Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Στόχος η πρόσδεση της Γιουγκοσλαβίας στο ΝΑΤΟ

Τις δυνατότητες για πρόσδεση της Γιουγκοσλαβίας στο άρμα του ΝΑΤΟ, διερεύνησε, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα, η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού της χώρας αυτής Ζ. Τζίντζιτς, μετά τη συνάντησή του χθες με τον Ελληνα υπουργό, ζήτησε την επέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο ευθύνεται για την όλη κατάσταση στη Νότια Σερβία, για την απομάκρυνση των ένοπλων Αλβανών, που έχουν εισέλθει στην περιοχή του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς από το Κοσσυφοπέδιο.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε, στην ουσία, την επέμβαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να απομακρυνθούν οι Αλβανοί του Κόσσοβου από τη ζώνη ασφαλείας στο Πρέσεβο και χαρακτήρισε τρομοκράτες τους Αλβανούς του Κόσσοβου. Εδωσε, δε, το «πράσινο φως» στη ΝΑΤΟική δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR), επικαλούμενος το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε «περίπτωση επίθεσης» να εισέλθει στη ζώνη ασφαλείας και να απομακρύνει τους «εισβολείς».

Στις συνομιλίες που έγιναν στο Βελιγράδι, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας -Γιουγκοσλαβίας, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ασφαλώς. Το πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας, όπως αναφέρθηκε, θα υπογραφεί σύντομα ανάμεσα στις δύο χώρες και ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνει και την εκπαίδευση Γιουγκοσλάβων αξιωματικών στην Ελλάδα για τις ανάγκες συμμετοχής στις λεγόμενες «διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ