Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΝΤΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
Κλυδωνισμοί από το εύρος του σκανδάλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αποφασισμένος να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για «να μη μείνει καμία σκιά να αιωρείται πάνω από τον ΟΗΕ», δηλώνει, με γραπτή ανακοίνωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της πρώτης έκθεσης για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων». Παρ' όλα αυτά, ο γραμματέας του γραφείου του Ανάν δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι «το όλο ζήτημα έχει περισσότερο πολιτικές πλευρές παρά οτιδήποτε άλλο». Το πρόγραμμα στόχευε στην ανακούφιση του ιρακινού λαού από τις συνέπειες του εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ μετά το 1991 και έληξε το 2003.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από τον Πολ Βόλκερ, ο επικεφαλής του προγράμματος και προσωπικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Μπένον Σεβάν, παρενέβη προσωπικά, για να εξασφαλίσει συμφωνία σε συγκεκριμένη πετρελαϊκή εταιρία από την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν, με χρηματικά ανταλλάγματα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο ανώτατος υπάλληλος της Γραμματείας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιωσήφ Στεφανίδης, αλλά και ο γιος του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόγιο Ανάν, ο οποίος εργαζόταν, τότε, σε μία από τις εμπλεκόμενες πετρελαϊκές εταιρίες.

Συγκεκριμένα, ο Σεβάν και ο Στεφανίδης κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν, προκειμένου να πείσουν την ηγεσία Χουσεΐν να προτιμήσει την υπογραφή πετρελαϊκής συμφωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος, με την πετρελαϊκή εταιρία African Middle East Petroleum (AMEP), στην οποία στέλεχος ήταν ο γιος του Ανάν, που είχε αναλάβει και όλες τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell που προμηθεύτηκε 6,4 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού πετρελαίου διά μέσου της ΑΜΕΡ. Η Shell, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τίποτε περί δωροδοκίας και «νίπτει τας χείρας της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ