Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμότητα για συνέχιση του παζαριού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την «αποφασιστικότητα» της ελληνοκυπριακής πλευράς «να συνεχίσουμε τον διάλογο» επανέλαβε με νέες δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «τα προσχήματα, από όπου και αν προβάλλονται, δεν θεωρώ ότι αποτελούν αρκετή δικαιολογία για να συνεχίζεται το αδιέξοδο».

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσε να είναι παραγωγικός ένας πιο ενεργός ρόλος των Ηνωμενων Εθνών», εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί «αν ενεργήσουν με το σκεπτικό "να μην πικράνουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά"».

Ενδιαφέρον έχει και μεγάλη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται θέληση για αμοιβαίο συμβιβασμό και υποστηρίζοντας ότι «γίνονται κάποια βήματα» για να επιστρέψουν οι δυο πλευρές στο «τραπέζι του διαλόγου».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διαθέσεων για παζάρι είναι και η συζήτηση που συντηρείται στα κυπριακά ΜΜΕ για την απαίτηση της Αγκυρας να ισχύουν οι «τέσσερις ελευθερίες» για όσους Τούρκους φτάνουν στην Κύπρο (σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού). Ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν τη Βρετανία να είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσδοκώντας τετελεσμένα και προς δικό της όφελος (εν όψει του Brexit).

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δυο βδομάδες και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε ως διά μαγείας» τη σχέση Τουρκίας - ψευδοκράτους και ότι «δεν είναι εντελώς άτοπο να βρούμε κάποιους τρόπους να διατηρήσουμε κάποια ειδική μεταχείριση για την Τουρκία». Μίλησε ακόμα για «μικρές εξαιρέσεις ή μεταβατικές περιόδους για κάποια προϊόντα από την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ