Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Στην τελική ευθεία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το «όχι» προηγείται με ποσοστό μεταξύ του 53%-55% και οι αφίξεις στη Γαλλία του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και του Ισπανού πρωθυπουργού Λουίς Θαπατέρο δε μοιάζουν ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα για το αυριανό δημοψήφισμα για το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα». Οπως προκύπτει από έρευνες που διεξήχθησαν στο περιθώριο των δημοσκοπήσεων, υπέρ του «όχι» τάσσεται η πλειοψηφία σχεδόν όλων των επαγγελματικών και ηλικιακών ομάδων, με εξαίρεση τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Επίσης, προκύπτει ότι ο κορμός της γαλλικής κοινωνίας, δηλαδή οι μισθωτοί όλων των κατηγοριών απορρίπτουν, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, τη Συνθήκη. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν σκεφθεί κανείς ότι το 90% του γραπτού Τύπου στη Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ του «ευρωσυντάγματος», όπως έχει πράξει και το 60% - 70% των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η γαλλική κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται με επιχειρήματα υπέρ της Συνθήκης.

Υστατη έκκληση

«Η στιγμή είναι κομβική, η ευθύνη μας ιστορική» τόνισε στο τελευταίο διάγγελμά του προς το γαλλικό λαό ο Πρόεδρος Σιράκ. «Αν απορριφθεί η Συνθήκη, θα αρχίσει μια περίοδος διαίρεσης για την Ευρώπη» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Σιράκ. Μια τελευταία προσπάθεια έκανε και ο πρώην Πρόεδρος και επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής της Συνθήκης, ντ' Εστέν, καλώντας τους Γάλλους να «κάνουν το όνειρο όλων των Ευρωπαίων πραγματικότητα».

Στο πλευρό του «όχι»

Στο άλσος της πόλης «Harnes» στο Pas de Calais, βρέθηκαν, στις 22 Μάη, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Τούσσας του ΚΚΕ, Jacky Hennin του ΚΚ Γαλλίας και δήμαρχος του Calais, ο Marko Rizzo των Ιταλών Κομμουνιστών και ο Helmuth Markov του PDS Γερμανίας, για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Γαλλίας κατά του «ευρωσυντάγματος», με τη συμμετοχή πάνω από 5.000 εργαζομένων.

Το «όχι» των κομμουνιστών, του λαού της περιφέρειας του Pas de Calais και γενικότερα της Γαλλίας, στο «ευρωσύνταγμα», εξήρε ο Henin επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Στην περιφέρεια Nord Pas de Calais έκλεισαν τα ανθρακωρυχεία και απολύθηκαν 250.000 εργάτες. Εγιναν 40.000 απολύσεις από τη χαλυβουργία. Οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις έχουν σβήσει από το χάρτη της περιφέρειας, με πάνω από 100.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Οι ψαράδες των ακτών της Μάγχης είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι Helmut Markov και Marco Rizzo επισήμαναν την όξυνση όλων των προβλημάτων των εργαζομένων στις χώρες τους, την πείρα της πάλης του εργατικού κινήματος και υπογράμμισαν τη συμβολή των κομμουνιστών στη μεγάλη μάχη του ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα».

Στη μαζική συζήτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας μετέφερε το μήνυμα του αγώνα της εργατικής τάξης από τη χώρα μας, το διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου πάλης σύγκρουσης - ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Για να απεγκλωβιστούν εργατικές λαϊκές δυνάμεις από την κυρίαρχη ιδεολογική - πολιτική επίδραση της αστικής τάξης των συντηρητικών - κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατικών - κεντροαριστερών πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου. Για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να ικανοποιηθούν τα ώριμα αιτήματα των εργαζομένων. Για ριζικές αλλαγές, για λαϊκή ευημερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ