Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικός ο ευρωστρατός

Οι ΗΠΑ  υπονομεύουν, με προσοχή, την προσπάθεια της ΕΕ να αποκτήσει «αυτοτελείς» στρατιωτικές δυνατότητες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι πρώτες απόπειρες της ΕΕ να αποκτήσει μια σχετική ανεξαρτησία σε στρατιωτικό επίπεδο από τις ΗΠΑ, πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (!) και υπό τη στενή επίβλεψη των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι προφανώς δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την υπονόμευση της αμυντικής τους βιομηχανίας... φροντίζουν ο υπό ίδρυση ευρωστρατός να ενταχτεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις επιχειρησιακές δομές του ΝΑΤΟ.

Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με βασικό θέμα συζήτησης τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών μηχανισμών άμυνας.

Οπως έγινε γνωστό από αμερικανικές διπλωματικές πηγές, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ είχε το πρωί συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Ισμαήλ Τζεμ σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας για πρόσβαση από τη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης στις υποδομές του ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες του Συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ξεκίνησαν με την ομιλία του προέδρου επί τιμή, που κατέχει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ τονίζοντας, ότι με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας επιβεβαιώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προχωρήσουν από κοινού στη σύναψη μιας διαρκούς και στενής συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή, είπε, θα πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την εμπειρία των 50 ετών από τη δημιουργία της Συμμαχίας και λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα Βαλκάνια, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η στρατηγική αυτή, πρόσθεσε, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων και την αποτροπή των αποσχιστικών τάσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την καθιέρωση δημοκρατικών διαδικασιών και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ