Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις και η καταμέτρηση

«Νόμιμες οι εκλογές και η Βουλή που θα αναδειχτεί» διαμηνύει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, διαφωνώντας ανοιχτά με την εκτίμηση του ανώτατου θρησκευτικού οργάνου των σουνιτών

κατοχή

Associated Press

κατοχή
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις συγκλονίζουν το Ιράκ, κυρίως στις βόρειες σουνιτικές περιοχές, μετά από τα λίγα ήρεμα 24ωρα μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα, από τη, μέχρι στιγμής, καταμέτρηση των ψήφων, φαίνεται ότι το σιιτικό ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας προηγείται με τεράστια διαφορά, προδιαγράφοντας σχεδόν απόλυτη επικράτηση των σιιτών στο νέο Κοινοβούλιο.

Με δυναμίτη και αυτόματα όπλα επιτέθηκαν άγνωστοι ένοπλοι κατά του τεμένους Ταουχίντ, στη βόρεια συνοικία Χουριάχ, της Βαγδάτης, χτες το πρωί, χωρίς, όμως, να προκαλέσουν θύματα. Στο τέμενος, συνήθως, πηγαίνουν οπαδοί του ακραίου σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Λίγο αργότερα, στο δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με το διεθνές αεροδρόμιο, αντάρτες σκότωσαν άλλον έναν Ιρακινό κατασκευαστή που συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό.

Στη Μοσούλη από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος ενώ σε παρόμοια επίθεση στο Μπαϊτζί σκοτώθηκε ένας δεύτερος Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 7. Στην ίδια πόλη, επίσης, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί πολίτες. Στην επαρχία Βαβέλ σε μάχες σκοτώθηκε ένας 3ος Αμερικανός στρατιώτης.

Στη Ντουανίγια, πομπή του ιρακινού στρατού έπεσε σε ενέδρα ανταρτών και σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί στρατιώτες. Στη Ντουλουίγια σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός στρατιώτης καθώς και 1 αντάρτης σε ανταλλαγή πυρών. Το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στην πόλη Ισάκι σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί πολίτες από αυτοσχέδια βόμβα, ενώ στο Μπάλαντ σκοτώθηκαν άλλοι 2 Ιρακινοί πολίτες.


Associated Press

Τέλος, χτες, στο κέντρο της Βαγδάτης, απήχθη από αγνώστους η 56χρονη Ιταλίδα δημοσιογράφος, Τζουλιάνα Σγκρένα, της εφημερίδας «Ιλ Μανιφέστο». Οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερους τον Ιρακινό οδηγό της και έναν Ιρακινό συνάδελφό της ενώ, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχαν γνωστοποιηθεί τυχόν αιτήματά τους. Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την είδηση και ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει, ήδη, ορισμένες επαφές με τους απαγωγείς.

Αρωμα νίκης

«Οσοι εκλεγούν από τις κάλπες της Κυριακής έχουν όλη τη νομιμότητα να μιλούν εξ ονόματος του ιρακινού λαού» διαμήνυσε χτες, διά του εκπροσώπου του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Οπως δήλωνε ο εκπρόσωπός του, από την Καρμπάλα, «όλοι οι Ιρακινοί θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν το διχασμό», ενώ εκτίμησε ότι «η τρομοκρατία είναι ξένο σώμα για τους Ιρακινούς». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι σιίτες που θα εκλεγούν δεν έχουν καμία πρόθεση να ιδρύσουν θρησκευτικό κράτος.

Οι δηλώσεις του Σιστάνι, έστω και διά μέσου του εκπροσώπου του, απαντούν, ουσιαστικά, στην ανακοίνωση, πριν από λίγες μέρες, της Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, του ανώτατου θρησκευτικού οργάνου των σουνιτών, η οποία κατέστησε σαφές ότι «δε θεωρεί νόμιμη τη Βουλή και την κυβέρνηση που θα αναδειχτεί από τις εκλογές, και θα την αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση περιορισμένων αρμοδιοτήτων». Πιθανώς δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση του Σιστάνι γίνεται ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.

Από τα, περίπου 3 εκατομμύρια των καταμετρημένων ψήφων, η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία συγκεντρώνει περισσότερα από τα 2, με το κόμμα του δοτού πρωθυπουργού Αλάουι να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μόλις 579.000 ψήφους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ψήφοι που έχουν καταμετρηθεί προέρχονται από τις νότιες σιιτικές περιοχές.

Παραμένουν

Περίπου 135.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι τα τέλη της χρονιάς, και πιθανότατα και το 2006, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας. Ο Πολ Γούλφοβιτς τόνισε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των συμβούλων που το Πεντάγωνο θα στείλει στο Ιράκ για να επιταχυνθεί η εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο άμεσου επαναπατρισμού 15.000 στρατιωτών.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, μιλώντας στη Γερουσία, παραδεχόταν ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει σε τι επίπεδο εκπαίδευσης βρίσκονται οι 136 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες που έχουν καταταχθεί, αν και, υποτίθεται, ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες και έχουν αυξηθεί τα σχετικά κονδύλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φωτιά» από άκρη σε άκρη (2006-02-24 00:00:00.0)
«Εκκαθάριση» παντού (2005-05-28 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις κατά σιιτικών στόχων (2005-02-19 00:00:00.0)
Εντείνονται οι μετεκλογικές διεργασίες (2005-02-16 00:00:00.0)
Σύγχυση και λουτρό αίματος στη Νατζάφ (2004-08-21 00:00:00.0)
Εκατόμβη... (2004-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ