Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Αλλο ένα κόμμα μακριά και ενάντια στο λαό
  • Το κατευθυνόμενο άλμα στην πολιτική σκηνή προανήγγειλε χτες ο δήμαρχος
  • Βαθιά συντηρητικό το νέο κατασκεύασμα
  • Προσπαθούν να κρύψουν τον πανικό τους στη Ρηγίλλης

Το αναπόφευκτο και προαναγγελθέν «άλμα» στην «κεντρική πολιτική σκηνή» έκανε χθες ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υποχρεώθηκε να «μπει στο παιχνίδι» έχοντας αποδεχτεί εκ των προτέρων την αποστολή που του έχει ανατεθεί από τους ισχυρούς προστάτες του και βέβαια και το ρίσκο να επαληθεύσει τον κανόνα της «στυμμένης λεμονόκουπας». Το νέο κόμμα είναι προϊόν της ανάγκης των αρχιτεκτόνων του συστήματος, να κατασκευάζουν σε τακτά διαστήματα, σχεδόν σε κάθε τετραετία, ένα «νέο» κόμμα - ανάχωμα και «δοχείο» εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του δικομματισμού και η απρόσκοπτη διαιώνισή του.

Προαναγγέλλοντας χτες το βράδυ σε «εθνικό δίκτυο» την απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία «πολιτικού σχηματισμού», ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε ταυτόχρονα και το ιδεολογικοπολιτικό «προφίλ» του. Πρόκειται, όπως αναμενόταν, για ένα βαθιά συντηρητικό κατασκεύασμα, το οποίο επιχείρησε να εμφανίσει ως κάτι «καινούριο» επιστρατεύοντας μεγαλεπήβολες όσο κοινότοπες διακηρύξεις και διαπιστώσεις, καθώς και την κλήση της λέξης «νέος» σε όλες τις πτώσεις και σε κάθε φράση. Ο δήμαρχος κινούμενος στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, εμφανίστηκε οπαδός της παγκοσμιοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και «συμπάσχων» επειδή «ένα μεγάλος μέρος του λαού μας υποφέρει»! Φορώντας την απαραίτητη μάσκα του «φίλου του λαού», απαρίθμησε μια σειρά προβλήματα (ανεργία, παιδεία, υγεία), για να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στο «απρόσωπο και άδικο κράτος», αλλά ταυτόχρονα διακήρυξε ότι δεν υπολογίζει το «πολιτικό κόστος»!. Αντίθετα εκφράστηκε εγκωμιαστικά για τους «προικισμένους επιχειρηματίες», ενώ περίσσεψε η κολακεία προς τη νεολαία και η ασύστολη δημαγωγία με τη συνεχή επίκληση των λέξεων «λαός» και «πατρίδα». Χαρακτηριστική ήταν η υπόκλισή του προς την Εκκλησία, η οποία «στηρίζει και προασπίζει τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας»! Η αντίθεσή του στην κυρίαρχη πολιτική ήταν ανύπαρκτη, έστω και φραστικά, ενώ οι επικρίσεις του στο δικομματισμό υπήρξαν γενικόλογες και ταυτόχρονα εποικοδομητικές, υπογραμμίζοντας ότι είναι οπαδός της σύνθεσης και της «συμπόρευσης».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της δημιουργίας του κόμματός του, επικαλέστηκε το γνωστό επιχείρημα: «την κρίση του πολιτικού μας συστήματος», ότι «οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί εξάντλησαν το βιοϊστορικό τους κύκλο», καθώς και ότι «υπάρχει αναντιστοιχία των αναγκών της κοινωνίας και των κομματικών επιλογών». Δεν έκρυψε ωστόσο ότι το νέο κόμμα φιλοδοξεί «να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα» και να συμβάλλει «στο να αναχαιτιστεί η γενικευόμενη αντιπολιτική διαμαρτυρία». Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ταυτόχρονα και δήμαρχος, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του!

Ο δήμαρχος υποχρεώθηκε να περάσει από την εφεδρεία στη «γραμμή πυρός», με μόνο όπλο του τη διαβεβαίωση των αφεντικών για ολόπλευρη στήριξη των «μεγαλεπήβολων» σχεδίων του, διαβεβαίωση όμως που, ως γνωστόν, έχει δοθεί στο παρελθόν και σε άλλους επίδοξους «μεσσίες». Γνωρίζει βέβαια από την αρχή ότι είναι μάλλον απίθανο να «διεμβολίσει» το δικομματισμό, αλλά τουλάχιστον θα αποδείξει τη χρησιμότητά του και θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών αυτών που κινούν τα νήματα. Αυτό εξάλλου δήλωσε εξερχόμενος από το δημιαρχικό μέγαρο: «Φιλοδοξούμε να φανούμε χρήσιμοι»...

Ηταν φανερό από καιρό ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων είχε ξεφύγει εδώ και καιρό από τα χέρια του δημάρχου, ο οποίος εξωθούνταν να βγει στο γήπεδο και μάλιστα τον προικοδοτούσαν με ευνοϊκά γκάλοπ, ρεπορτάζ και αρθρογραφία. Από την πλατεία Κοτζιά υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη μια «μαγιά» για την οργάνωση του κόμματος με αιχμή στελέχη από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσδοκούν στην πορεία να προσελκύσουν περισσότερους κυρίως από τα δυο μεγάλα κόμματα. Επειδή στόχος είναι το νέο κόμμα να στελεχωθεί από «άφθαρτα πρόσωπα», διαδίδουν ότι τυχόν βουλευτές που θέλουν να προσχωρήσουν θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα.

ΝΔ: Ψύχραιμη μέσα στον πανικό

Η ηγεσία της ΝΔ επίσημα προσπάθησε να εμφανιστεί ψύχραιμη, ωστόσο οι βουλευτές του κόμματος δεν μπόρεσαν να κρύψουν την έντονη ανησυχία τους για τη ζημιά που θα προκαλέσει, καθώς και το ορατό ενδεχόμενο το νέο κόμμα να φράξει το δρόμο προς την εξουσία. Η τακτική που έχει διαμορφώσει η Ρηγίλλης θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνος και θα περάσει από πολλές φάσεις, ανάλογα με την απήχηση και τις κινήσεις του δημάρχου, με στόχο την εξουδετέρωση του νέου κόμματος. Η πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο Τύπου Θ. Ρουσόπουλο αφήνει αιχμές και υπαινιγμούς τόσο για τις προθέσεις και το ήθος του δημάρχου, όσο και την «ικανότητά» του να μπορέσει να φτιάξει βιώσιμο κόμμα. Τα πολιτικά κόμμα, δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, δε δημιουργούνται για να υπηρετήσουν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. «Υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν μόνο όταν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας του λαού». Αμφισβητώντας τα περί ανανέωσης που ανέφερε ο δήμαρχος τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα δεν ανανεώνεται με επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες πολιτικών προθέσεων».

Προσδιορίζοντας τη στάση της ΝΔ σημείωσε ότι «η παράταξη ενωμένη συνεχίζει την πορεία της. Στις προκλήσεις απαντάμε θετικά. Χαράσσουμε νέους δρόμους για μια νέα Ελλάδα και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την κοινωνία και τη ΝΔ να συνεχίσουν τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο». Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Μ. Εβερτ από την απόφαση του Αβραμόπουλου, επικρίνοντάς τον γιατί δεν παραιτήθηκε από το δημαρχιακό αξίωμα και γιατί έκανε τις εξαγγελίες από το κτίριο της Δημαρχίας. Παράλληλα εμφανίστηκε υπέρμαχος του δικομματισμού, υποστηρίζοντας μάλιστα με νόημα ότι μόνο όσοι διαπλέκονται με τις προμήθειες και τις εργολαβίες του δημοσίου θέλουν τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει πως κρύβονται συμφέροντα πίσω από το δήμαρχο.Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του νέου κόμματος συνέστησε υπομονή μέχρι να «δούμε τις πραγματικές προθέσεις, το πρόγραμμα και τα στελέχη», ενώ επισήμανε ότι «τα προβλήματα της ΝΔ τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι».

Κ. Μητσοτάκης και Ντ. Μπακογιάννη απέφυγαν να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, εμφανώς σε απόγνωση «έριχναν το μπαλάκι» στον Κ. Καραμανλή, υπογραμμίζοντας ότι από τις επόμενες κινήσεις του θα εξαρτηθεί η πορεία της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ