Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η συνέπεια και το χρέος

Στο μεταίχμιο των διαφορετικών εποχών, αισθάνεται κανείς την ανάγκη της αναδρομής ως ιστορικό χρέος, σε ένα κόμμα που στην πολυκύμαντη ιστορία της χώρας έδωσε μάχιμο και δημιουργικό «παρών» στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, είπε χτες ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, στο χαιρετισμό του απ' το βήμα του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δ. Σιούφας, που τον διαδέχτηκε στο βήμα, είπε μεταξύ των άλλων: «Πιστεύουμε ότι η συμβολή σας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας, είναι σημαντική... Είστε ένα κόμμα που υπερηφανεύεται για τη συνέπεια».

Περιοριζόμαστε - χωρίς να αγνοούμε τα άλλα κόμματα - στις επισημάνσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επειδή ακριβώς ανήκουν σε κόμματα ριζικά αντίθετων ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων και αντιλήψεων. Κόμματα, που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τη χώρα.

Τέτοιες επισημάνσεις - πέρα απ' την πολιτική αβρότητα - αποτυπώνουν, με τον τρόπο τους, τη γενικότερη εκτίμηση της κοινωνίας για τη διαδρομή του ΚΚΕ, του αρχαιότερου κόμματος στην Ελλάδα.

Μια διαδρομή που τη διέκρινε η συνέπεια για την πίστη στον εργαζόμενο άνθρωπο. Σ' αυτούς, που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας. Μια πορεία συνώνυμη με το χρέος για τη διασφάλιση της συλλογικής έκφρασης, που οδηγεί στη σφαίρα της πολιτικής δράσης και της κομματικής ένταξης.

Ομως υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε αυτά που διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πορεία του ΚΚΕ και σε αυτά που έπραξαν και πράττουν τα κόμματά τους ως κυβερνήσεις. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, με όσα «μύρια» έχουν καταλογίσει κατά καιρούς στο ΚΚΕ - που δεν είναι της ώρας για απαρίθμηση...

Το ΚΚΕ έχει πάμπολλα «πιστοποιητικά» για τη συνέπεια λόγων και έργων, τόσο στην αυτόνομη πολιτική του δράση όσο και στη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα.

Και δε μιλάμε για το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Είχαν προηγηθεί - όπως και ακολούθησαν - και άλλες πρωτοβουλίες που πάντα είχαν γνώμονα τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα.

Επίκαιρο είναι, λόγω των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών σχεδίων, το περίφημο Σύμφωνο του Παλλαϊκού Μετώπου και του Φιλελεύθερου Κόμματος, το 1936 - του γνωστού ως σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα με έξι σημεία διακυβέρνησης για τον τόπο. Θυμίζουμε ότι το πρώτο σημείο της συμφωνίας ήταν «η πλήρης αποκατάστασις και κατοχύρωσις των λαϊκών ελευθεριών εντός μηνός από τον σχηματισμόν της κυβερνήσεως» και το έκτο η «εφαρμογή των κοινωνικών ασφαλίσεων».

Το ΚΚΕ υπήρξε ο τυφεκιοφόρος της δημοκρατίας και των λαϊκών δικαιωμάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα.

Αυτό ήταν - και είναι - το νήμα σύνδεσης του χρέους και της συνέπειας του χτες με το σήμερα.

Κρατώντας γερά την άκρη αυτού του νήματος και μένοντας πάντα πιστό στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού, στο σοσιαλιστικό αύριο της χώρας, το ΚΚΕ παίρνει και σήμερα τη μεγάλη πρωτοβουλία της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου. Του μόνου δρόμου, που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους της δουλιάς στο κέντρο των εξελίξεων.

Ετσι. Για να μην κοπεί το νήμα των ανθρώπων του μόχθου ανάμεσα στον 20ό και στον 21ο αιώνα. Για να προχωρήσουμε πραγματικά μπροστά. Για να γίνουν αφεντικά του κοινωνικού πλούτου, αυτοί που τον ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ