Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται τα μέτρα καταστολής στο όνομα της «τρομοκρατικής απειλής»

Συνεργασία γερμανικής αστυνομίας και στρατού για επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ενίσχυση της παρακολούθησης με κάμερες σε δημόσιους χώρους

Κοινή άσκηση της γερμανικής αστυνομίας και του ομοσπονδιακού στρατού, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σε πολλά σημεία της χώρας. Η συνεργασία αστυνομίας και στρατού για επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας παρουσιάζεται από τη γερμανική κυβέρνηση ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της «απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας», επιβεβαιώνοντας πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις για ένταση της καταστολής κατά των λαών και του εργατικού κινήματος. Παράλληλα, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση της παρακολούθησης και καταγραφής εικόνων μέσω καμερών παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», η άσκηση με την επωνυμία «GETEX» έγινε σε έξι ομόσπονδα κρατίδια με τη συμμετοχή 360 στρατιωτών. Είναι η πρώτη στο είδος της στη μεταπολεμική Γερμανία, καθώς το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις κατά των «εχθρών του κράτους», δηλαδή για την κατάπνιξη επαναστατικών κινημάτων. Ιστορικά, ήταν ο στρατός της Πρωσίας που κατέπνιξε την πρώτη γερμανική αστική επανάσταση το 1848. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», ο γερμανικός στρατός υπό τις εντολές της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης πυροβολούσε κομμουνιστές και μέλη των εργατικών και αγροτικών συμβουλίων.

Σήμερα, αξιοποιούνται από τη γερμανική κυβέρνηση οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Βερολίνο για να σπείρουν το φόβο και να «νομιμοποιηθούν» στη λαϊκή συνείδηση τα μέτρα καταστολής. Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ, Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, δηλώνει σχετικά: «Οι τρομοκράτες συνεργάζονται, δεν γνωρίζουν σύνορα. Για το λόγο αυτό πρέπει οι γερμανικές αρχές ασφαλείας να επικοινωνούν άμεσα και να λειτουργούν αποτελεσματικότερα από ό,τι στο παρελθόν. Οι κοινές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να προσκρούουν σε όρια αρμοδιοτήτων ή συνόρων ομόσπονδων κρατιδίων». Για τον υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, η πρώτη κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων τρομοκρατικών χτυπημάτων δεν θα είναι η τελευταία.

Νομοσχέδιο για κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για ενίσχυση της βιντεοεπιτήρησης σε εμπορικά κέντρα, στάδια, πλατείες μεγάλων πόλεων, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, χώρους στάθμευσης οχημάτων, λεωφορεία και τρένα στο όνομα της «διασφάλισης του αισθήματος ασφάλειας», μετά τις επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα πακέτο μέτρων του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, που ανακοινώθηκε το 2016.

Οι περιφερειακές αρχές προστασίας των δεδομένων εξακολουθούν να εξετάζουν τα αιτήματα των αρχών για χρήση των δεδομένων που καταγράφουν οι κάμερες παρακολούθησης. Ομως, πλέον με το νόμο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η άρση τυχόν αντιρρήσεων, στο όνομα της εσωτερικής ασφάλειας και της διατήρησης της τάξης.

Η Βουλή συμφώνησε, επίσης, να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή αστυνομία να χρησιμοποιεί αυτόματα συστήματα για την ανάγνωση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων και κάμερες στη στολή των αστυνομικών, καθώς και να καταγράφει τηλεφωνικές κλήσεις σε κέντρα ελέγχου.

  • Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία του προσωπικού εδάφους στα αεροδρόμια του Βερολίνου. Οπως ανακοίνωσε το συνδικάτο Verdi, «η απεργία θα τελειώσει στις 5.00 (6.00 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης». Οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στο Βερολίνο, που απασχολούνται κυρίως στη φόρτωση των αποσκευών ή στην καταχώρηση, απεργούν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με μισθολογικά αιτήματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη Χριστιανοκοινωνιστών - Χριστιανοδημοκρατών σε Βαυαρία και Εσση (2023-10-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ζυμώσεις για το ρόλο του στρατού (2016-07-26 00:00:00.0)
Συμφωνίες «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με τη Γερμανία (2016-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-03-03 00:00:00.0)
Ο υπουργός Σίλι υπόσχεται στον Μπους βοήθεια (2005-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ