Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Η στάση των κομμουνιστών για τη νέα «Ευρωσυνθήκη»

Αυτές τις μέρες στην Πορτογαλία έγινε η τελική έγκριση της «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης», του γνωστού αλλιώς στον ελληνικό λαό και στους άλλους λαούς της Ευρώπης ως «ευρωσύνταγμα», το οποίο, όπως είναι γνωστό, στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη 2007, υπό τη γερμανική προεδρία, αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά του, όχι όμως και την ουσία του. Και αυτή την αντιδραστική «Ευρωσυνθήκη» υποδέχτηκαν αγωνιστικά στη Λισαβόνα πάνω από 200.000 εργάτες με διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προχτές στην Πορτογαλία.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε πει κατηγορηματικό ΟΧΙ για το λεγόμενο πρώτο ευρωσύνταγμα και είχε αναδείξει από το Φλεβάρη του 2005 όλα τα αντιλαϊκά του σημεία, εκτιμώντας ότι η ίδια η ΕΕ οδηγείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Παράλληλα, με τη σημαντική δράση μας στο Ευρωκοινοβούλιο αναπτύξαμε μια πλατιά και πολύπλευρη εκστρατεία και δράση από τότε για ενημέρωση του ελληνικού λαού, για αλληλεγγύη με λαούς που αγωνίζονται ή οδηγούνταν από τις κυβερνήσεις τους στην κάλπη για τα δημοψηφίσματα, όπως με το γαλλικό λαό, το λαό της Ολλανδίας, που είπαν με απόλυτη πλειοψηφία ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα», αλλά και με άλλους λαούς και κινήματα, όπως του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας, που πλησίασαν την απόρριψη της Συνθήκης, φτάνοντας σε υψηλά εκλογικά ποσοστά το ΟΧΙ, πάνω από 40%.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επίσης ξεκάθαρα με νέο κατηγορηματικό ΟΧΙ και στη νέα εκδοχή του «ευρωσυντάγματος», τη λεγόμενη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, όπως υποκριτικά ονομάστηκε το νέο «ευρωσύνταγμα». Ταυτόχρονα, λέμε ΟΧΙ στην ΕΕ και στις επιλογές της.

Από το καλοκαίρι ακόμα η αντίθεσή μας εκφράστηκε σε όλα τα επίπεδα και στην Ελλάδα, και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρωτοβουλία του ΚΚ Λουξεμβούργου για μια ανακοίνωση- τοποθέτηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων των χωρών - μελών της ΕΕ. Μια ανακοίνωση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στις 23 του Ιούλη 2007 και την οποία υπέγραψαν 23 Κομμουνιστικά Κόμματα.

Πρόσφατα ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 - 19 του Οκτώβρη στη Λισαβόνα, λόγω της πορτογαλικής Προεδρίας, καλούσε σε υπογραφή μιας ανακοίνωσης - τοποθέτησης τα Κομμουνιστικά, Εργατικά, προοδευτικά και αριστερά κόμματα των χωρών - μελών της ΕΕ για καταδίκη της Συνθήκης. Το κείμενο αυτό τελικά υπέγραψαν 27 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, τα οποία βρίσκονται στη λίστα του «Solidnet» και συμμετέχουν στις διεθνείς συναντήσεις των ΚΚ και δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη».

Το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε σε αυτές τις πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε άλλες στο παρελθόν, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η «Ευρωπαϊκή Συνθήκη» αφορά σε ένα σύνολο από πραγματικά κρίσιμα ζητήματα για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, γενικότερα για τους λαούς των χωρών - μελών της ΕΕ και τις κατακτήσεις τους, για τις μελλοντικές εξελίξεις στην καπιταλιστική ΕΕ, όπως και για το ρόλο της στον ανταγωνισμό με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στις σχέσεις και στην επίδρασή της στους λαούς και στο εργατικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα όλου του κόσμου.

Βέβαια, ως Κόμμα έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που υπάρχουν, των διαφορετικών απόψεων και επεξεργασιών που υπάρχουν σε μια σειρά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, με τα οποία συνεργαζόμαστε, έχουμε κοινούς στόχους, συμμετέχουμε σε διμερείς, πολυμερείς, περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις και δράσεις. Το ΚΚΕ, ακόμα και όταν έχει επιφυλάξεις, ακόμα και όταν δε συμφωνεί σε όλα τα σημεία με άλλα κόμματα, πάντα προσπαθεί να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην κοινή έκφραση άποψης και θέσης. Ταυτόχρονα, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να εκφράζει σε διμερή βάση, με κάθε ευκαιρία, την ολοκληρωμένη άποψή του, την επιφύλαξή του ή τη διαφωνία του με άλλα αδελφά κόμματα, γεγονός που καθόλου δε στέκεται εμπόδιο στην κοινή δράση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει οι κομμουνιστές να διδάσκονται από την ίδια τη ζωή και τις εξελίξεις και να γίνονται βήματα μπροστά σε κάθε φάση, να αντιστοιχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις των ΚΚ με τις απαιτήσεις της πραγματικότητας αλλά και με το επίπεδο αντίθεσης και αντίστασης των λαϊκών κινημάτων τόσο στην ευρωσυνθήκη, όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για παράδειγμα:

Ολοι υποστηρίζουν ότι η ολοκληρωμένη απόρριψη της ευρωσυνθήκης είναι κρίσιμο ζήτημα. Το τι σημαίνει αυτό όμως μπορεί να εξηγείται διαφορετικά από διάφορα κόμματα. Κατά την άποψη του ΚΚΕ σημαίνει ενιαία απόρριψη της Συνθήκης μαζί με τις προηγούμενες θεμελιακές Συνθήκες της ΕΕ και των πολιτικών της. Επίσης, η αντίθεση στην ΕΕ να μην περιορίζεται μόνο στη νέα Συνθήκη και στη διαδικασία που αυτή πάει να επικυρωθεί.

Μια ουδέτερη ή «αχνή» επίσης τοποθέτηση για την ΕΕ, χωρίς καμιά ουσιαστική νύξη στο ταξικό της περιεχόμενο, στην καπιταλιστική της φύση και στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, δε βοηθά τα λαϊκά κινήματα, τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, στις ξεχωριστές χώρες της Ευρώπης, να μπορούν να ξεχωρίσουν το πραγματικό ζήτημα, τον εχθρό και αντίπαλό τους. Δε βοηθά να αναδειχτεί η κατεύθυνση της προοπτικής. Το αντίθετο μάλιστα μπορεί να συμβεί. Να προκαλέσει συγχύσεις γύρω από το περιεχόμενο που δίνουμε εμείς οι κομμουνιστές, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, στην αντίθεσή μας στην ευρωσυνθήκη, στις πολιτικές της ΕΕ, στην ίδια την ΕΕ.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι η προοπτική μιας Ευρώπης της ισότιμης συνεργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ειρήνης, προϋποθέτει τη σύγκρουση με την ΕΕ του Μάαστριχτ, του κεφαλαίου, των πολέμων, να αφήνει ανοιχτή τη ρήξη ή την προοπτική της ρήξης με αυτήν. Ετσι μόνο μπορεί να αποδυναμώνεται η άποψη ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε, κάτι που προπαγανδίζεται τόσο από τους κλασικούς συντηρητικούς νεοφιλελεύθερους, όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες, τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, οπορτουνιστικά κόμματα και κόμματα τα οποία συμμετέχουν στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ). Με αυτόν τον τρόπο θα χτυπιούνται αυταπάτες που επηρεάζουν ακόμα πλατιές εργατικές μάζες, ότι στα πλαίσια της ΕΕ είναι δυνατές φιλεργατικές πολιτικές, ή ότι δήθεν είναι «εφικτή μια άλλη ΕΕ».

Αυταπάτες που φαίνονται ανάγλυφα στις θέσεις του ΚΕΑ, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν για τη νέα ευρωσυνθήκη στο Πόρτο της Πορτογαλίας στις 8 του Ιούλη 2007. Λένε συγκεκριμένα: «Η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε από τους αρχηγούς κρατών, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει εξουσιοδότηση σε μια νέα διακυβερνητική να διαμορφώσει μια νέα ευρωσυνθήκη, είναι ένα σαφές σημάδι ότι αυτή η διακυβερνητική της ΕΕ δεν έχει διάθεση να αναβαθμίσει τις αξίες που θα βελτιώσουν τη ζωή του πολίτη...»!!!

Και παρακάτω. Εχει αξία να θυμηθούμε τι τους απασχολεί κυρίαρχα στις επονομαζόμενες ριζοσπαστικές θέσεις τους, αν και δεν είναι θέμα αυτού του άρθρου η αναλυτική καταγραφή όλων των θέσεων του ΚΕΑ για το ζήτημα:

«Η διακυβερνητική - γράφουν - εξουσιοδοτείται να κρατήσει την κυβερνητική ομοφωνία στην εξωτερική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει ενεργά στη συναπόφαση. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επικρίνει επίσης το γεγονός ότι η νέα νομική προσωπικότητα της Ενωσης δε θα έχει καμία επίδραση στην παρουσία της ΕΕ στους διεθνείς οργανισμούς, ειδικότερα στα Ηνωμένα Εθνη»!!!

Από την άποψη αυτή χρειάζεται ένταση της αντιπαράθεσης με απόψεις που προβάλλει το ΚΕΑ και βεβαίως χρειάζεται να γίνεται όλο και περισσότερο ευδιάκριτα και να υπάρχει σαφής οριοθέτηση από τις θέσεις του, αφού είναι γνωστό σε όλους - μεγάλη η ιστορική εμπειρία σε αυτό - ότι οι οπορτουνιστές δεν το έχουν σε τίποτα να αλλάζουν την προβιά τους, τα συνθήματά τους, τις ίδιες τις θέσεις τους, καταπώς τους βολεύει ευκαιριακά, τυχοδιωκτικά και πάντα με συνέπεια αντικομμουνιστικά, άλλοτε καλυμμένα άλλοτε ανοιχτά.

Το ΚΚΕ, σε συνεργασία και συνεννόηση με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, με λαϊκά κινήματα και μαζικές οργανώσεις, είναι έτοιμο να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην υπόθεση αυτή, σε όλες τις δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στην πάλη για την απόρριψη της Συνθήκης, για να απορρίψουν σε αυτήν την πορεία οριστικά και αμετάκλητα οι ίδιοι οι λαοί την ΕΕ του κεφαλαίου, να έρθουν σε σύγκρουση και ρήξη, να αποδεσμευτούν λαοί και χώρες από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δύναμη του λαού (2008-07-03 00:00:00.0)
Οταν ένας λαός θέλει, τότε μπορεί! (2008-06-15 00:00:00.0)
Κατηγορηματικό ΟΧΙ στη νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2007-07-29 00:00:00.0)
Να αποφασίσουν οι λαοί για την «ευρωσυνθήκη» και να την καταδικάσουν (2007-07-26 00:00:00.0)
Οι λαοί πρέπει να αποφασίσουν - Λέμε ΟΧΙ στη νέα Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2007-07-25 00:00:00.0)
Το άγχος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2005-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ