Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΛΕΚΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
Το Μέτωπο αποτελεί τη μόνη δυνατή και ρεαλιστική πρόταση

Εκ μέρους της Πολιτικής Επιτροπής της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέκος Βερναρδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εκ μέρους της Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, χαιρετίζω τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του κόμματός σας, του ΚΚΕ. Το συνέδριό σας αυτό, όπως και τα προηγούμενα, αποτελεί κορυφαία στιγμή στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Εκτιμούμε δε ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις που θα λάβετε θα βοηθήσουν το Εργατικό Κίνημα στο δύσκολο αγώνα του, αλλά και θα επηρεάσουν την πορεία της Αριστεράς στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι η βασική σας πολιτική πρόταση, αυτή της συγκρότησης ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, είτε αντιμετωπίστηκε τυπικά, άγονα, και σε αρκετές περιπτώσεις κακόβουλα, είτε αποσιωπήθηκε εντελώς, όπως αποσιωπήθηκαν, επίσης, και οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες αναλάβατε ή και άλλες, στις οποίες συμμετείχατε, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, όπως αυτή για τα ΜΜΕ ή αυτή για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αλληλεγγύη. Η αποσιώπηση, όμως, αυτή δεν είναι τυχαία, γιατί στην Ελλάδα, όπως ήδη και στην Ευρώπη, έντεχνα μεθοδεύεται διολίσθηση της Αριστεράς σε λογικές και πρακτικές κεντροαριστερής κυβερνητικής συνδιαχείρισης, συναίνεσης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και αποδοχής της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς, δυνάμεις και πρόσωπα, που αναφέρονται στην Αριστερά, είτε με τη μορφή κινήσεων, είτε με τη διατύπωση πολιτικών προτάσεων, υποκύπτουν, τελικά, στις σειρήνες του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και τους αστικού κυβερνητισμού. Ομως, απέναντι σε όλα αυτά υπάρχουν και δυνάμεις της Αριστεράς, που αντιστέκονται στην ενσωμάτωση και την αποδοχή, που προτείνουν θετικές και δημιουργικές διεξόδους στον κόσμο της εργασίας, δύσκολες μεν, αλλά με προοπτική.

Ενα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα αντιπαλέψει τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα σχέδια των κυρίαρχων δυνάμεων, πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μόνη δυνατή και ρεαλιστική πρόταση. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλαπλές προσεγγίσεις και αναγνώσεις της πρότασης αυτής. Κυρίαρχο, όμως, είναι να υπάρχει συμφωνία στη γενική κατεύθυνση.

Εμείς, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, που θεωρούμε τον εαυτό μας αναπόσπαστο κομμάτι της Κομμουνιστικής Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, από τη στιγμή της συγκρότησής μας, θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, σαφώς οριοθετημένου από το νεοφιλελευθερισμό, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τη ΡΑΧ Americana, σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, στην προοπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού για μια κοινωνία αυτοδιαχειριζόμενη, δημοκρατική και οικολογική. Σήμερα όμως, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μετώπου είναι η συγκρότησή του και ως μαχητικής ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης, που θα αντιστέκεται, θα αναχαιτίζει και θα ανατρέπει τις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων.

Στην πρόταση του κόμματός σας για τη συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, συνυπάρχουν πολλά και από τα στοιχεία του δικού μας προβληματισμού και των δικών μας προσεγγίσεων. Στη βάση αυτή, συναντηθήκαμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Μαζί και με τις άλλες δυνάμεις, με επικεφαλής τον τρυφερό επαναστάτη κομμουνιστή, που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας, τον Λέοντα Αυδή, συγκροτήσαμε την "Συμπαράταξη για την Αθήνα", αυτό το εξαίρετο δημιούργημα της Αριστεράς και της Οικολογίας, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα και πολιτικό υπόδειγμα για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας ενός μετώπου.

Βαδίσαμε μαζί στη δύσκολη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Μαζί και με άλλες δυνάμεις, παλεύουμε καθημερινά μέσα από το ΠΑΜΕ και τη "Δημοκρατική Συσπείρωση" για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Κεντρικό στοιχείο των συνεργασιών αυτών αναδείχτηκε η συντροφικότητα, ο καλόπιστος, ειλικρινής και δημιουργικός πολιτικός διάλογος, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολιτική ιδιαιτερότητα. Αυτό το στοιχείο, λοιπόν, εμείς εκτιμούμε ότι αποτελεί και την εγγύηση για τη δημιουργική συνάντηση και ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του μετώπου σήμερα. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι το Μέτωπο, ως πεδίο κοινωνικής δράσης και διαλόγου, είναι αυτό που θα αποτελέσει και το χώρο, όπου θα αντιπαρατεθούν δημιουργικά και θα δοκιμαστούν απόψεις, εκτιμήσεις, προτάσεις και στρατηγικές. Με αυτές τις σκέψεις, συντροφικά, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ