Σάββατο 28 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ «G8»
Η Αφρική στο στόχαστρο

ΡΩΜΗ.--

Η Αφρική στο στόχαστρο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που ξεκίνησε χτες την περιοδεία του σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία ως προεδρεύων της «G8» από τη Ρώμη. Φυσικά επισήμως η ατζέντα Μπλερ για τα θέματα που πρέπει να είναι τα σημαντικότερα των ισχυρών του κόσμου, είναι η παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη της Αφρικής και η κλιματική αλλαγή...

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναζητεί στήριξη στην πρότασή του να διπλασιαστεί η οικονομική βοήθεια προς την Αφρική, η παραγραφή του χρέους των φτωχότερων κρατών του πλανήτη.

Στη Ρώμη λοιπόν, ο Μπλερ συνάντησε τον πρώτο «φίλο» τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι... ο οποίος δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη Μπλερ για τα σημαντικά θέματα.

Αν και ο Μπερλουσκόνι φάνηκε να στηρίζει γενικά - χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες - την ατζέντα που προωθεί ο Μπλερ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση να διπλασιαστεί η οικονομική βοήθεια προς την Αφρική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, θα δει τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ θα έχει τηλεδιασκέψεις με τους πρωθυπουργούς του Καναδά και της Ιαπωνίας. Η Βρετανία προεδρεύει φέτος της «G8», εξ ου και ο Τόνι Μπλερ υποδέχεται στις 6-8 Ιούλη στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας τους ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ» - Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ