Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας στο ψευδοκράτος

Η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα για τη χορήγηση περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο τριετούς σχεδίου βοήθειας για την ενίσχυση της οικονομίας του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, αρμόδιος για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2001 για περίοδο τριών ετών», δήλωσε ο Γκιουρέλ. «Καθώς ένα ισχυρό τουρκοκυπριακό» ψευδοκράτος «έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία, η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας του», πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη λήξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Το τριετές αυτό «Σχέδιο Δράσης» της Τουρκίας θα προσανατολιστεί στην ανάπτυξη της ελαφράς βιομηχανίας, του τουρισμού και των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ψευδοκράτους.

Παράλληλα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε χτες την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης, με την οποία παρατείνεται κατά έξι μήνες η θητεία της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) και απείλησε με νέους περιορισμούς κατά των κυανοκράνων.

«Η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί όσον αφορά τους κυανόκρανους», δήλωσε σε δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχτές της απόφασης 1331, που προβλέπει παράταση έως τις 15 Ιουνίου του 2001 της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο. «Αν η δύναμη του ΟΗΕ θέλει να εργαστεί στο βορρά, θα πρέπει να τα βρει μαζί μας και να αποδεχτεί τους όρους μας», πρόσθεσε ο Ντενκτάς.

Η τουρκική πλευρά περιόρισε από τις 29 Ιουνίου σε τέσσερις τις διόδους των κυανοκράνων ανάμεσα στην ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο. «Η δράση τους περιορίστηκε. Τώρα θα υιοθετήσουμε κι άλλους περιορισμούς», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ