Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο 119ος νεκρός απεργός πείνας

ΤΕΚΙΡΝΤΑΓ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Φαρούκ Καντίογλου, απεργός πείνας ο οποίος κρατούνταν στις φυλακές τύπου F - τα Λευκά Κελιά - του Τεκιρντάγ, μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης της τουρκικής Αριστεράς DHKC/P (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα), έχασε τη ζωή του, όταν αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη πρακτική απομόνωσης και βασανισμών, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές χτες από την Τουρκία. Πρόκειται για το 119ο θάνατο στη διαμαρτυρία εναντίον των κελιών πλήρους απομόνωσης που αποτελούν άλλο ένα μέσο στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να «σπάσουν» τους πολιτικούς κρατούμενους - εν μέσω «εκδημοκρατισμού», βεβαίως.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν σημειώνει: «Είναι ολοφάνερο πως η Τουρκία δε γίνεται πιο δημοκρατική, ούτε αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι η ΕΕ, που γίνεται πιο αντιδημοκρατική και αντιδραστική». Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι την ώρα που γίνεται λόγος για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», περνά ο νέος ποινικός κώδικας, διώκεται το συνδικάτο των εκπαιδευτικών Egitim Sen, οι βασανιστές επιβραβεύονται αντί να τιμωρηθούν και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δίνουν δάνεια στην τουρκική κυβέρνηση «για να συνεχιστεί» το διαρκές έγκλημα... «Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ερντογάν διατηρεί και θεσμοθετεί επίσημα εκείνες τις πολιτικές που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η φασιστική χούντα του '80».

  • Χτες βράδυ, έγινε γνωστό ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης στο χωριό Καγιατζίκ, κοντά στο Ντιάρμπακιρ. Ο στρατός και οι αντάρτες έχουν «φυτέψει» εκατομμύρια νάρκες στην Ανατολία από τη δεκαετία του 1980, αν και ο στρατός ισχυρίζεται ότι δεν έχει ναρκοθετήσει καμία περιοχή από το 1998.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ