Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ
Σημαντική η συμβολή σας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων

Από το βήμα του Συνεδρίου, στο δικό του χαιρετισμό, ο Δημήτρης Σιούφας, Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε τα παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι,

Σας μεταφέρω θερμό χαιρετισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Πιστεύουμε ότι η συμβολή σας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ευχόμαστε απόλυτη επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Εκφράζουμε, βέβαια, δύο παρατάξεις που στηρίζονται σε εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές βάσεις και πολιτικές αντιλήψεις. Διαφωνούμε σε πολλά και πολύ σημαντικά ζητήματα. Ομως πλέον αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Γι' αυτό όλο και περισσότερο θα συναντιόμαστε σε κοινές αγωνίες και κοινούς προβληματισμούς για την κοινωνία, τον άνθρωπο, την ίδια τη Δημοκρατία. Και αυτό αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση που πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Μια κατάκτηση του πολιτικού και του κομματικού μας συστήματος που κάνει συνεχώς βήματα προόδου.

Διανύουμε ήδη μια εντελώς καινούρια εποχή. Μπήκαμε σ' ένα νέο αιώνα. Πολλά από τα ζητήματα του παρελθόντος που προκαλούσαν κάθετες πολιτικές αντιπαραθέσεις έπαυσαν να υφίστανται. Κάποια άλλα έχασαν, μπροστά στις εξελίξεις και τις νέες καταστάσεις, τη σημασία που είχαν. Εμφανίστηκαν νέοι κίνδυνοι και εντελώς καινούριες ευκαιρίες. Συσσωρεύτηκαν στο μεταξύ πολλά προβλήματα. Και απέναντι σ' όλα αυτά δεν μπορεί ούτε να μας καθοδηγούν, ούτε να μας επηρεάζουν οι αντιπαραθέσεις, οι συγκρούσεις και τα πάθη του παρελθόντος. Το χτες μπορεί - και πρέπει - να διδάσκει. Η συμβολή της ιστορικής γνώσης στην πολιτική μπορεί να είναι σημαντική μόνον εάν αξιοποιείται ως εμπειρία και δε στρατεύεται σαν δικαστής του παρελθόντος για την καταδίκη του παρόντος. Το χτες δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει, να χωρίζει και να διχάζει. Μόνο το κατεστημένο της συντήρησης μπορεί να υπηρετούν παρόμοιες απόπειρες και πρακτικές. Οι διαχωριστικές γραμμές δεν προσθέτουν. Αφαιρούν. Δεν αναβαθμίζουν και δεν ελευθερώνουν. Υποβαθμίζουν και υποτάσσουν. Είναι ανάγκη να κοιτάμε μπροστά. Είναι ανάγκη να μας καθοδηγεί η ευθύνη για το μέλλον. Και πιστεύω ότι έχετε δώσει κι εσείς σημαντικές τέτοιες αποδείξεις. Γι' αυτό πρέπει να πω ότι, παρά τις διαφωνίες μας, τις έντονες και αγεφύρωτες πολλές φορές, εμείς σας σεβόμαστε και σας εμπιστευόμαστε.

Η νέα εποχή έχει αναδείξει πολλούς τομείς και πολλά κρίσιμα ζητήματα, στα οποία ούτε χωρούν ούτε επιτρέπονται παραποιητικές αντανακλάσεις του παρελθόντος.

Συμφωνούμε - πιστεύω - στη διαπίστωση ότι ο μεγαλύτερος κοινωνικός κίνδυνος στο νέο αιώνα βρίσκεται στη διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών, και ειδικότερα στην έξαρση της ανεργίας.

Συμφωνούμε - πιστεύω - ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία στηρίζονται βέβαια στις καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές, αλλά προέρχονται κυρίως από το τρίγωνο που σχηματοποιεί η διαπλοκή πολιτικής, οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Οτι πρέπει να μεταφέρουμε πόρους και αρμοδιότητες στα επίπεδα εξουσίας που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη. Οτι παράλληλα πρέπει να επιμείνουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κατ' επέκταση για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Συμφωνούμε - πιστεύω - πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου μας είναι το ίδιο το κράτος. Οπως επίσης και στη διαπίστωση ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα του κράτους εντοπίζονται στη διαφθορά, την ασυδοσία, την κατάχρηση εξουσίας. Σε φαινόμενα δηλαδή, που τροφοδοτούνται από τον άκρατο κομματισμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μπορεί βέβαια να υπήρξε άριστη στην προπαγάνδα και την εκμετάλλευση αγώνων που έδωσαν άλλοι. Εσείς, άλλωστε, το ξέρετε πολύ καλά. Υποστήκατε τις συνέπειες και μπορεί να εξάγετε ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμη περισσότερο, ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση της συντηρητικής διαχείρισης διέπρεψε στη θεμελίωση ενός μονοκομματικού κατεστημένου, που χωρίζει τους Ελληνες. Το καθεστώς της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας αποτελεί κοινή διαπίστωση. Και απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις έχουμε όλοι συγκεκριμένες και πολύ βαριές ευθύνες. Μόνη συνέπεια της κυβέρνησης υπήρξε η ασυνέπεια. Και εσείς - ένα κόμμα που υπερηφανεύεται για τη συνέπειά του - μπορείτε να αξιολογείτε ανάλογα την πολιτική πρακτική και τη νοοτροπία της.

Μπορεί βέβαια - και συμβαίνει, πράγματι, ακόμη και στους τομείς που θέτουμε κοινούς στόχους - να ακολουθούμε διαφορετικές προσεγγίσεις και να καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα, προγράμματα και προτάσεις. Η διαλεκτική αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών μπορεί, ωστόσο, να οδηγεί είτε σε χρήσιμη επανεξέταση, είτε ακόμη και σε γόνιμη σύνθεση. Αυτή, άλλωστε, είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Η κοινωνία, ξεπερνώντας τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, δείχνει σε όλους μας το δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ