ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι αμερικανικές απειλές, πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι ΗΠΑ μελετούν την επιβολή διπλωματικών, οικονομικών ή άλλων κυρώσεων κατά της Συρίας εξαιτίας της συμπεριφοράς της στην ιρακινή κρίση» δήλωσε, χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ συμπλήρωσε ότι «η Συρία θα πρέπει να κατανοήσει τις υποχρεώσεις της μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται», κάτι που επανέλαβε, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που χαρακτήρισε τη Συρία «κράτος - παρία». Ο Αρι Φλάισερ, μάλιστα, έσπευσε να επαναλάβει στους δημοσιογράφους το απόσπασμα από την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υποστηρίζεται ότι η Δαμασκός «έχει προχωρήσει στην απόκτηση απαγορευμένων χημικών όπλων, όπως είναι το αέριο νεύρων».

Οι δηλώσεις αυτές είναι απλώς το επιστέγασμα σειράς απειλών, έμμεσων ή άμεσων, που εκτόξευσαν κατά της Συρίας Αμερικανοί αξιωματούχοι, τα τελευταία 24ωρα, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Προέδρου. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι πιστεύει πως «η Συρία διαθέτει χημικά όπλα» και ότι «παρέχει καταφύγιο σε καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους, τους οποίους οφείλει να παραδώσει». Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το τι σκοπεύει να κάνει για το θέμα και αρκέστηκε να τονίσει ότι «η κάθε κατάσταση χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Προς το παρόν, είμαστε στο Ιράκ. Το κάθε θέμα λύνεται με τη σειρά του».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Κόλιν Πάουελ είχε αναφερθεί και πάλι στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πλέον όχι μόνο να πάψει να δίνει καταφύγιο σε Ιρακινούς αξιωματούχους, αλλά οφείλει «να τερματίσει την υποστήριξή της προς διάφορες τρομοκρατικές δραστηριότητες». Από την εκτόξευση απειλών δε θα μπορούσε να λείπει και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η συριακή ηγεσία «υποστήριξε το ιρακινό καθεστώς, έδωσε καταφύγιο σε καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματικούς, πολλοί πολίτες της πολέμησαν εναντίον της συμμαχίας και αρκετοί εξ αυτών είτε έχουν σκοτωθεί είτε βρίσκονται στα χέρια μας». Ο Ράμσφελντ κατέληξε ότι η «Συρία διαπράττει πολλά και σοβαρά λάθη, προχωρεί σε λάθος εκτιμήσεις». Το «λιθαράκι» του έβαλε και ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, δηλώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «έχουν εντοπίσει και κρατούν μεγάλο αριθμό Σύρων μισθοφόρων στο Ιράκ».

Βρετανικές αποστάσεις
και ισραηλινές παρεμβάσεις


Associated Press

«Δεν υπάρχει σχέδιο εισβολής στη Συρία» επαναλάμβανε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι επικοινώνησε, τηλεφωνικώς, με το Σύρο Πρόεδρο ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στη Συρία Ιρακινών αξιωματούχων. «Δεν είναι η Συρία, επόμενη στη λίστα στρατιωτικών στόχων» δήλωνε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ και Σ. Αραβία. Ο Τζακ Στρο υπογράμμισε ότι υπάρχουν αποδείξεις για τη συνεργασία της Δαμασκού, τους τελευταίους μήνες, με το ιρακινό καθεστώς, και κάλεσε τη Συρία «να συνεργαστεί για την προσαγωγή Ιρακινών αξιωματούχων στη Δικαιοσύνη». Ο Στρο δήλωσε ότι δε γνωρίζει αν η Συρία διαθέτει χημικά όπλα και κατέληξε ότι «σίγουρα υπάρχουν ερωτήσεις που η συριακή ηγεσία οφείλει να απαντήσει».

«Η Συρία, είναι γνωστό, ότι διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, που δεν έχει τερματίσει» δήλωνε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα. Νωρίτερα, είχαν δοθεί στις δημοσιότητες δηλώσεις ανώτερου ανώνυμου Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος προειδοποιούσε τη Συρία «να πάψει να απειλεί το Ισραήλ με το όπλο της τρομοκρατίας γιατί παίζει με τη φωτιά. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί κλιμάκωση, αλλά αν η Συρία μάς επιτεθεί, τότε θα είναι η μεγαλύτερη τρέλα» κατέληξε.

Σε έντονους τόνους...

«Η Συρία δε διαθέτει χημικά όπλα» δήλωσε, χτες, η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάμπαν, υπενθυμίζοντας ότι «απαγορευμένα όπλα όλων των ειδών διαθέτει μόνο το Ισραήλ, που απειλεί τους γείτονές του και κατέχει παράνομα τα εδάφη τους». Η Σάμπαν διέψευσε, για πολλοστή φορά, ότι υπήρξε η οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσα στη Δαμασκό και το ιρακινό καθεστώς και επανέλαβε ότι το συριακό ενδιαφέρον αφορά μόνο τον ιρακινό λαό.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Σύρου ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν δεν πείσει την Ουάσιγκτον να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράκ». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του αλ Σάραα με το Γάλλο ΥΠΕΞ, το Σάββατο. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ για αποκατάσταση του ρόλου του ΟΗΕ, στο θέμα του Ιράκ, με στόχο την ελευθερία του ιρακινού λαού και την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η Συρία «έχει ένα ρόλο κλειδί, λόγω του κύρους της στην περιοχή, ένα ρόλο ευθύνης τόσο στο μέλλον του Ιράκ, όσο και στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μέσα από συνολική λύση, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν». Ενα 24ωρο αργότερα, ο ντε Βιλπέν, από το Λίβανο, απαντούσε στις αμερικανικές απειλές τονίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για πιέσεις προς τη Συρία, αλλά ώρα για διάλογο». Χθες, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ συναντήθηκε με το Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιαν, που, επίσης, μετέβη στη Δαμασκό.

«Ακατανόητες» χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Συρίας, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι επιδεινώνουν μία, ήδη, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενώ «να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στη Συρία» συνέστησε στην Ουάσιγκτον ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, καλώντας τις ΗΠΑ «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες συγκρούσεις. Η Συρία και το Ιράν είναι γείτονες και επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις».


Κατοχική επιβολή

Στα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΝΤΟΧΑ.--

Στοιχειώδη βελτίωση της κατάστασης στο επίπεδο της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα, ανέφερε, χτες, η, εκεί, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η κατάσταση από ανθρωπιστικής άποψης, και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της πόλης, έχει ξεπεράσει τα όρια της κρίσης. Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλή δίοδο στα δεκάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν καθηλωθεί στα σύνορα του Ιράκ, αν και πλέον το φάσμα της πείνας και των επιδημιών απειλεί άμεσα τους κατοίκους όλων των ιρακινών πόλεων.

Εκατοντάδες εθελοντές, φορώντας μάσκες, συνέλεγαν τις σορούς των νεκρών από τους δρόμους, όπου κείτονταν επί μέρες, και τις μετέφεραν σε ανοιχτούς χώρους και σε προαύλια νοσοκομείων, προκειμένου να ταφούν, έστω προσωρινά, μέχρι να παρουσιαστούν οι συγγενείς τους και να τους παραλάβουν για να τους ξαναθάψουν. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι μόνο από ένα δρόμο συλλέχτηκαν περισσότερα από 18 πτώματα.

Και χτες, στη Βαγδάτη σημειώνονταν σποραδικές ανταλλαγές πυρών, ενώ δεν ήταν διόλου σαφές ποιες περιοχές ελέγχουν και ποιες όχι οι αμερικανικές δυνάμεις. Το απόγευμα, στη νότια περιοχή Μαχμουντίγια, 4 πεζοναύτες τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, όπως έλεγαν δημοσιογραφικές πηγές, ενώ λίγο αργότερα, αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι 2 πεζοναύτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από «κατά λάθος έκρηξη χειροβομβίδας». Το βράδυ, κοντά στο ξενοδοχείο «Palestine» όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι, σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών, πιθανότατα με ελεύθερους σκοπευτές, ενώ Αμερικανοί υποστήριζαν ότι σκότωσαν έναν Σύρο ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος είχε σκοτώσει Αμερικανό πεζοναύτη.

Τα περιστατικά λεηλασίας μειώθηκαν αισθητά, χτες, καθώς, εκτός από τα αμερικανικά σημεία ελέγχου, έχουν, ήδη, πολλαπλασιαστεί και τα σημεία ελέγχου των ίδιων των Ιρακινών πολιτών. Χτες, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες κοινές περιπολίες Ιρακινών αστυνομικών και Αμερικανών πεζοναυτών, καθώς 2.000 Ιρακινοί αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του διοικητή της Αστυνομίας της Βαγδάτης.

Επίσης, χτες, παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις, ο Τζάφαρ αλ Τζάφαρ, επιφανής επιστήμονας ειδικός στα πυρηνικά. Είχε προηγηθεί η παράδοση, το Σάββατο, του στρατηγού Αμίρ αλ Σααντί, συνδέσμου του ιρακινού καθεστώτος με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς εκτιμούσαν ότι οι δύο άνδρες θα ρίξουν φως στο ιρακινό οπλοστάσιο, αν και οι ίδιοι δήλωναν ότι το Ιράκ δε διαθέτει απαγορευμένα όπλα.

Οι τελευταίες μάχες

Στο κέντρο του Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, υποστήριζαν οι Αμερικανοί επιτελείς ότι βρίσκονταν οι δυνάμεις τους, αργά χθες το βράδυ. Από το αρχηγείο της Ντόχα, ανακοινωνόταν ότι, αν και υπάρχουν μικροί διάσπαρτοι θύλακες αντίστασης, η τελευταία ιρακινή πόλη έπεσε στα χέρια τους μετά από πολυήμερους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τοπικούς φυλάρχους για εκεχειρία και ειρηνική παράδοση της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο όπως μετέδιδε το «αλ Τζαζίρα». Το «Reuters», πάντως, υποστήριζε ότι και αργά το βράδυ, ορισμένες μάχες συνεχίζονταν στο Τικρίτ και ελικόπτερα Cobra επιχειρούσαν στην περιοχή ασταμάτητα.

Ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από την Ντόχα, υποστήριξε ότι, ουσιαστικά, οι μάχες έχουν τελειώσει μετά την πτώση, όπως ισχυρίστηκε, του Τικρίτ, κάτι που επαναλάμβανε, λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του και το αμερικανικό Πεντάγωνο. Τόσο ο Μπρουκς όσο και άλλοι Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες αλλά, όπως έλεγαν, «ο ιρακινός στρατός έχει τελειώσει ως οργανωμένη δύναμη».

Το αμερικανο-βρετανικό αρχηγείο στο Κατάρ ανακοίνωσε την απελευθέρωση 7 Αμερικανών αιχμαλώτων, των οποίων φωτογραφίες κυκλοφόρησαν, χτες, και παραδέχτηκε ότι αγνοούνται άλλοι 8. Επίσης, υποστήριξε ότι συνελήφθη ένας ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Ουάτμπαν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, κοντά στα συριακά σύνορα. Οι Αμερικανο-βρετανοί επιτελείς υποστήριξαν, επίσης, ότι στη Βαγδάτη δρουν, πλέον, σχεδόν αποκλειστικά ξένοι μαχητές, εκ των οποίων πολλοί είναι καμικάζι αυτοκτονίας και επικαλέστηκαν την ανακάλυψη περισσοτέρων των 300 γιλέκων με εκρηκτικά σε αποθήκη. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι ερευνάται ουσία που βρέθηκε στη γόμωση ορισμένων ιρακινών βλημάτων.

Σχετική ηρεμία, υποστήριζαν οι αμερικανο-βρετανοί επιτελείς, ότι επικρατούσε και στο βόρειο Ιράκ, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έλεγαν ότι απομάκρυναν τους Κούρδους μαχητές από τη Μοσούλη και το Κιρκούκ, αλλά δεν έχουν, ακόμη, καταφέρει να σταματήσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Αραβες και Κούρδους κατοίκους. Ο ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν τις δυτικές περιοχές του Βορείου Ιράκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ότι είναι «καλοδεχούμενοι οι Τούρκοι παρατηρητές, αρκεί να είναι διπλωμάτες ή πολιτικοί και όχι προβοκάτορες». Η Αγκυρα, από την άλλη, δήλωνε ότι δε φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά μόνο ορισμένα «μικρής εμβέλειας τοπικά γεγονότα» στο Βόρειο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ