Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Γιώργος Τούσσας

Η δημιουργική συζήτηση και η υπερψήφιση των Θέσεων για το 16ο Συνέδριο της συνέλευσης της ΚΟΒ, η ομόφωνη έγκριση των Θέσεων από την ΚΟ Ναυτεργατών και από τη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Πειραιά, σε συνδυασμό με τη νέα πείρα που αποκτήθηκε, είναι δύναμη για το κόμμα μας.

Προχωράμε μπροστά με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας που θέτει το Καταστατικό του Κόμματος, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, την ατομική και συλλογική ευθύνη, την κριτική και την αυτοκριτική, την κομμουνιστική επαγρύπνηση, την πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό στο επίπεδο της ιδεολογίας, της πολιτικής, των οργανωτικών ζητημάτων.

Η ΚΟ Ναυτεργατών φέρνει στο 16ο Συνέδριο θετικό απολογισμό δράσης. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη σημαντικών αγώνων των ναυτεργατών και, γενικότερα, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στην ΠΝΟ, που δεν εκφράζει τη θέληση των ναυτεργατών, αλλά είναι προϊόν κρατικών - κυβερνητικών - εφοπλιστικών παρεμβάσεων και νομοθετικών μεθοδεύσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις επιδρούν σημαντικά στις εξελίξεις και στην ανάπτυξη μαζικών ταξικών αγώνων, που προωθούν κρίσιμα αιτήματα και συσπειρώνουν τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους, αναδεικνύουν τις αιτίες των προβλημάτων, τις ευθύνες της αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλουν στην πολιτικοποίηση του αγώνα.

Μετράμε πολύ σκληρές αναμετρήσεις, όπως αυτές των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων 1996 - '97, αλλά και τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις με θετικά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες.

Σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας παίζουν οι επεξεργασίες για τα προβλήματα των ναυτεργατών και την ανάπτυξη της ναυτιλίας, στην κατεύθυνση της ρήξης, της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

Η αποφασιστικότητα των κομμουνιστών και των ταξικών δυνάμεων επέτρεψε να αναδειχτούν στόχοι πάλης, που αφορούν τις αιτίες του ναυτικού εγκλήματος του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και τις ευθύνες, που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που προωθεί τα κέρδη των εφοπλιστών, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές στο βωμό της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Η ΚΟ Ναυτεργατών, προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, με πολλαπλάσιες εργατικές κοινωνικές δυνάμεις, δημιουργεί νέα δυναμική στην ανάπτυξη των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ