Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Σε 10ημερη απεργία προχωράει από τις 15 Μάρτη η Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών της Βραζιλίας, διαμαρτυρόμενη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ, που προήλθε μετά την ανατροπή της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ντίλμα Ρουσέφ (της οποίας ήταν κυβερνητικός εταίρος).

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί, που συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατομμύριο υπογραφών για συμμετοχή στην απεργία, καλούν και άλλους κλάδους να συμμετάσχουν σε αυτήν. Το βασικό αίτημα είναι η απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους (άνδρες, γυναίκες) στα 65 χρόνια με 25 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης, καταργώντας τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ίσχυαν για τους εκπαιδευτικούς και τους αγρότες.

Κινητοποιήσεις όμως πραγματοποιούνται και στη γειτονική Αργεντινή, επίσης από εκπαιδευτικούς. Χτες είχε προκηρυχθεί άλλη μια μέρα απεργίας (η πέμπτη από τις αρχές του μήνα) από τους δασκάλους και καθηγητές και την Τετάρτη και Πέμπτη πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιδρούν στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι και τις τοπικές κυβερνήσεις. Εγκαιρα είχαν ζητήσει διαπραγματεύσεις για αυξήσεις 35% στους μισθούς, ενώ οι κρατικές και δημοτικές αρχές που αρνήθηκαν να τους συναντήσουν τώρα αντιπρότειναν αύξηση 18%, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ