Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Αξίωση του κεφαλαίου η παγκοσμιοποίηση

Στο βήμα του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του σημειώνει τα παρακάτω:

«Φίλες και Φίλοι,

Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, σας απευθύνω θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό και εύχομαι το Συνέδριό σας να είναι γόνιμο και δημιουργικό, για το καλό του αριστερού κινήματος, και των απροστάτευτων πολιτών.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια περίοδο όπου οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, την ασυδοσία της αγοράς και τα υπερκέρδη των ισχυρών διεθνών και εθνικών οικονομικών συγκροτημάτων. Κατά την άποψή μας, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί την οικονομική αξίωση του σύγχρονου καπιταλισμού. Είναι η αξίωση του κεφαλαίου, προκειμένου να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να περιορίσει το κοινωνικό κράτος, και να αφανίσει το δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας προς όφελός του.

Επί πολλά χρόνια, ακούμε καθημερινά να μας λένε, ότι, δήθεν είναι μονόδρομος ο νεοφιλελευθερισμός, για να προωθηθεί η νέα τάξη πραγμάτων και η παγκοσμιοποίηση.

Μας λένε, επίσης, ότι δεν υπάρχει σήμερα και στο μέλλον τίποτε ικανό να αντιταχθεί στη νεοφιλελεύθερη θεώρηση.

Ενάντια σε αυτήν την ύπουλη και βλαπτική για τους λαούς επιβολή, η οποία, εμποτίζοντας τις συνειδήσεις, σφυρηλατεί, δυστυχώς, μια πραγματική πίστη, το ΔΗΚΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβουν και να αντιδράσουν συστηματικά οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις, που αρνούνται τη μοναδική σκέψη και τις δόλιες θεωρίες των μονόδρομων, του τέλους των ιδεολογιών, των ανθρώπων και της ιστορίας.

Πρέπει, επίσης, να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν ποικιλόμορφα και αγωνιστικά οι κοινωνικές δυνάμεις, που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της ύπουλης ταξικής νεοφιλελεύθερης επίθεσης και θεώρησης.


Φίλες και Φίλοι,

Μέσα σ' αυτές τις δυσάρεστες συνθήκες και με τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε ο νεοκαπιταλισμός, που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, το ΔΗΚΚΙ πιστεύει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, απαιτεί ευρύτερες συμμαχίες μεταξύ των αριστερών κομμάτων και κοινωνικών ομάδων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Θα πρέπει στη νέα διεθνή του κεφαλαίου, να αντιτάξουμε τη διεθνή της εργασίας, της δημιουργίας και του πολιτισμού.

Το ΔΗΚΚΙ πιστεύει, επίσης, ότι η Αριστερά στη χώρα μας πρέπει να οργανωθεί ως δύναμη αντίστασης στην καταστροφή ενός πολιτισμού που έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων και με την ύπαρξη του δημόσιου τομέα και της δημοκρατικής ισότητας των δικαιωμάτων.

Δηλαδή, των δικαιωμάτων στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και πάνω απ' όλα την εργασία.

Πρέπει, επίσης, να δημιουργήσει τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, για την ανασυγκρότηση ενός συστήματος ιδανικών και αξιών, που θα έχουν την ικανότητα να συνεγείρουν βουλήσεις και να ευαισθητοποιούν συνειδήσεις.

Πολύ περισσότερο να ευαισθητοποιήσουν και ενεργοποιήσουν τους νέους ανθρώπους, που είναι τα πρώτα θύματα του νεοκαπιταλισμού.

Στη βαρβαρότητα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, που κατευθύνουν, κυρίως, οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες μεγάλες Δυνάμεις της ΔΥΣΗΣ, μαζί με την άρχουσα διεθνή οικονομική τάξη, η Αριστερά, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, πρέπει να αντιτάξει το όραμα μιας κοινωνίας, που θα στηρίζεται στα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Στην εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων, στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Στην επανάκαμψη της πολιτικής, αντί για τη διαχείριση.

Στην επαναφορά της πραγματικής δημοκρατίας με κυριαρχία του λαού και όχι των μεγάλων εκδοτών και επιχειρηματιών.

Το ΔΗΚΚΙ, στο πρόσφατο Τακτικό του Συνέδριο, αποφάσισε να αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και γι' αυτό απευθύνει και στο Συνέδριό σας την πρότασή του, για συνεργασία των αριστερών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο αντινεοφιλελεύθερο και προοδευτικό κοινωνικό μέτωπο.

Προτείνει το ΔΗΚΚΙ σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς της χώρας μας την έναρξη αυτής της συνεργασίας, χωρίς ηγεμονισμούς, στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, αλλά και στα κοινωνικά κινήματα. Ελπίζουμε ότι όλα τα αριστερά κόμματα θα ανταποκριθούν σε αυτή την ιστορική κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα και θα θελήσουν με ειλικρίνεια και με έργα - όχι μόνο με διακηρύξεις - να συμβάλουν στην προώθηση αυτής της ιστορικής συνεργασίας που άλλωστε τη θέλει ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.

Σας εύχομαι επιτυχία στο Συνέδριό σας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2005-01-25 00:00:00.0)
Μεγάλη η συνεισφορά σας στην υπόθεση της υπεράσπισης του Μαρξισμού(2001-01-05 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστικές ιδέες είναι δίκαιες και αναγκαίες(2001-01-04 00:00:00.0)
Ατυπη συμμαχία κυβέρνησης, ΜΜΕ, οικονομικών παραγόντων(2000-06-13 00:00:00.0)
Γκέρχαρντ Σρέντερ(1999-12-12 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται τη λαϊκή μας παράδοση(1998-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ