Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Νεοφιλελεύθερη επέλαση στη δημόσια διοίκηση
  • Συζητήθηκε στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης
  • Στ. Σκοπελίτης: Προσαρμόζεται η δημόσια διοίκηση στις επιταγές της ΕΕ

Στην τελική ευθεία για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων μπαίνει η δημόσια διοίκηση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», η συζήτηση επί της αρχής του οποίου έγινε χτες στη Βουλή και η ψήφισή του θα γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το νομοσχέδιο, όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, προσαρμόζει τη νομοθεσία μας στις επιταγές της ΕΕ, όπως παραδέχτηκε πριν από μήνες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν είπε ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί τη νέα πρόκληση μετά στη σύγκλιση και την ΟΝΕ».

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: Αφ' ενός γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κάτι που απλά σημαίνει ότι το κράτος θα απαλλαγεί από «μη αναγκαίες λειτουργίες», οι οποίες θα μεταφερθούν στους ιδιώτες. Αφ' ετέρου «κατεδαφίζονται» τα δικαιώματα των εργαζομένων με την καθιέρωση συστημάτων μέτρησης της αποδοτικότητας, τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και την καθιέρωση μερικής απασχόλησης. Στόχος, με τη διαρκή απειλή πειθαρχικών διώξεων και τη σταδιακή άρση της μονιμότητας, η διαμόρφωση ενός νέου τύπου υπαλλήλου αφοσιωμένου στο να εκτελεί τις άνωθεν εντολές.

Ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για εργασία τις απογευματινές ώρες ή το Σάββατο, με δέλεαρ τη μείωση των ωρών εργασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων και την καθιέρωση του ελαστικού ωραρίου και στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Παρατήρησε επίσης ότι με συγκεκριμένες διατάξεις καταπατείται ο νόμος για τις προσλήψεις, ενώ με τη θεσμοθέτηση «νέων ομάδων διοίκησης» δημιουργείται μία παράλληλη διοίκηση που θα κάνει τη «βρώμικη δουλιά» για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν και η ΝΔ και ο ΣΥΝ, με κύριο επιχείρημα την ασάφεια και την αοριστία των διατάξεών του.

Η υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην ομιλία της ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η δημόσια διοίκηση αφού με τις διατάξεις του αποτυπώνονται συγκεκριμένες πολιτικές σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διάρκειας με συγκεκριμένους πόρους και ποσοτικοποιημένους στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ