Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ
Κουβαλάτε μια μεγάλη και βαριά ιστορία

Παίρνοντας το λόγο ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων, σημείωσε τα παρακάτω:

«Φίλες και Φίλοι,

Εκ μέρους του κόμματος των Φιλελευθέρων και του Προέδρου τους κ. Στέφανου Μάνου χαιρετίζω το 16ο Συνέδριο του κόμματός σας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση να χαιρετίζω το συνέδριο του κόμματος στα εμβλήματα και τα ιδανικά του οποίου η δική μου γενιά έχτισε τα οράματα και τους μύθους της στην περίοδο του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.

Το κόμμα σας κουβαλάει μια μεγάλη και βαριά ιστορία, καθώς είναι τμήμα του κινήματος που σφράγισε τον 20ό αιώνα παγκόσμια. Το κομμουνιστικό κίνημα με τους αγώνες του, ανεξάρτητα από τις διάφορες οπτικές που μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει, έβαλε στο πολιτικό παιχνίδι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και συνέβαλε στον εξανθρωπισμό του συστήματος εξουσίας με τους αγώνες του. Στην Ελλάδα επίσης πιστώνεται με την αποφασιστική συμβολή του στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, συμβολή που από μόνη της δικαιολογεί το σεβασμό στην ιστορία σας.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα αποφασιστικό σημείο της ιστορίας της. Είναι πλέον μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, έχει ένα καλό, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, επίπεδο ανάπτυξης, θα μπορούσε να ατενίζει με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το μέλλον και ωστόσο η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη και μετέωρη. Οι Ελληνες εμφανίζονται να είναι ο πλέον απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης για το μέλλον τους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται παράλυτη στο να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες που να εντάξουν τη χώρα μας στο κύριο ρεύμα των αλλαγών που συντελούνται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο σαν αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου και της αυξημένης ελευθερίας στην κίνηση ανθρώπων, ιδεών, εμπορευμάτων, κεφαλαίων, αλλαγών που ακυρώνουν κατεστημένες εθνοκεντρικές και συντεχνιακές δομές και νοοτροπίες.

Εμείς οι Φιλελεύθεροι αντιμετωπίζουμε αυτό το νέο περιβάλλον με τόλμη και εμπιστοσύνη στις πραγματικές δυνατότητες της κοινωνίας μας, αρκεί να αποβάλουμε το φόβο και τη δαιμονοποίηση της λεγόμενης "παγκοσμιοποίησης", φόβο που συνασπίζει στη χώρα μας ένα ευρύ μέτωπο άρνησης και δυσπιστίας, μέτωπο που διαπερνά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οριζόντια και αθροίζει όλες τις δυνάμεις της αδράνειας της κοινωνίας γύρω από συνθήματα εθνικιστικά, ρατσιστικά συνθήματα θρησκοληψίας, συνθήματα κρατικίστικα και συντεχνιακά, συνθήματα με κοινό παρονομαστή την άρνηση της ελευθερίας και αλλαγής.

Η χώρα μας χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στον πολιτικό της χάρτη επίσης. Τα δύο κόμματα του δικομματισμού με την παραλυτική τους πολυσυλλεκτικότητα είναι ανήμπορα να προχωρήσουν τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Διαιωνίζουν την ύπαρξή τους μέσα από τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, νόμου που απαγορεύει τις προεκλογικές συμμαχίες, έτσι ώστε να εκβιάζει την παραμονή όλων τάσεων μέσα στα μεγάλα κόμματα. Χρειαζόμαστε σήμερα κόμματα πολιτικής που να προβάλλουν καθαρές λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας.

Το κόμμα σας προτείνει σήμερα μια πολιτική που κινείται στον αντίποδα των όσων εμείς οι Φιλελεύθεροι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Αυτό όμως δε μας εμποδίζει να σεβόμαστε το ρόλο και την ιστορία του ΚΚΕ. Τη συνέπειά του και την εντιμότητά του. Το θετικό ρόλο που διαδραματίζει στο πολιτικό μας σύστημα. Οσο όμως αντίθετοι πόλοι και να είμαστε, εμείς αισιοδοξούμε ότι δε θα είναι πάντα έτσι. Η φιλελεύθερη αντίληψη για το ρόλο των αγορών και η αξιοποίησή της για το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της κοινωνίας έχει ενσωματωθεί εν μέρει ή και εν συνόλω σε άλλα κομμουνιστικά κόμματα της υφηλίου, με κορυφαίο παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Ελπίζουμε ότι αν ο οδηγός μας είναι το πώς, ορθολογικά και ψύχραιμα, θα δώσουμε ρεαλιστικές προτάσεις κυβερνητικής λογικής, μακριά από λογική απλής διαμαρτυρίας, στα προβλήματα που ζητούν λύση, θα διαβούμε πολλούς κοινούς δρόμους στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ, καλή επιτυχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και την κυρίαρχη ιδεολογία(2020-06-10 00:00:00.0)
Αύριο διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές(2017-03-14 00:00:00.0)
ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας(2010-05-16 00:00:00.0)
Ιδια γεύση στις εκλογές(2007-10-21 00:00:00.0)
Η... Αριστερά...(2000-07-25 00:00:00.0)
Α. Κοσμίδης(1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ