσης Παρέμβασης (ένα ακόμα σώμα κομάντος της κυβέρνησης που θα ξεκινήσει τη δράση του από εφορίες, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.), ο προγραμματισμός των προσλήψεων με δεδομένη τη θέση της υπουργού για αλλαγές στη σύνθεση του προσωπικού υπέρ των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και στο σύστημα προσλήψεων, η κατάρτιση των νέων οργανισμών των υπουργείων, κ. ά.

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις οδηγίες της ΕΕ, η οποία προωθεί με επιμονή διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και στους εργαζόμενους στο δημόσιο. Σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο δράσης της Κομισιόν, που αποκάλυψε χτες η «Απογευματινή», μεταξύ των οδηγιών της ΕΕ περιλαμβάνονται: Η δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης στο στενό δημόσιο τομέα στο πλαίσιο ενός ευέλικτου ωραρίου, η αναμόρφωση των οργανισμών των υπουργείων ώστε να γίνεται περισσότερο ευέλικτη η λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν συνιστά και τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων! Ακόμα προτείνεται η αναμόρφωση του ισχύοντος προσοντολογίου για τη δημιουργία νέου τύπου υπαλλήλων, οι οποίοι υποχρεωτικά πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ξένη γλώσσα. Στο ίδιο σχέδιο της Κομισιόν για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται η ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας με την αύξηση των ωρών εργασίας σε συγκεκριμένες περιόδους και τη μείωσή τους σε άλλες, δηλαδή στην επιβολή του «απασχολήσιμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ