Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η επιρροή του οποίου ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια και αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς ανθρώπους, που ανησυχούν για την πορεία της ανθρωπότητας και βλέπουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού στην εποχή μας.

Συμμετέχοντας σ' αυτόν τον πολύ γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο, θα ήθελα να κάνω τις εξής επισημάνσεις και προτάσεις όσο πιο περιεκτικά γίνεται.

1. Οσον αφορά την ανεξέλεγκτη γιγάντωση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, απαιτείται η όσο το δυνατόν έντονη και γρήγορη απάντηση τόσο των κομμουνιστικών κομμάτων όσο και των άλλων συνεπών δυνάμεων της Αριστεράς. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συντονιστικού οργάνου που θα ενώνει τις γνήσιες προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της εργασίας της εργασίας και του πολιτισμού της κάθε χώρας. Σημαντικό ρόλο και πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Ειρήνης, ενώ το ΚΚΕ θα πρέπει να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες μπορούν να γίνουν για τη δημιουργία νέας Κομμουνιστικής Διεθνούς, χωρίς να υποτιμούνται οι δυσκολίες που υπάρχουν για ένα τέτοιο εγχείρημα.

2. Ως προς το θέμα του λαϊκού μετώπου και της συμμαχίας εργατών - αγροτών - μικρομεσαίων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ΚΚΕ, αφού με σκληρούς αγώνες τον αιώνα που πέρασε καθιερώθηκε σαν πρωτοπορία της εργατικής τάξης και βοήθησε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής του βιομηχανικού προλεταριάτου, με ιδιαίτερη επιτυχία την τελευταία δεκαετία συμμετείχε στους αγώνες της αγροτιάς του κάμπου.

Υπάρχει όμως αδυναμία στο άνοιγμα απέναντι στους ΕΒΕ και γενικά στους ελεύθερους επαγγελματίες που από το 1990 και μετά υφίστανται σκληρή επίθεση από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις και οι μικροί επαγγελματίες να μετατρέπονται σε ένα νέο προλεταριάτο.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει επίμονη και μακρά παρέμβαση με ιδιαίτερο σχεδιασμό από πλευράς ΚΚΕ.

3. Λόγω της σκληρής φάσης που περνάει ο καπιταλισμός ολόκληρα νοικοκυριά έχουν περάσει στη φτώχεια και όλο και περισσότερες οικογένειες μαστίζονται από την ανεργία. Είναι ανάγκη στις περιπτώσεις αυτές να υπάρχει μια πιο στενή παρακολούθηση και παρέμβαση από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος και όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν να υπάρχει και άμεση χρηματική βοήθεια. Με τον τρόπο αυτό γίνεται και πιο πειστικός στους πολίτες ο αγώνας τόσων χρόνων που φυσικά είναι πάνω από πρόσωπα για το γενικό συμφέρον.

4. Πρέπει να υπάρξει γενναίο άνοιγμα του ΚΚΕ προς το σύνολο των δυνάμεων της «εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς», παρά το γεγονός ότι αυτός ο χώρος έχει σημαντικές αδυναμίες να αυτοπροσδιοριστεί με σαφήνεια. Αξίζει να γίνει όμως αυτό το άνοιγμα επειδή μέσα σ' αυτόν το χώρο υπάρχουν αγνοί αγωνιστές που δεν έχουν ιδιοτελή κίνητρα.

Στον αντίποδα πρέπει το ΚΚΕ να προσέξει να μη ρίξει σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης σε στελέχη οργανώσεων που έκλεισαν τον κύκλο τους και επιδιώκουν - με κάποιες εξαιρέσεις - να γαντζωθούν από τίτλους και καρέκλες. (Αναφέρομαι σε ορισμένους φίλους που συμμετέχουν στην προσπάθεια συνέχισης του ΔΗΚΚΙ. Το ΔΗΚΚΙ όμως δεν υφίσταται σήμερα και όσοι λένε ότι το συνεχίζουν συμμετέχουν απλώς σε μια οργάνωση που όχι μόνο δεν έχει ψηφοφόρους, αλλά ούτε καν μέλη).

5. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα του Κόμματος σε θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, όπου έχουμε συνεχώς συσσώρευση πολλαπλασιαστική των καταστροφικών επιπτώσεων της ασυδοσίας του καπιταλισμού, με πλήρη αδιαφορία των μεγαλοκαπιταλιστών και των διαπλεκόμενων συμφερόντων για τα μέλλον της ανθρωπότητας. Εκτός των άλλων, «προστάτες» του οικολογικού κινήματος εμφανίζονται σήμερα δήθεν αριστερές δυνάμεις που μέλημά τους είναι ο εξωραϊσμός και η βελτίωση του ίδιου του καπιταλισμού και όχι η ανατροπή του.

Καταθέτοντας αυτές τις σκέψεις, εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία και ανάδειξη μέσα από το συνέδριο ενός ισχυρού ΚΚΕ που θα είναι η πρωτοπορία για νέους αγώνες, αλλά και το αποκούμπι για τους κατατρεγμένους και αδικημένους αυτής της χώρας.

Με φιλικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Παύλος Πλάκας

Πρώην στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, καθηγητής Μουσικής

Βόλος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ