Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αύριο διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές

Ολοι οι ...αστοί στην «πίστα» (κατά την επίσκεψή τους στην εφημερίδα «De telegraaf»)

AP 2017

Ολοι οι ...αστοί στην «πίστα» (κατά την επίσκεψή τους στην εφημερίδα «De telegraaf»)
Στο φόντο της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας διεξάγονται αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία για τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Τα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το φιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, και το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) με αρχηγό τον Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος προέρχεται από το σημερινό κυβερνών κόμμα (και συνεργαζόταν με αυτό ως το 2012). 28 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, όλα όμως βρίσκονται στην ίδια βασική ρότα, αυτή της υπεράσπισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «Peil» έδειχνε πρώτο το κυβερνών κόμμα (VVD) με 24 έδρες και στη δεύτερη θέση το κόμμα του Βίλντερς με 22 έδρες, όπως και η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA). Ακολουθεί η «Πράσινη Αριστερά» με 20, το φιλελεύθερο κόμμα «Δημοκράτες 66» (D66) με 17, το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 15 και μετά το Εργατικό Κόμμα (PvdA - είναι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Γιούρογκρουπ) με 9 έδρες και έπονται άλλα κόμματα, όπως η Χριστιανική Ενωση, το συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, το Κόμμα των Ζώων και άλλα.

Πολιτικοί αναλυτές της χώρας σημειώνουν πως κανένα κόμμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πάνω από 17% και πως «θα προκύψει ένας κυβερνητικός συνασπισμός τριών, τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων» για τις «76 έδρες που απαιτούνται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Επιπλέον, «μέχρι και την τελευταία μέρα, πάνω από το 20% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, ενώ 3% αποφασίζει στην κάλπη. Γύρω στις 60 έδρες θα μπορούσαν να είναι αβέβαιες», αναφέρουν.

Κατά την προεκλογική περίοδο, στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα όπως ο ρόλος της ΕΕ - με το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού να ενισχύεται - αλλά και το Μεταναστευτικό, ενώ ανέβηκαν οι τόνοι ενάντια σε μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα. Τον «τόνο» έδινε και η εμφανιζόμενη δημοσκοπική άνοδος του Γκ. Βίλντερς, με συνθήματα όπως «Η Ολλανδία και πάλι στα χέρια μας», ζητώντας περιορισμό της μετανάστευσης, λιγότερες αρμοδιότητες στην ΕΕ και περισσότερο «εθνική πολιτική», ενίοτε και δημοψήφισμα για «Νexit», κλείσιμο των μουσουλμανικών τεμένων κ.λπ. Αντίστοιχα το συντηρητικό - φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε προτρέπει τους μετανάστες «Συμπεριφέρσου κανονικά ή φύγε», εμφανίζεται ενάντια στη διεύρυνση της ΕΕ με νέα μέλη και ζητά περιορισμό των εξουσιών της. Από σοσιαλδημοκράτες διαφόρων αποχρώσεων γίνεται λόγος περί «προοδευτικού πατριωτισμού». Ενδεικτικά οι Πράσινοι θέλουν μια ΕΕ πιο δυνατή αλλά πιο ...«δημοκρατική». Πρόκειται για θέσεις που εντάσσονται στην ενδοαστική κόντρα για το μέλλον και τον χαρακτήρα της ΕΕ, με δεδομένη και αναμφισβήτητη πάντως την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που χτυπάει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ