Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ιδια γεύση στις εκλογές

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»

Associated Press

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»
Εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πολωνία για την ανάδειξη των 460 μελών της Κάτω Βουλής και των 100 μελών της Γερουσίας, σε μια χώρα που μαστίζεται από τον αντικομμουνισμό, το «κυνήγι των μαγισσών», από τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και φυσικά την επιβολή των αμερικανικών σχεδίων εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη χώρα.

Σήμερα τη «μάχη» για τη νίκη των εκλογών δίνουν τα δύο βασικά κόμματα - το κυβερνητικό δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) του πρωθυπουργού Γιαροσλάβ Καζίνσκι και το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Πλατφόρμα των Πολιτών» (PO), το οποίο ασκεί κριτική στο κυβερνητικό κόμμα για τον αυταρχισμό του και του καταλογίζει ότι θέτει απειλή στην κοινωνία με αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το συγκεκριμένο κόμμα είναι υποστηρικτής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί τη φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων, επιδιώκει τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Το τρίτο κόμμα που εμφανίζεται στην προεκλογική καμπάνια αφορά ένα συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, το Κόμμα της «Αριστεράς και των Δημοκρατών» του πρώην Προέδρου Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, που επί της προεδρίας του επέτρεψε την αποστολή Πολωνών στρατιωτών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Με ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα και με την προώθηση των συμφερόντων των καπιταλιστών, προβάλλει τον εαυτό του ως «προοδευτικό και αριστερό».

Υπάρχουν επίσης άλλα τρία κόμματα που φαίνεται πως θα ξεπεράσουν το 5% στις εκλογές και θα καταφέρουν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Το «Λαϊκό Πολωνικό Κόμμα» (PSL) που αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τους εύρωστους οικονομικά αγρότες, το κόμμα «Αυτοάμυνας» που συμμετείχε μέχρι πριν λίγο καιρό στον κυβερνητικό συνασπισμό και είναι συνήθης η αλλαγή της πολιτικής από τα δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα. Σημειώνεται επίσης, ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος αυτού συμμετέχει και ο πρώην πρωθυπουργός Λέζεκ Μίλερ που είναι υπεύθυνος στην εμπλοκή της Πολωνίας στον πόλεμο στο Ιράκ και την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και υπάρχει ο «Σύνδεσμος των Πολωνικών Οικογενειών» (LPR) που θεωρείται ακροδεξιό κόμμα που συνδυάζει τον εθνικισμό, τον ευρωσκεπτικισμό με ακροφιλελεύθερες πολιτικές.

Οπως μας δήλωσε η Μπεάτα Καρόν, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας, «όλα αυτά τα κόμματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό - αποτελούν καπιταλιστικά κόμματα και προωθούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική». Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, τόσο η «Αυτοάμυνα», ο «Σύνδεσμος των Πολωνικών Οικογενειών» και το «Λαϊκό Πολωνικό Κόμμα» μόνο στα λόγια τάσσονται κατά των πολέμων και των αμερικανικών βάσεων, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο πρώτα κόμματα συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό που προωθεί αυτήν την πολιτική.

Το μόνο κόμμα που συμμετέχει σ' αυτές τις εκλογές και διαφέρει από τα άλλα κόμματα είναι το «Πολωνικό Εργατικό Κόμμα» (PPP), σύμφωνα με την Μπεάτα Καρόν. «Αποτελεί το μόνο πραγματικά αντι-φιλελεύθερο και αριστερό κόμμα που συμμετέχει στις εκλογές», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι στηρίζεται κυρίως από την ένωση των ανθρακωρύχων «August 80». Μέχρι τώρα λάμβανε το 1% περίπου των ψήφων, όμως σ' αυτές τις εκλογές πιστεύει πως θα έχει την ευκαιρία να προωθηθεί και να λάβει περίπου το 3%, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι αρκετό για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, «εξαιτίας του αποκλεισμού του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την έλλειψη χρημάτων και εμπειρίας», πρόσθεσε η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Πολωνίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας είναι ένα ιδιαίτερα μικρό κόμμα και δεν έχει καταφέρει να συμπληρώσει ψηφοδέλτια σε όλες τις περιοχές της χώρας ώστε να πάρει μέρος στις εκλογές. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να συμμετάσχει με 6 υποψηφίους του στα ψηφοδέλτια του «Πολωνικού Εργατικού Κόμματος», όπως εξάλλου είχε πράξει και σε προηγούμενες εκλογές. Οπως μας πληροφόρησε η Μπεάτα Καρόν, το ΚΚ Πολωνίας συνεργάζεται με το «Πολωνικό Εργατικό Κόμμα» και σε άλλα επίπεδα, όπως για κοινωνικά, οικονομικά και διεθνή ζητήματα, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της αντίδρασης στον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ. «Γνωρίζοντας ότι οι υποψήφιοι του ΚΚ Πολωνίας δε θα καταφέρουν να εκλεγούν ως βουλευτές, επιδίωξή μας είναι σ' αυτήν την εκλογική περίοδο να μεταφέρουμε τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος στο λαό», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι το πολιτικό σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει μετά τις εκλογές, η εκπρόσωπος του ΚΚ Πολωνίας τόνισε ότι «ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση δε θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται». Σε περίπτωση που προκύψουν κυβερνητικοί συνασπισμοί θεωρεί πως μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί ανάμεσα στο κόμμα «του Νόμου και της Δικαιοσύνης» με την «Πλατφόρμα των Πολιτών», ή της «Πλατφόρμας των Πολιτών» με το «Κόμμα της Αριστεράς και των Δημοκρατών», ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη και δεξιά πολιτική.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ