ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε για να διώξουμε το ΝΑΤΟ

«Αντίσταση, αγώνας σε όλη την Ελλάδα, εμείς δε θα πληρώσουμε την Ολυμπιάδα», «θέλουμε ειρήνη και αθλητισμό, όχι στο ΝΑΤΟ και τον αυταρχισμό», «αυτοί που σφάζουν τους λαούς δεν έχουνε δουλιά στους Ολυμπιακούς»...

Η Αθήνα - η πόλη που γέμισε κάμερες και γίνεται μαγνήτης των μυστικών υπηρεσιών και στην οποία, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα, επιχειρείται να μονιμοποιηθούν και νομιμοποιηθούν αντιδημοκρατικά μέτρα και πολιτικές- συγκλονίστηκε από τα συνθήματα και τον παλμό των νέων της ΚΝΕ, που συμμετείχαν στο 13ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης. Από το πρωί του Σαββάτου οι νεολαίοι συγκεντρώνονταν στην πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας κι ενώθηκαν σε ένα μεγάλο, μαχητικό κόκκινο ποτάμι δηλώνοντας: «Εξω το ΝΑΤΟ κι οι πολυεθνικές από την Ολυμπιάδα». Περικύκλωσαν την Ακρόπολη, σημάδεψαν συμβολικά μια κάμερα - χαφιέ, απελευθέρωσαν δεκάδες κόκκινα μπαλόνια στον αττικό ουρανό, τίμησαν τους 86 νεκρούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο στα διάφορα έργα, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Προηγούμενα, από την Παρασκευή το βράδυ, είχαν στήσει μια κατασκήνωση κεφιού, χαράς, συντροφικότητας στο Δημοτικό Κάμπιγκ των Αγίων Θεοδώρων. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας δε φτάνει για να περιγράψουμε με λεπτομέρειες όλες τις πτυχές του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, όμως είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα μείνει αξέχαστο σ' όσους συμμετείχαν.


Μιλώντας με νέους στην κατασκήνωση μας το επιβεβαίωσαν: «Είναι από τις ομορφότερες εμπειρίες μου», είπε στο «Ρ» η Αθηνά. «Το Διήμερο δεν είναι απλά μια κατασκήνωση, αλλά ένα προσκλητήριο αγώνα, που δεν εξαντλείται μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, αλλά αποτελεί επιστέγασμα των κινητοποιήσεων μιας χρονιάς και την απαρχή των νέων της επόμενης».

«Τώρα μπορεί να παίζουμε βόλεϊ, μπάσκετ, τάβλι, δίπλα στη θάλασσα, αλλά πριν λίγο διαδηλώναμε στο κέντρο της Αθήνας, για να διώξουμε το ΝΑΤΟ απ' την Αθήνα. Για να μη μας παρακολουθούν σε κάθε βήμα. Αυτή είναι και η ουσία του διημέρου», συμπλήρωσε ο Γιώργος.

«Ηρθαμε εδώ, για να διαδηλώσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε όμορφα. Και πράγματι, αν έβλεπαν όλοι αυτοί που κάνουν λόγο για τη διασκέδαση της νεολαίας, πώς περάσαμε εδώ, θα καταλάβαιναν, πως διασκέδαση δεν είναι μόνο να είσαι σε ένα μπαρ και να κάθεσαι με ένα ποτό στο χέρι. Διασκέδαση και αγώνας είναι πράγματα συνυφασμένα. Πάνε μαζί...», είπε η Χαρά.

Αυτό ήταν το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.



Τραγούδι και χορός... από ψυχής

Ο Βασίλης Λέκκας
Ο Βασίλης Λέκκας
Από τις δέκα το βράδυ και μετά, κούρδιζαν τις κιθάρες τους, δοκίμαζαν τα μικρόφωνα, ρύθμιζαν τα φώτα και οι μελωδίες απλώνονταν στο χώρο της κατασκήνωσης. Νέοι και μεγαλύτεροι, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες καλλιτέχνες, βρέθηκαν μαζί με τα παιδιά της ΚΝΕ όχι μόνο προσφέροντας τα τραγούδια τους για την ψυχαγωγία των κατασκηνωτών, αλλά συμμετέχοντας ολόψυχα κι επαινώντας το χαρακτήρα του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Ο Κώστας Τσελάς, ένας νέος τραγουδοποιός από τη Μεγαλόπολη, άνοιξε τη μουσική βραδιά της Παρασκευής κι απέσπασε πολύ θετικά σχόλια για τη φωνή και τα τραγούδια του. «Εγώ είμαι από τους νέους. Δεν έχω ξανασυμμετάσχει, πάντα μου άρεσε ο κόσμος αυτός, αλλά δεν είχε τύχει. Εχω λίγο τρακ, αλλά αυτά τα πράγματα είναι μέσα στο στοιχείο μου», μας είπε, ξεχωρίζοντας τον αντιΝΑΤΟικό, φιλειρηνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων.

Ανάμεσα στις μελωδίες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, ο Βασίλης Λέκκας, που ανέβηκε στη σκηνή αμέσως μετά, μίλησε για το πολιτικό μήνυμα της μουσικής: «Αν καμιά φορά προσπαθώ να παραμορφώσω με την ένταση τα λόγια που θέλω να σας πω, είναι γιατί τα τραγούδια αυτά, που τ' ακούμε χρόνια τώρα κι είναι από τον Ρίτσο, από τον Γκάτσο, από τον Ελύτη, από τον Σεφέρη να τα 'χετε πάντα σημαία... Να είναι συνείδησης τραγούδια κι όχι κόμπλεξ και παρατημένα στη γωνία», είπε ο καλλιτέχνης και καταχειροκροτήθηκε, όχι μόνο για την ερμηνεία του. Αναφέρθηκε ακόμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι «από παιδιά, τους εντάξαμε μέσα μας μ' ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, για να έρχεται τώρα η προστασία του ΝΑΤΟ και της κάμερας να "περιφρουρήσει" αυτό που στην ουσία είναι τελείως διαφορετικό από το αγνό συναίσθημα της προσπάθειας των αθλητών και της δικιάς μας».

Χορός μέχρι το πρωί
Χορός μέχρι το πρωί
Η συνέχεια δόθηκε με λαϊκά, ρεμπέτικα τραγούδια κι ο χορός δεν άργησε ν' αρχίσει. Εκ μέρους του συγκροτήματος που ξεσήκωσε το κέφι, ο Δημήτρης Κουτζανίδης, δήλωσε ότι η συμμετοχή τους εκεί «είναι από ψυχής. Δεν μπορείς να συμμετέχεις σε τέτοιες εκδηλώσεις άμα δεν το αισθάνεσαι. Εμείς έχουμε διπλή ιδιότητα εδώ σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί. Τιμάμε τους αγώνες του ΚΚΕ κι είμαστε συνοδοιπόροι».

Η βραδιά έκλεισε με το νεανικό συγκρότημα «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», εκ μέρους του οποίου ο Φάνης Μαργαρώνης μας είπε: «Ενώνουμε τη φωνή μας με την υπόλοιπη νεολαία ενάντια σε κάθε είδους παραδιασκέδαση που μας προσφέρουν κι όχι μόνο. Είμαστε η μοναδική χώρα, όπου ελάχιστες μέρες πριν την Ολυμπιάδα διαμορφώνουμε τέτοια αντίσταση, τέτοια κινητοποίηση κόσμου και θέλαμε να είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτής της φωνής».

Μέχρι το πρωί

Τραγούδια γραμμένα μες τα κολαστήρια, στις εξορίες και τις φυλακές, τραγούδια εμπνευσμένα από τα βάσανα, αλλά και τους αγώνες του λαού μας, παρουσίασε το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» στο αφιέρωμα που έκανε στον Γιάννη Ρίτσο, το επόμενο βράδυ. Οι νέοι μπροστά από τη σκηνή κάθονταν οκλαδόν και παρακολουθούσαν άλλοτε εκστασιασμένοι, άλλοτε συμμετέχοντας με πάθος.

Το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης»
Το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης»
Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγούδησε δικές του αγαπημένες επιτυχίες και τραγούδια άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών, συνομιλώντας συνεχώς με το κοινό και ξεσηκώνοντάς το.

«Απ' όλα θα παίξουμε. Και ρεμπέτικα και λαϊκά και αντάρτικα θα παίξουμε», υποσχέθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή με το συγκρότημά του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και κράτησε την υπόσχεσή του: «Γιούπι για για, γιούπι γιούπι για, ΚΚΕ! Γιούπι για για, γιούπι γιούπι για, εβίβα ΚΝΕ!» κάπως έτσι ξεκίνησε και κράτησε το γλέντι τους μέχρι το πρωί.


Ο Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Μίλτος Πασχαλίδης

Καλωσόρισμα στους νέους κομμουνιστές

Από την εκδήλωση για τα νέα μέλη
Από την εκδήλωση για τα νέα μέλη
«Αν δούλεψες σαν κομμουνιστής

αν σκέφτηκες σαν κομμουνιστής

αν αγάπησες σαν κομμουνιστής

αν πάλεψες σαν κομμουνιστής

αν έζησες σαν κομμουνιστής

είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα».

Με αυτούς τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ καλωσόρισε τα νέα μέλη της ΚΝΕ, ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης Θέμης Γκιώνης, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο της κατασκήνωσης.

«Κάνατε μια σημαντική επιλογή», είπε ο Γραμματέας της ΚΝΕ στα νέα μέλη της Οργάνωσης και συνέχισε: Στις πλάτες μας, η ιστορία του τιμημένου ΚΚΕ μάς γεμίζει πείρα αλλά και ευθύνες, ώστε οι θέσεις του Κόμματος να γίνονται κτήμα όλο και περισσότερων νέων. Θύμισε στους νέους συντρόφους τις δυο εκλογικές μάχες που έδωσαν στο πλευρό του ΚΚΕ στο ξεκίνημα της οργανωμένης τους ζωής, υπογραμμίζοντας ότι από αυτές θα αντλήσουν πείρα για τη συνέχεια της δράσης τους και επισήμανε τη σημασία του διαβάσματος, της μελέτης που είναι απαραίτητη μαζί με τη δράση για κάθε άνθρωπο.

Ακριβώς γι' αυτό τα νέα μέλη της ΚΝΕ δέχτηκαν αμέσως μετά ένα συμβολικό αλλά και χρήσιμο δώρο ο καθένας: Ενα αντίτυπο από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Τα παιδιά της ΚΝΕ».

«35 χρόνια ήταν η αρχή. Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», το σύνθημα - υπόσχεση των νέων κομμουνιστών, που ακούστηκε μετά την ομιλία του Γραμματέα της Οργάνωσης δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει όλους αισιοδοξία. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του βίντεο για τα 35 χρόνια της Οργάνωσης.

Πραγματική διέξοδος

Ηταν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές όταν έδωσαν το βιογραφικό τους στην ΚΝΕ η Μαρία κι ο Δημήτρης, φοιτητές στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, που μίλησαν στο «Ρ» γι' αυτή τους την επιλογή. «Εκείνη την περίοδο σκεφτόμασταν τι θα ψηφίσουμε και μπήκαμε στη διαδικασία να "την ψάξουμε"», μας είπε η Μαρία και συνέχισε: «Βλέπαμε τι μας προβάλλουν για το παρόν και το μέλλον μας, την ανεργία που μας περιμένει μετά το πτυχίο, την αδιαφορία των νέων εκείνων που ασχολούνται μόνο με τα κλαμπ και τα ριάλιτι, τα ναρκωτικά»...

Ολα αυτά δεν τους ταίριαζαν. Γιατί όμως, επέλεξαν να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ; «Είναι ο μόνος χώρος που σου δίνει πραγματική διέξοδο», απαντάει ο Δημήτρης κι η Μαρία προσθέτει ότι είχε μιλήσει με τα παιδιά από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις στη Σχολή, αλλά δεν την έπεισαν: «Η Πανσπουδαστική είναι η μόνη παράταξη που δεν τη νοιάζει μόνο να μαζεύει ψήφους στις εκλογές, αλλά ασχολείται συνέχεια με τα προβλήματα των φοιτητών και της νεολαίας κι αγωνίζεται».

Εκαναν μια πραγματικά συνειδητή επιλογή κι οι πέντε περίπου μήνες οργανωμένης ζωής δεν τους έχουν απογοητεύσει. «Είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι περίμενα», τονίζει ο Δημήτρης κι αναφέρεται στα στοιχεία της συντροφικότητας, της διαφορετικής πρότασης της ΚΝΕ για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, στοιχεία που τα συναντήσαμε σ' αυτό το διήμερο σε όλο τους το μεγαλείο.


Θα πάρω αυτόν τον ενθουσιασμό μαζί μου...

Ενθουσιασμένοι οι σύντροφοι από τις άλλες χώρες

Ο Χόγκαν Γιένσεν
Ο Χόγκαν Γιένσεν
Ολοφάνερος ήταν ο ενθουσιασμός που προκάλεσε το Διήμερο στους αλλοδαπούς συντρόφους που συμμετείχαν, και στάθηκαν ιδιαίτερα στην πολύτιμη πείρα, με την οποία η διοργάνωση εμπλουτίζει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

«Θα πάρω όλον αυτόν τον ενθουσιασμό που βρίσκω εδώ πέρα - γιατί έρχομαι από ένα κόμμα πολύ μικρό - και θα τον πάω πίσω, στην πατρίδα μου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Χόγκαν Γιένσεν από τη Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, εξηγώντας πως η ΚΝ Σουηδίας κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα μετά από μία δύσκολη περίοδο και προσπαθεί να συλλέξει εμπειρίες.

«Βρίσκω το διήμερο πάρα πολύ καλό, βλέπω τον κόσμο ενθουσιασμένο. Η διοργάνωση βοηθά στο να συνειδητοποιήσει η νεολαία τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον αντιιμπεριαλιστικό μας αγώνα», τόνισε η Μελτέμ Κολκαντζί από το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα. «Θέλω να προσθέσω ακόμα πως, ειδικά μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού μπλοκ, έχουν προωθηθεί μέσα στη νεολαία τα ναρκωτικά κι η διαφθορά, που δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα των λαών, κάτι που αποτελεί πάντα ένα μεγάλο εμπόδιο για το σοσιαλιστικό αγώνα. Αυτές οι εκδηλώσεις και οι διοργανώσεις βοηθάνε στο να καταπολεμηθεί αυτό, και να δοθεί ένας καλύτερος αντιιμπεριαλιστικός αγώνας».


Η Μελτέμ Κολκαντζί
Η Μελτέμ Κολκαντζί


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ