Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες εξίσωσης των δύο κοινοτήτων

Οι ισχυρές χώρες, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συνεχίζουν την προσπάθεια, που με μεθοδικό τρόπο έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο, για την εξίσωση της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή.

Αφορμή για την εκδήλωση μιας ακόμη προσπάθειας των ισχυρών προς την κατεύθυνση της «νομιμοποίησης» των τετελεσμένων στην Κύπρο αποτέλεσε η διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης. Στις σχετικές διαβουλεύσεις, όπως ακριβώς και τον περασμένο Δεκέμβρη, που εκδόθηκε το προηγούμενο ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης, έγινε προσπάθεια να υπάρξει μια προσθήκη στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία υποδηλώνει - όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά - ότι για την ανανέωση της θητείας έγιναν διαβουλεύσεις και με τις δύο κοινότητες. Με τον τρόπο αυτό, τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος ως ισότιμη οντότητα με το κυπριακό κράτος.

Η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί την προτεινόμενη προσθήκη και επιμένει στη διατύπωση πως η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο εγκρίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση και οι λειτουργικές διευθετήσεις γίνονται σε συνεννόηση με τους στρατιωτικούς των δύο πλευρών. Μάλιστα, όπως επιμένουν παράγοντες της κυπριακής κυβέρνησης, η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχτεί την προσθήκη, έστω κι αν αυτό δημιουργήσει προβλήματα «νομιμοποίησης» της παρουσίας των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έκανε διάβημα προς τον Ρ. Χόλμπρουκ και ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως επιχειρεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβάνοντας στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ τις τοποθετήσεις και της κυπριακής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους!

Στην κατεχόμενη Κύπρο ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας σε κάθε τομέα προς τους Τουρκοκυπρίους και τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ», επανέλαβε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, πριν από την αναχώρησή του για τη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο Γ. Ακμπουλούτ είπε ότι «ο αγώνας αυτός είναι κοινός. Στα μάτια μας ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός λαός ταυτίζονται, τα προβλήματα του τουρκοκυπριακού λαού είναι και δικά μας».

«Η προσπάθειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η "ΤΔΒΚ" θα ατενίζει με εμπιστοσύνη το μέλλον, μέσα σ' ένα κλίμα ευημερίας και ηρεμίας», συνέχισε ο Γ. Ακμπουλούτ.

Ο Γ. Ακμπουλούτ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του ως πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ