Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠ. ΚΟΥΣΝΕΡ
Αρνήθηκε σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να κάνουν μετρήσεις!

  Το γεγονός είχε επισημάνει στον «902 Αριστερά στα FM» ο δρ. Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Ερευνών στο «Δημόκριτο»

Την άρνηση του Διοικητή του Κοσσυφοπεδίου, Μπερνάρ Κουσνέρ, να γίνουν μετρήσεις για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στις βομβαρδισμένες περιοχές, συνάντησε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Αυτό είχε τονίσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» στις 25 Δεκέμβρη 2000, ο γενικός γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιριών και Διευθυντής Ερευνών στο «Δημόκριτο», δρ.Νίκος Κατσαρός.

Συγκεκριμένα απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αν κατάφερε ο ίδιος ή άλλοι ξένοι συνάδελφοί του ή άλλες αντιπροσωπείες να ελέγξουν το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και να δουν εάν όντως υπάρχει μόλυνση και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή», ο Ν. Κατσαρός είχε πει: «Οχι, κανείς με βεβαιότητα. Εκείνο, όμως, που έχει συμβεί είναι ότι το περασμένο Σεπτέμβρη επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών είχε μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο και ζήτησε άδεια για να ελέγξει τις περιοχές για ενδεχόμενη ραδιενέργεια. Ο Διοικητής του Κοσσυφοπεδίου παρ' όλο που είναι και αυτός εκπρόσωπος του ΟΗΕ αρνήθηκε, να γίνουν οποιεσδήποτε μετρήσεις ή έλεγχοι στην περιοχή».

Ο δρ. Νίκος Κατσαρός παράλληλα είχε επισημάνει τότε: «επίσημα το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι 31.000 βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο έχουν πέσει στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι το έδαφος μολύνεται για πολλές χιλιάδες χρόνια και το ουράνιο, αυτό καθεαυτό, πέρα από τη ραδιενέργεια, την οποία εκπέμπει, είναι και εξόχως τοξικό». Υπάρχει επίσης επίσημη ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, είχε τονίσει ο ίδιος, «που επιβεβαιώθηκε και στην περίοδο του Κοστούνιτσα όπου αναφέρουν - και το ΝΑΤΟ το επιβεβαιώνει αυτό - ότι έχουν απομονώσει περιοχές όπου είχαν πέσει βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη μόλυνση που έχει συμβεί στις περιοχές αυτές στο Κοσσυφοπέδιο, με δική του ευθύνη».

Βέβαια εκείνο που είναι γνωστό, είχε υπογραμμίσει, «αλλά δεν αναφέρεται, είναι για να γίνει αυτή η εξυγίανση του εδάφους, η αποκατάσταση του εδάφους από τη μόλυνση με ραδιενέργεια και πολύ μεγάλο διάστημα απαιτεί αλλά και τεράστια ποσά, τα οποία δεν έχουν ακουστεί μέχρι τώρα αλλά έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό. Αρα το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το πρόβλημα της μόλυνσης με ραδιενέργεια και τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, δρα όμως μονομερώς για να αποκαταστήσει το πρόβλημα».

«Αποφεύγει την πολλή δημοσιότητα εν ολίγοις;», είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος και ο δρ. Ν. Κατσαρός είχε απαντήσει: «Και αποφεύγει την πολλή δημοσιότητα, αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους αλλά και της χρονοβόρας διαδικασίας για να αποκαταστήσει το έδαφος και να το φέρει στις συνθήκες που ήταν πριν. Πάντως είναι ευνοϊκό ότι έχει επισημάνει τις περιοχές, τις έχει απομονώσει και φροντίζει με δική του ευθύνη κατά κάποιο τρόπο να τις αποκαταστήσει».

Κλείνοντας τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο δρ. Νίκος Κατσαρός είχε μεταφέρει ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα είχε πει: «Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι πριν από ένα μήνα έγινε ένα συνέδριο στο Βουκουρέστι από τις βαλκανικές χώρες με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Σερβία, οι οποίοι μίλησαν για αρκετά άτομα, περίπου 14 πολίτες, που πάσχουν από λευχαιμία που είναι η πρώτη επίπτωση από απεμπλουτισμένο ουράνιο. Μάλιστα μια γιουγκοσλαβική εφημερίδα ανέφερε για ένα Αμερικάνο εμπειρογνώμονα περίπου 55 χρονών, ο οποίος έμεινε για 4 μέρες στο Κοσσυφοπέδιο και προσβλήθηκε από λευχαιμία.Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμιά μελέτη στον πληθυσμό για καρκίνους. Τα επίπεδα ραδιενέργειας, πάντως, στη Σερβία, σύμφωνα με Σέρβους εμπειρογνώμονες, είναι φυσιολογικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ