ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην Κύπρο

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, δήλωσε ότι πολιτική της χώρας του είναι να στηρίξει στην πράξη την πλήρη εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» και να διασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων από τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο Μ. Κλόσον, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση Αμερικανών βουλευτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατανοεί πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την εφαρμογή της διευθέτησης και πρόσθεσε πως το «σχέδιο Ανάν» θα είναι λειτουργικό και θα προσφέρει στους Κύπριους ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον, γεμάτο ευημερία.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά το σχέδιο αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Σημείωσε πως έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου και θα διασφαλίσει ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπογράμμισε πως μια διευθέτηση δεν πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί στην πράξη, κάτι που σημαίνει ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια που άφησαν το 1974, ότι εδάφη θα επιστραφούν, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά και με ασφάλεια». Οπως είπε, ο ίδιος είχε τις τελευταίες δύο βδομάδες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατανοεί πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εφαρμογή της διευθέτησης, εάν αυτό επιλέξουν οι Κύπριοι όταν ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα».

Σε σχόλιο ότι υπάρχει τάση υπέρ του «όχι», ο Μ. Κλόσον είπε πως αυτό αποτελεί επιλογή των Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές Porter Goss, Ray LaHood και Ruben Hinojosa είχαν μια ευρεία συζήτηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την κατάσταση στην Κύπρο και ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου καθώς και η κοινή τους προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ με Κύπριους πολιτικούς

Το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες το πρωί ο Κόλιν Πάουελ με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Δ. Χριστόφιας εξήγησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Κ. Πάουελ μετέφερε τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης και διαβεβαίωσε τον Δ. Χριστόφια ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί με τους συνεργάτες του.

Ο Κ. Πάουελ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, υπό την ιδιότητά του ως πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών του επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης στον Γ. Βασιλείου την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν».

Ο Κ. Πάουελ είχε επικοινωνήσει επίσης με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εντείνονται και οι ευρωπιέσεις

Ψήφισμα υπέρ του «σχεδίου Ανάν» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε χτεσινή έκτακτη κοινή συνεδρίασή της με τη μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, και αφού ακροάστηκε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το «σχέδιο Ανάν».

Το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε παρά τις παραινέσεις των παρισταμένων Κυπρίων βουλευτών, που έλαβαν το λόγο ζητώντας από την Ευρωβουλή να αφήσει τον κυπριακό λαό ήσυχο να αποφασίσει ανεπηρέαστος στο δημοψήφισμα. Το ψήφισμα που τελικά υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί έναν λειτουργικό ιστορικό συμβιβασμό με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε και τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρη, στην οποία τονίζεται η διαθεσιμότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συμβάλουν θετικά στην υπέρβαση των τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ό,τι αφορά στο θέμα των περιουσιών. Παράλληλα, απορρίφθηκε τροπολογία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, η οποία καλούσε την ΕΕ να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης των δεσμών της με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση μη έγκρισης του «σχεδίου Ανάν» στα επικείμενα δημοψηφίσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν το λόγο αρκετοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Μ. Ροτ, η οποία αφού ανέφερε ότι το «σχέδιο Ανάν» προσφέρει τη δυνατότητα της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, σημείωσε ότι «πολλοί στην Κύπρο δε συμβάλλουν στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».

Ο ειδικός εισηγητής της Ευρωβουλής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ζακ Πόος, ερμήνευσε τις δυσκολίες αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» από τους πολιτικούς ιθύνοντες της Κύπρου λέγοντας ότι «είναι πάντα πιο εύκολο να ασκεί κανείς μόνος του την εξουσία παρά να τη μοιράζεται»!!!

Απέκλεισαν ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε η άρνηση της Επιτροπής να δώσει το λόγο τόσο στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, όσο και στον επίσης ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Συνολικά υπήρξαν 7 κατά και 5 αποχές.

Αποστάσεις από τον Ερντογάν κρατεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας

Η αποδοχή της επιδιαιτησίας του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό γνωστοποιήθηκε, από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον ίδιο τον ΓΓ στο Νταβός, παρότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) κατά τη συνεδρίασή του στις 24 Γενάρη, δεν είχε δεχτεί την επιδιαιτησία. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος με αυτό τον τρόπο εκθέτει τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Σε ομιλία που έκανε στην Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη, ο Σεζέρ αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλοιωθούν τα όποια κέρδη της τουρκικής πλευράς, μέσω της δικαστικής οδού.

Ο Σεζέρ αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΣΕΑ στις 24 Γενάρη λέγοντας ότι «στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, υπογραμμίστηκε το όφελος της επανέναρξης των συνομιλιών και επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα του Συμβουλίου, για εξεύρεση λύσης με σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν και με βάση τις πραγματικότητες στο Νησί».

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Παρότι δεν υιοθετήθηκε η άποψη της συμπλήρωσης των κενών, σε περίπτωση διαφωνίας, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι στη συνάντηση που έγινε στο Νταβός με τον ΓΓ του ΟΗΕ η Τουρκία δέχτηκε την άποψη αυτή, πράγμα το οποίο πληροφορηθήκαμε από τις επιστολές του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις πλευρές, αλλά και από τα πρακτικά της συνάντησης στο Νταβός».

Σύμφωνα με τον Σεζέρ, «με τον τρόπο αυτό οι πλευρές έχουν εισέλθει σε μια διαδικασία δίχως επιστροφή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρεκκλίσεων, ο Σεζέρ είπε ότι αυτές «θα εξαλειφθούν με το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το σχέδιο». Ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει επίσης λόγο για «ενδεχόμενο κατάργησης των παρεκκλίσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω παραβίασης του ευρωπαϊκού δικαίου ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο Σεζέρ υπογράμμισε ότι προκειμένου να ισχύσουν οι παρεκκλίσεις, πρέπει να περιληφθούν στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο, λέγοντας ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι δύσκολο να γίνει λόγος για νομική ισχύ των υποσχέσεων και εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο Σεζέρ είπε πως «παρότι με βάση τη φύση της όποιας διαδικασίας συνομιλιών, δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν τελείως όλοι οι στόχοι, ωστόσο, θα πρέπει να μελετηθεί καλά, κατά πόσο συμβαδίζει με τα εθνικά συμφέροντα η αποδοχή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Απορρίπτει την αναβολή ο Γκιούλ

«Η αναβολή των δημοψηφισμάτων για μετά την πρώτη Μάη, σημαίνει ότι θα αρχίσουν όλα από την αρχή κι αυτό δεν το δεχόμαστε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, απαντώντας χτες σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής, αν το δεχτούν όλες οι πλευρές.

Ο Γκιούλ είπε ότι «εμείς θα μείνουμε πιστοί στο συμβιβασμό που υπήρξε. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Θα πρέπει όμως να είναι πιστή και η άλλη πλευρά. Για μας δεν είναι η καλύτερη λύση. Το καλύτερο θα ήταν το ανεξάρτητο κράτος. Αλλά η συμφωνία αυτή, θα καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο γοητευτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ