Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη Χριστιανοκοινωνιστών - Χριστιανοδημοκρατών σε Βαυαρία και Εσση

Στη δεύτερη θέση το εθνικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νίκη του επικεφαλής της Χριστιανικής Ενωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, στη Βαυαρία και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Μπόρις Ράιν, στην Εσση ανέδειξαν οι εκλογές της Κυριακής στα δυο αυτά κρατίδια της Γερμανίας, στέλνοντας μηνύματα δυσαρέσκειας προς τη γερμανική συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP). Μεγάλη άνοδο κατέγραψε το εθνικιστικό - με νεοναζιστικές αναφορές - «Εναλλακτική για τη Γερμανία»(AfD), στα δυο δυτικά αυτά κρατίδια, ενώ μέχρι τώρα εμφάνιζε υψηλά ποσοστά στα ανατολικά κρατίδια.

Στη Βαυαρία πρώτοι αναδεικνύονται οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όπως αναμενόταν, με ποσοστό 36,7% και επανεκλέγεται ο νυν πρωθυπουργός, Μ. Ζέντερ, ο οποίος θεωρείται και ένας από τους πιθανούς μελλοντικούς υποψηφίους για την καγκελαρία από τη Χριστιανική Ενωση.

Σημαντική άνοδο σημείωσε το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», με ποσοστό 15,9%, ενώ οι συγκυβερνώντες στο κρατίδιο Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW) έρχονται τρίτοι με 15,3%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 7,9%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 2,9%.

Παρόμοια εικόνα και στο κρατίδιο της Εσσης, με πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που λαμβάνουν το 34,6% των ψήφων. Καταγράφοντας σημαντική άνοδο άνω του 5%, η AfD έρχεται στη δεύτερη θέση με 18,5%, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου. Τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 15,1% και απώλειες γύρω στο 5%. Πρόκειται για μια ήττα της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, ενώ οι Φιλελεύθεροι κινούνται οριακά γύρω στο 5%.

Με μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, αυτό που διαφαίνεται τόσο στην Εσση όσο και στη Βαυαρία είναι ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο σημειώνουν σημαντικές απώλειες και χαμηλά ποσοστά, επιβεβαιώνοντας και τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο για πτώση της αποδοχής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και στα δύο κρατίδια το Μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους και αξιοποιήθηκε από την ΑfD.

Ηδη ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ έσπευσε να σχολιάσει ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα «στιλ» και «ταχύτητα» η γερμανική κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ