Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκκαθάριση» παντού

Καταρρίφθηκε αμερικανικό διθέσιο ελικόπτερο

Θύματα των Αμερικανών «απελευθερωτών» και Ιρακινών «κουίσλιγκ»

Associated Press

Θύματα των Αμερικανών «απελευθερωτών» και Ιρακινών «κουίσλιγκ»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών ενόψει της εφαρμογής, από τις αρχές της επόμενης βδομάδας, των νέων έκτακτων μέτρων ασφαλείας στη Βαγδάτη. Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις και αντάρτες κατάφεραν να καταρρίψουν, κοντά στην Μπαακούμπα, ένα αμερικανικό διθέσιο ελικόπτερο.

Σε «εχθρικά πυρά» οφείλεται η πτώση του ελικοπτέρου «ΟΗ-58 Kiowa», χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων», έξω από την Μπαακούμπα. Οι δύο Αμερικανοί πιλότοι σκοτώθηκαν ενώ ένα δεύτερο ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί τελικά στην κοντινή αμερικανική βάση.

Στη Μοσούλη, 1 Ιρακινός αστυνομικός και 1 περαστικός σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών κατά αστυνομικής περιπόλου. Στο Τικρίτ, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με στόχο αστυνομική περίπολο, στοίχισε, τελικά, τη ζωή σε 2 πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί. Από επίθεση με όλμους κατά αστυνομικού τμήματος στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώθηκε ο φύλακας της γειτονικής βιοτεχνίας ξυλείας και τραυματίστηκαν 4 άνθρωποι. Τέλος, στην περιοχή των φυλακών Αμπού Γράιμπ αντάρτες κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα του εκεί πετρελαιαγωγού.

Στο μεταξύ, οι ετοιμασίες συνεχίζονται για την έναρξη τη Δευτέρα, της επιχείρησης «Αστραπή», όπως ονομάζεται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στους δρόμους της Βαγδάτης από τη Δευτέρα θα στηθούν εκατοντάδες σημεία ελέγχου και άλλα τόσα θα μετακινούνται διαρκώς, ενώ περισσότεροι από 40.000 Ιρακινοί αστυνομικοί θα βρίσκονται σε διαρκή περιπολία. Στην επιχείρηση οι κατοχικές δυνάμεις, όπως ανακοινώθηκε, θα διαδραματίσουν, αρχικώς τουλάχιστον, υποστηρικτικό ρόλο.

Αντίθετα, στη Χαντίθα, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν μόνες τους την «εκκαθάριση» της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονταν χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, και αργά το βράδυ ζητήθηκε η συμβολή και αμερικανικών μαχητικών που πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές πάνω από κατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα, πάντως, προφανώς για τα «μάτια του κόσμου», ο αμερικανικός στρατός διεξάγει «έρευνα» για τις συνθήκες υπό τις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου σε σημείο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί, αλλά και για το θάνατο ενός κρατουμένου στην Αμπού Γράιμπ από πυροβολισμό.

Ολα αυτά δεν εμπόδισαν, πάντως, τον υπουργό Πετρελαίου να μεταβεί στη Νατζάφ για να συσκεφθεί με τον Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι, το θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα κατασκευαστεί πετρελαιαγωγός κοντά στην πόλη.

Συριακές διευκρινίσεις, αμερικανικές πιέσεις

Περισσότερους από 1.200 «ξένους μαχητές» που προσπάθησαν να περάσουν στο Ιράκ διά μέσου Συρίας έχουν συλλάβει, τους τελευταίους μήνες, οι συριακές αρχές. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φαϊσάλ Μεκντάντ, απαντώντας στις αμερικανικές κατηγορίες ότι τα συριακά σύνορα είναι διάτρητα και ότι από εκεί «πολλοί τρομοκράτες εισέρχονται στο Ιράκ». Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωνε χτες ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ