Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Οι κομμουνιστικές ιδέες είναι δίκαιες και αναγκαίες

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητές συντρόφισσες,

Σας μεταφέρω τον αδελφικό χαιρετισμό της καθοδήγησης του ΚΚ Ισπανίας και του Γενικού Γραμματέα του, Φρανθίσκο Φρούτος. Θέλω να σας χαιρετίσω επίσης στο όνομα της Ενωμένης Αριστεράς (ΕΑ), που όπως ξέρετε είναι η πολιτική δύναμη όπου στην Ισπανία συνεργαζόμαστε μαζί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και αποτελούμε τμήμα της ομάδας της Ενιαίας Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί μ' εσάς και με άλλους.

Σύντροφοι, στην Ισπανία, μόλις πραγματοποιήσαμε την Εθνική Συνέλευση της ΕΑ, όπου αναλάβαμε την ξεκάθαρη υποχρέωση να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να απομονωθούμε σταδιακά από την κοινωνία και με συνέπεια να χαθεί σε σημαντικό βαθμό η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Γι' αυτό και έχουμε ένα σταθερό στοίχημα μπροστά μας, δηλ. να ανακτήσουμε την οργανωτικότητά μας και κυρίως την παρουσία μας σ' αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνικό ιστό, δηλαδή να διατηρήσουμε μια στενή σχέση με τα νέα κινήματα που εμφανίζονται και κυρίως με τους νέους και με το εργατικό κίνημα.

Ηδη παρακολουθήσαμε στενά τις κινητοποιήσεις στη SITEL, είχαμε παρουσία στη Διάσκεψη της Πράγας και θα δουλέψουμε ώστε μέσα σε μερικούς μήνες στη Βαρκελώνη να δημιουργηθεί μια πειστική απάντηση στα σχέδια του ΔΝΤ.

Θέλουμε να συμβάλουμε όχι μόνο στην ενίσχυσή μας και στην αύξηση των δυνάμεών μας στην Ισπανία, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε ώστε η μετασχηματιστική Αριστερά στην Ευρώπη να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τις υπερβολές του άγριου καπιταλισμού που μας έλαχε να ζήσουμε αυτή τη νέα χιλιετία.

Γι' αυτό και συμμετέχουμε σ' αυτό το 16ο Συνέδριό σας, όχι μόνο λόγω της φιλίας που συνδέει τα κόμματά μας, αλλά και γιατί στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης που ζούμε και ταλαιπωρούμαστε, είναι ανάγκη να ενημερωνόμαστε για τις αποφάσεις όλων, να τις αντιπαραθέτουμε και να βλέπουμε ποια ζητήματα μας χρησιμεύουν στην κάθε χώρα και ποια μπορούν να είναι κοινά στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Σύντροφοι, κατά την ταπεινή μου άποψη επιτρέψτε μου μια σκέψη με δυνατή φωνή: Επιβάλλεται κάθε μέρα και περισσότερο τα κομμουνιστικά κόμματα ιδιαίτερα, και η Αριστερά γενικά, να διαρθρώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε μηχανισμούς συζήτησης που να μας κάνουν να θέσουμε επί τάπητος τις διάφορες αντιλήψεις που υπάρχουν για τα προβλήματα, για να αναζητήσουμε σημεία συνάντησης που να μπορούν να διαμορφωθούν σε πολιτικές που να βοηθάνε στη βελτίωση καθημερινά των προβλημάτων της εργαζόμενης τάξης και των λιγότερων ευνοούμενων στρωμάτων της κοινωνίας και ταυτόχρονα να μπορούμε να προσφέρουμε μια πειστική εναλλακτική λύση για την κοινωνία, πέρα απ' αυτό που ξέρει όλος ο κόσμος και που πολλές φορές οι πολίτες αντιλαμβάνονται σαν σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό».

Σήμερα, μετά τη διάλυση των ανατολικών χωρών, ο καπιταλισμός εμφανίζεται με το πραγματικό του πρόσωπο και βιάζεται να διαλαλήσει στους πέντε ανέμους το εξής μήνυμα: Ο Μαρξ πέθανε! Ο κομμουνισμός απέτυχε!

Είμαστε πεισμένοι ότι ο Μαρξ εξακολουθεί να έχει ισχύ, όπως πριν από 150 χρόνια, ότι οι κομμουνιστικές ιδέες μας είναι δίκαιες και αναγκαίες, αλλά έχουμε μπροστά μας την πρόκληση να πείσουμε τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Σύντροφοι, ευχαριστούμε για την πρόσκληση, ευχαριστούμε που μ' αφήσατε να παρέμβω και που με ακούσατε, σας εύχομαι να πάτε καλά στις εργασίες του Συνεδρίου σας και τα συμπεράσματα που θα καταλήξετε να έχουν σχέση με την ελληνική κοινωνία.

Ζήτω ο αγώνας των λαών για την απελευθέρωσή τους!

Ζήτω η εργατική τάξη!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα!

Αλφρέδο Μποτέλια, ΚΚ Ισπανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ