Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο υπουργός Σίλι υπόσχεται στον Μπους βοήθεια

Προετοιμασία διαδηλώσεων

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι υποσχέθηκε στον Αμερικανό Πρόεδρος Μπους «νέα γερμανική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ», μετέδωσε ο κρατικός γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, την Παρασκευή.

Ο Σίλι συζητούσε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο ασφάλειας Στέφαν Χάντλες για ζητήματα συντονισμού μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την επίσκεψη του Μπους στις 22 και 23 του μήνα στη Γερμανία και τη συνάντηση Μπους - Σρέντερ στις 23 στην πόλη Μάιντζ, πρωτεύουσα του δυτικογερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας - Παλατινάτου. Στη διάρκεια της συζήτησης αυτής μπήκε στην αίθουσα ο Μπους, ο οποίος επαίνεσε τον Γερμανό υπουργό σαν «πιστό φίλο της Αμερικής» που σε δύσκολες στιγμές ζήτησε την επαφή με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ARD, ο Σίλι υποσχέθηκε στον Μπους γερμανική βοήθεια στην «οικοδόμηση της διοίκησης» και στην «επεξεργασία του ιρακινού Συντάγματος». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Μπους ζήτησε από τον υπουργό υποστήριξη της Γερμανίας στη «νεοεκλεγείσα ιρακινή ηγεσία». Κατά τη συνομιλία έγινε λόγος για την «οικοδόμηση των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και την αποστολή ειδικών συνταγματολόγων».

Ο «Spiegel» γράφει επίσης ότι ο Μπους δήλωσε στον επί 25 λεπτά της ώρας συνομιλητή του ότι δεν τον τρομάζουν οι ετοιμαζόμενες διαδηλώσεις στη Γερμανία εναντίον του.

Πράγματι στο γερμανικό Τύπο αναφέρεται ότι για τις 22 Φλεβάρη προετοιμάζονται διαδηλώσεις κατά του Μπους και της πολεμικής πολιτικής του στο Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη και τη Στουτγκάρδη, ενώ στις 23 του μήνα στην πόλη Μάιντζ, στον τόπο της συνάντησης Μπους - Σρέντερ. Εκπρόσωπος της φιλειρηνικής οργάνωσης «Καουμπόηδες για την ειρήνη» έχει τη γνώμη ότι η συνάντησή τους στο Μάιντζ γίνεται για να αποφευχθεί μαζική διαδήλωση 100.000 διαμαρτυρομένων όπως το 2002 στο Βερολίνο. Κατά την άποψή του, τώρα πρόκειται να σημειωθεί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας «το τέλος της εποχής των παγετώνων» και δε χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενους σε μια πόλη, αλλά «ηλιόλουστες εικόνες ομόνοιας, που δε θα δείχνουν αστυνομικούς επιτιθέμενους κατά των διαδηλωτών».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ