ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διακυβεύεται η μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης

Χαρακτήρα συγκέντρωσης πήρε η συζήτηση που οργάνωσε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με τη συμμετοχή 517 συνδικαλιστικών στελεχών

Σε συγκέντρωση υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε η ημερίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με τη μαζική συμμετοχή 517 συνδικαλιστικών στελεχών αλλά και πολλών εργαζομένων από δεκάδες εργασιακούς χώρους της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στη χτεσινή ημερίδα που έγινε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», η ανταπόκριση των συνδικαλιστών στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ήταν εντυπωσιακή, ξάφνιασε και τους διοργανωτές ενώ ένας από τους εισηγητές χαρακτήρισε «απίστευτη τη συμμετοχή του κόσμου», παίρνοντας υπόψη του και τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν χτες το απομεσήμερο στο κέντρο της Αθήνας και τη γενικότερη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτή η συμμετοχή ήταν και ένα απτό δείγμα ότι η επίθεση που δέχεται η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου - κυβέρνησης και Ευρωπαΐκής Ενωσης αρχίζει να αφυπνίζει ευρύτερες δυνάμεις. Δυνάμεις που δείχνουν αποφασισμένες να συγκρουστούν και να υπερασπίσουν βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο διάβα του αιώνα.

Γιατί, όπως σημείωσε και ο Γιώργος Μαυρίκος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «δε θέλουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν από τα βιβλία ιστορίας πως οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους είχαν ωράριο, είχαν ασφάλιση κοινωνική και σύνταξη, είχαν συλλογικές συμβάσεις, άδειες και επιδόματα. Εμείς - τόνισε - στο ψευτορεαλισμό της υποταγής και των υπερκερδών, στην ψευτοκουλτούρα των «κοινωνικών διαλόγων» αντιπαραθέτουμε το ρεαλισμό της ανθρωπιάς, της πλήρους κοινωνικής εξασφάλισης, την αναγκαιότητα της δημόσιας, κοινωνικής, καθολικής ασφάλισης».

Η Αλέκα Παπαρήγα Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στην προσπάθεια που κάνει, ενώ μιλώντας για την πολιτική του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θέλει ένα γνήσιο ταξικό πλατύ συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφερόμενη στο θέμα της ημερίδας τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, το οποίο έγινε με θυσίες, με ταξική πάλη και όχι με συναινέσεις και συμβιβασμούς, ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που είχαν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες του καπιταλισμού. Είναι ένα οχυρό που δεν πρέπει να το πάρουν και αξίζει γι' αυτό να γίνουν θυσίες».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο Γιώργος Παπασίμος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, ο Αλέκος Βερναρδάκης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και ο Σταμάτης Κυλάκος, μέλος της Γραμματείας της ΑΚΟΑ. Απουσίαζαν εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων αν και είχαν προσκληθεί.

Ανάμεσα σε πλήθος συνδικαλιστικών στελεχών και εκπροσώπων φορέων και Κομμάτων διακρίναμε τους Κώστα Παρασκευά και Μήτσο Ζάχαρη, μέλη του ΠΓ του ΚΚΕ, τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Γιάννη Πατάκη βουλευτή του ΚΚΕ, τη Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τον Αλέξη Τσώλη μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τον Ηλία Σιώρα από την ΕΙΝΑΠ, την Ντέπη Τσακίρογλου από την ΟΓΕ, τον Σπύρο Καλόγερο μέλος ΔΣ του Συλλόγου Παραπληγικών, την Αλέκα Γιαννούση από το ΚΜΕ, τον Χαράλαμπο Αλεξόπουλο πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας, τον Σπύρο Κότσια μέλος ΔΣ ΠΟΣ, Γιώργο Γκιγκόπουλο πρόεδρο Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας, τον Ιορδάνη Μοϋσιάδη πρόεδρο Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών, τους Δημήτρη Μηνακούδη και Μιλτιάδη Λόλη από το ΔΗΚΚΙ, Τάκη Μαστρογιαννόπουλο και Μαρία Ζευγώλη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούν όλα

Η εισηγητική ομιλία στην ημερίδα

Το «άνοιγμα» της ημερίδας του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό έκανε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Παραθέτουμε ολόκληρη την εισηγητική ομιλία:

«Κάνοντας το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας με θέμα: "Η κοινωνική ασφάλιση και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος", θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που σε συνθήκες καύσωνα είσαστε σήμερα εδώ μαζί μας. Η εκδήλωσή μας συμπίπτει με ένα μπαράζ ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, είτε με τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου είτε του κ. Γιαννίτση και της κ. Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει κυριολεκτικά τις εργασιακές σχέσεις, γενικεύοντας τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, μετατρέποντας όλους τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους και ασφαλίσιμους. Και από το βήμα αυτό καλούμε τα συνδικάτα να αντιδράσουν αποφασιστικά και να υπερασπίσουν το δικαίωμα των εργαζομένων να ζουν σαν άνθρωποι.

Γνωρίζουμε όλοι ότι στον αιώνα που πέρασε η εργατική τάξη με σκληρούς, ηρωικούς και ματωμένους αγώνες και με την καταλυτική επίδραση του σοσιαλιστικού συστήματος υποχρέωσε το κεφάλαιο να αποδεχτεί σημαντικές κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν νομοθετικό πλαίσιο που παρείχε ένα πλέγμα ασφαλείας στους μισθωτούς και στις οικογένειές τους.

Στις δεκαετίες που πέρασαν, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με γραμμή αγωνιστική, διεκδικητική, ταξική, κατάφερνε να συντηρεί τις κατακτήσεις και παράλληλα να προβάλλει και να απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις, που οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας έφερναν στην ημερήσια διάταξη. Αυτά, μέχρι τη δεκαετία περίπου του 1980. Στη συνέχεια με τις ραγδαίες ανατροπές στις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης, το κεφάλαιο περνά στην αντεπίθεση και επιδιώκει να πάρει την κοινωνική ρεβάνς.

Παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς, παρά και ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων, οι απώλειες για την εργατική τάξη δε θα είχαν τέτοιο βάθος και ένταση, αν οι ηγεσίες Κεντρικών Συνδικάτων όπως της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, μιας σειράς Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών δεν τοποθετούνταν ανοιχτά και απροκάλυπτα με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

Επιλέγοντας και ακολουθώντας τη γραμμή του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου προσπαθούν να διακωμωδήσουν τους αγώνες, να κατηγορήσουν σαν δήθεν γραφικούς όλους εμάς που υπερασπίζουμε τη γραμμή της ταξικής πάλης, να συκοφαντήσουν σαν διασπαστικές τις αγωνιστικές κινήσεις και απεργιακές πρωτοβουλίες. Με τις θέσεις, την τακτική και τη στρατηγική τους, οι ηγεσίες αυτές έχουν συνειδητικά στρατευτεί με τους αντίπαλους της εργατικής τάξης. Είναι για το λόγο αυτό πολλαπλά επικίνδυνες και απαιτείται ρήξη με τη γραμμή της υποταγής.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, η οργανωμένη επιχείρηση κατεδάφισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Εκδηλώνεται στο έδαφος των "καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων", της ιμπεριαλιστικής "παγκοσμιοποίησης", της όξυνσης του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές λειτουργούν ως μέσο αναχαίτισης της τάσης πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, υπηρετούν τις ανάγκες συγκέντρωσης - συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αύξησης της κερδοφορίας του.

Σχετίζονται με την επιδίωξη του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου να βρει κερδοφόρα διέξοδο, στους τομείς που αφορούν την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, αξιοποιώντας τη διεύρυνση των αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Πού στοχεύουν

Στόχοι της επίθεσης είναι:

Η επιβάρυνση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας με το βάρος της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας, η μετακύληση των ευθυνών της ασφαλιστικής κάλυψης στους εργαζόμενους.

Η ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του λεγόμενου κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και της αύξησης της υπεραξίας.

Η αντιστοίχιση της ασφάλισης με τις "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις και τις "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης. Η κατάσταση αυτή οδηγεί μόνο στον εργασιακό "μεσαίωνα", οδηγεί στην ανατροπή της οικονομικής βάσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τις αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις, κατ' εντολή των πολυεθνικών, προωθούν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ). Οι επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κωδικοποιούνται στην περιβόητη "Λευκή Βίβλο", είναι ο σοβαρός περιορισμός των συστημάτων κοινωνικών παροχών, με κύριους στόχους τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών του κράτους, την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις λεγόμενες κοινωνικές επιβαρύνσεις, την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας - πρόνοιας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των άλλων πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στο λεγόμενο μονόδρομο της ΟΝΕ, οργανώνει επιχείρηση σαρωτικών αλλαγών, που χτυπούν την καρδιά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή τον κοινωνικό, δημόσιο, καθολικό χαρακτήρα της. Ως υποκατάστατο του συστήματος προβάλλεται ένα "δίχτυ ελάχιστης ασφάλισης" για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, για να ελεγχθούν αντιδράσεις και κοινωνικές εκρήξεις.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

Η κυβέρνηση από τη μια διά του υπουργού Εργασίας, ο οποίος είναι γνωστός εραστής της ιδιωτικής Κερδοσκοπικής Ασφάλισης, καθημερινά προκαλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αντιδραστικές θεωρίες που στοχεύουν στη διάσπαση των αγωνιστικών αντιδράσεων και τελικά στην αποδοχή των ιδεολογημάτων της παγκοσμιοποίησης, των αναδιαρθρώσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Από την άλλη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τα ιδεολογήματα του εφικτού, του... ρεαλιστικού και του μοιραίου, στοχεύουν να απογοητεύσουν τα λαϊκά στρώματα και να τα εθίσουν στην αντίληψη που λέει ότι "... τι να κάνουμε, θα το πιούμε το πικρό ποτήρι".

Ο δικός μας δρόμος

Ε, λοιπόν, εμείς, το ΠΑΜΕ, δε θέλουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν από τα βιβλία ιστορίας πως οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους είχαν ωράριο, είχαν ασφάλιση κοινωνική και σύνταξη, είχαν συλλογικές συμβάσεις, άδειες και επιδόματα, απαντάμε στην απέναντι όχθη ότι το σκοινί έχει δυο άκρες και το ταξικό κίνημα θα το κρατήσει γερά, αγωνιστικά. Οχι μονάχα θα υπερασπιστούμε κατακτήσεις, αλλά απαιτούμε και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Εμείς, στον ψευτορεαλισμό της υποταγής και των υπερκερδών, στην ψευτοκουλτούρα των κοινωνικών διαλόγων, αντιπαραθέτουμε το ρεαλισμό της ανθρωπιάς, της πλήρους κοινωνικής εξασφάλισης, την αναγκαιότητα της δημόσιας, κοινωνικής, καθολικής ασφάλισης. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δικής μας αντίληψης για την κοινωνική ασφάλιση.

Στους αγώνες που θα αναπτύξουμε προσκαλούμε από τώρα όλους χωρίς εξαίρεση τους απλούς ανθρώπους της δουλιάς. Τώρα που η καμπάνα χτυπά για όλους, ας ενωθούμε ταξικά, ας ενωθούμε αγωνιστικά, ας συγκρουστούμε με τις επιλογές του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή εκδήλωση σαν εξοπλισμό για προετοιμασία για δράση. Ζητάμε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συζητήσουν στις διοικήσεις τους, σε γενικές συνελεύσεις, σε περιοδείες και συγκεντρώσεις. Να διατηρούν τα μέλη τους σε αγωνιστική επιφυλακή, γιατί το ξεκίνημα των νέων αγώνων είναι ζήτημα ημερών. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το δίκιο της εργατικής τάξης για την κοινωνική ασφάλιση, θα κριθεί στους δρόμους. Στους δρόμους του αγώνα».

Ζοφερό μέλλον, για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από τους τέσσερις βασικούς εισηγητές στην ημερίδα

Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Χρήστος Ρουπακιώτης, πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος, περιγράφοντας το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους η επιχειρούμενη επέλαση κατά της κοινωνικής ασφάλισης, υπογράμμισε: «θα δεχτούν καίρια πλήγματα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, που έχουν δεχτεί περισσότερο και τα πλήγματα των προηγούμενων ανατροπών. Είναι οι μεγάλες ομάδες εργαζομένων, οι εργατοτεχνίτες, οι απασχολούμενοι εποχιακά, με μερική απασχόληση, στο φασόν, με δελτία παροχής υπηρεσιών, καθώς και οι άνεργοι, οι ξένοι εργάτες κ.ά. Σε μεγάλο βαθμό δε θα ασφαλίζονται, θα εκτοπιστούν εκτός κοινωνικής ασφάλισης και όσοι θα καταφέρνουν να ασφαλίζονται και να συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις ή βοηθήματα. Αυτούς, βέβαια, δεν τους αφορούν οι "πυλώνες" του νέου συστήματος. Σ' αυτούς θα τάζουν την "ελάχιστη" σύνταξη. Εδώ ας θυμηθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ τάζει τη λεγόμενη εθνική σύνταξη από το 1984. Πάντως και όσοι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη απασχόληση θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά».

Τις θέσεις και προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κατέθεσε στην ημερίδα ο Θωμάς Κακκαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ. Θεμελιώδεις αρχές για την εξυγίανση και οικονομική στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να είναι «ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και κατοχυρώνεται όταν η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, ασκείται από το δημόσιο. Η απόκρουση κάθε λογικής ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης. Η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων. Η κοινωνική ασφάλιση - σημείωσε ο εισηγητής - δικαιώνει το ρόλο της, όταν διασφαλίζει τις λεγόμενες βασικές θεσμικές ρυθμίσεις των κατώτατων ορίων συντάξεων, των αναπηρικών συντάξεων, της αναπροσαρμογής των συντάξεων και της ανθρώπινης περίθαλψης. Οι ρυθμίσεις αυτές εξασφαλίζουν εγγυημένες από το κράτος παροχές ασφάλισης και υγείας στις μεγάλες ομάδες των εργαζομένων. Οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να εξασφαλίζουν τις αναγκαίες ασφαλιστικές παροχές προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η αποδοτική διοίκηση και οργάνωση της κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτέλεση του ρόλου της κοινωνικής ασφάλισης».

Τους μύθους που επικαλούνται οι θιασώτες της «παγκοσμιοποίησης» προκειμένου να κατεδαφίσουν την κοινωνική ασφάλιση κατέρριψε με την εισήγησή του ο Γιώργος Ρωμανιάς, μέλος της διοίκησης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Απαντώντας στο μύθο της δήθεν εξάρτησης της ανταγωνιστικότητας μιας εθνικής οικονομίας από το ύψος των κοινωνικών δαπανών του αντίστοιχου κρατικού προϋπολογισμού, επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη που αποδεικνύει ότι τις αυξήσεις τελικά στις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές πληρώνουν οι εργαζόμενοι. «Σε μια οικονομία - αναφέρεται στο συμπέρασμα της μελέτης - της αγοράς οι εργοδότες καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέσω αντίστοιχων μειώσεων των πραγματικών μισθών και ημερομισθίων. Ετσι, οι εργοδότες μεταφέρουν το βάρος αυτό στο προσωπικό τους, μειώνοντας τους πραγματικούς μισθούς και στην όποια σχετική αδυναμία τους, οι εργοδότες μεταφέρουν το κόστος των εισφορών στις τιμές των προϊόντων ή υπηρεσιών που παράγουν, προβαίνοντας στις ανάλογες αυξήσεις ή ακολουθούν και τις δυο διαδικασίες».

Στον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, τις συνέπειές του, την ασφαλιστική του αντιμετώπιση και τις ανάγκες των εργαζομένων και τις υπηρεσίες της υγείας, αναφέρθηκε ο Χρήστος Χατζής, γιατρός Εργασίας. «Πώς είναι δυνατόν - αναρωτήθηκε - να υπάρχουν ειδικά δικαστήρια το 2000 που εκδικάζουν υποθέσεις ποδοσφαίρου, ενώ δεν υπάρχουν ειδικά δικαστήρια που να εκδικάζουν, αλλά και να διερευνούν τις περιπτώσεις θυμάτων του επαγγελματικού κινδύνου; Είναι δυνατόν - απάντησε - γιατί στη χώρα μας οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του λεγόμενου κόστους εργασίας και τη μεγιστοποίηση του εργοδοτικού κέρδους στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", θωρακισμένοι με τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ.

Είναι δυνατόν γιατί, οποιαδήποτε συστηματική προσέγγιση και ανάδειξη των ζητημάτων αυτών μας φέρνει στην καρδιά του τρόπου οργάνωσης της εργασίας και της παραγωγής, μας οδηγεί στην πρόληψη που δεν είναι άλλη από τον περιορισμό - τουλάχιστον - του κινδύνου στην πηγή του και την αποτελεσματική προστασία της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων. Αυτή όμως η αναζήτηση θέτει καίρια ερωτήματα, όπως ποιος τελικά αποφασίζει και τι, ποιος παράγει, για ποιον παράγει και τι παράγει, ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Γιατί είναι αδιαμφισβήτητο ότι η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία και πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων για τους εργαζόμενους στοιχίζει».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συγκέντρωση δυνάμεων για μια πολύ σκληρή μάχη

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια ευχή άρχισε το χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Την ευχή και την ελπίδα ότι «το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με την όποια εμπειρία έχει κατακτήσει σ' αυτό το διάστημα που υπάρχει και ιδιαίτερα με τη μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστικότητα που μπορεί να αποκτήσει, να παρέμβει στην πάλη, που πρέπει να διεξαχθεί για την υπεράσπιση, αλλά και για τη διεύρυνση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος».

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, σημείωσε: «Αναμφισβήτητα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέει το σύνθημα "με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση". Είναι το αρχικό ενοποιητικό στοιχείο για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν σήμερα όλοι αισθάνονται ώριμοι ή όλοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν πλάτες σ' αυτή την πολύ σκληρή σύγκρουση. Είναι, όμως, ένα ενοποιητικό στοιχείο, γιατί πατάει στις εμπειρίες των εργαζομένων».

«Η αναμέτρηση, συνέχισε, θα 'ναι πάρα πολύ σκληρή. Και η πείρα μας λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ακούν την αλήθεια, να ξέρουν τι δρόμο έχουν μπροστά τους. Από μια άποψη, αυτό το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, το οποίο έγινε με θυσίες, με ταξική πάλη κι όχι με συναινέσεις και συμβιβασμούς, ενδεχομένως - το λέω με μία επιφύλαξη - να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που είχαν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες του καπιταλισμού. Είναι ένα οχυρό, που δεν πρέπει να το πάρουν και αξίζει να κατατεθούν θυσίες».

Βεβαίως, συμπλήρωσε, να μην πάρουν αυτά που έχουμε. Εντελώς φυσιολογικό και εύλογο αίτημα. Ομως, σήμερα οι εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουν μια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σ' αυτό που ζητάνε, αν καταλάβουν τι τους ανήκει και ποιο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχουν. Διότι είναι οι μόνοι, οι οποίοι το χρηματοδότησαν, αυτή η τριμερής χρηματοδότηση είναι και λίγο απατηλή από πολλές πλευρές. Κι αυτά που έδινε το κράτος, κι αυτά που έδινε η εργοδοσία, σαν υποχώρηση τα έδινε και σαν κατάκτηση των εργαζομένων και σαν υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων».

«Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει να μάθουν ότι αυτοί παράγουν τον πλούτο και αυτοί δικαιούνται, όχι μόνο να κρατήσουν τις κατακτήσεις, αλλά να τις "χάσουν", βάζοντας στη θέση τους πολύ μεγαλύτερες.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να συνεχίσει να υπάρχει η έννοια της ανταποδοτικότητας που λένε. Και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι τι θέλει να πει. Τουλάχιστον εξίσωση, θα πρέπει να διεκδικηθεί, δε λέω ότι θα το πετύχεις σήμερα, αλλά είναι μια υποθήκη και για να αμυνθείς, αλλά είναι και μία υποθήκη για το αύριο. Πρέπει να αναδειχτούν τα πραγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και αυτή η αντεπίθεση σε επιχειρηματολογία και στη διεύρυνση των διεκδικήσεων μπορεί να βοηθήσει και στην καλύτερη άμυνα, που κι αυτή έχει την αξία της και κανείς δεν μπορεί να την υποτιμήσει».

«Υπάρχει, είπε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού, μία πάγια τακτική στο συνδικαλιστικό κίνημα, η οποία έχει καλλιεργηθεί πάρα πολλά χρόνια και δεν είναι εύκολο να φύγει από τη μέση. Εχουμε συνδικαλισμό του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε κλάδος προσπαθεί να αναδιπλωθεί στο δικό του, να σώσει το δικό του. Μάλιστα, ο φορέας των συνταξιούχων που ήταν ενιαίος (ήταν και οι ΔΕΚΟ, ήταν κι οι δημόσιοι, ήταν και το ΝΑΤ και το ΙΚΑ), τώρα έχει χωριστεί στα δύο, όχι με ευθύνη, βέβαια, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σ' αυτόν τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι συνταξιοδότηση και υγεία, χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες, αν δε συνεργαστούν όσο γίνεται όλες οι δυνάμεις, αν δε χτυπήσουν όλοι μαζί τον κοινό αντίπαλο, ό,τι αγώνες και να έχεις και κατά κλάδο είναι χαμένοι.

Και από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι το ΠΑΜΕ μπορεί να βοηθήσει στην ενοποίηση αυτής της αντίληψης, αυτό το ότι χτυπάμε όλοι μαζί. Κι έτσι, από καλύτερες θέσεις, επιδράς και στον κλάδο σου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και, μάλιστα, θα έλεγα και παραπέρα το λαϊκό κίνημα πρέπει να απλώσει χέρι και να έχει κοινή δράση και με τους μικρομεσαίους και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εχουμε και νέες μορφές εργασίας που δεν καταγράφονται (από τα δελτία παροχής υπηρεσιών, νέοι άνθρωποι, η αγροτιά...)».

«Μιλάμε, είπε, για ενιαία ασφάλιση και ενιαίες υπηρεσίες υγείας, που είναι για όλους, για το λαό και οπωσδήποτε ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης.Αλλο αυτό το ενιαίο εξασφαλίζει τη συνάντηση, τη συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων».

Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και πάλι στο ΠΑΜΕ. «Το ΠΑΜΕ, είπε, πραγματικά μπορεί να αποδειχτεί ένα ιστορικό γεγονός. Μπορεί και πρέπει. Και οι δυνατότητές του, η πείρα που έχει κατ' αρχήν, η συσσωρευμένη με την έννοια των συστατικών του δεν προέκυψε με παρθενογένεση. Ηταν ένα ώριμο τέκνο της οργής για το συμβιβασμό. Από αυτήν την άποψη, η δική μας η στάση είναι αμέριστη στήριξη, απόλυτος σεβασμός του χαρακτήρα του. Και επειδή διάφορα λέγονται και γράφονται, εμείς οι κομμουνιστές έχουμε το ΚΚΕ, κόμμα αυτοτελές με τη δική του οντότητα. Δεν έχει ανάγκη το ΚΚΕ, ούτε θέλει, από δορυφόρους και από νόθα παιδιά. Αυτό που θέλει, είναι ένα γνήσιο ταξικό, πλατύ συνδικαλιστικό κίνημα».

Εκαναν παρεμβάσεις

Στην ημερίδα δήλωσαν συμμετοχή 517 συνδικαλιστικά στελέχη και έγιναν 16 παρεμβάσεις από τους παρακάτω: Γιώργος Γκικόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας, Πολύβιος Τσίρκας μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Αλέκος Τσώλης μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Χριστίνα Τσεντούρου πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Αντρέας Αβραμίδης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, Αντρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιώργος Τούσσας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Χριστόφορος Σκεπετάρης μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Χρυσούλα Αποστόλου μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, Χάρης Χουρδάκης εκ μέρους της ΕΣΚ - ΑΜΕΑ, Βασίλης Γεωργαντάς αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δημήτρης Πάνου γραμματέας της Ομοσπονδίας Καπνεργατών, Χρήστος Κατσιώτης γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Αντώνης Αντύπας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, Βάσω Αναγνώστου από το Σύλλογο εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές και Δημήτρης Αγκαβανάκης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ρ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ