ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα αμερικάνικη πρόκληση

Στέλνουν αρμάδα πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Κέρκυρας

Μετά τον πρόσφατο ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θ. ΡΟΥΣΒΕΛΤ» στο λιμάνι της Κέρκυρας, που ξεσήκωσε το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στο νησί, τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να στείλουν στο νησί ολόκληρη αρμάδα αμερικανικών πλοίων που αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Κέρκυρας από τις 23 έως 25 Μάρτη. Αποθρασυμένοι από την απόλυτη στοίχιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστές, έρχονται να προκαλέσουν μια ακόμα φορά τα αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Κέρκυρας και όλης της χώρας.

Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στην Κέρκυρα είναι βέβαιο θα τους υποδεχτεί ανάλογα. Και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να αποδεχτεί οι φονιάδες των λαών να χρησιμοποιούν τη χώρα μας σαν ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις.

Στα γρήγορα στην Ουάσιγκτον

Για διευκρινίσεις και εξηγήσεις «καλείται» στην αμερικανική πρωτεύουσα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ατμόσφαιρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σπεύδει την ερχόμενη Τετάρτη η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Το ταξίδι της υπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα ρυθμίστηκε ξαφνικά και στα γρήγορα, καθώς με τα όσα ήταν γνωστά μέχρι χτες διαφορετικός ήταν ο προγραμματισμός του υπουργείου. Ενδεχομένως η Κοντολίζα Ράις βιάζεται να λάβει κάποιες εξηγήσεις...

Αν και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δε συνδέει το περιεχόμενο της συνάντησης με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την ακύρωση της προμήθειας άλλων δέκα μαχητικών «F-16», παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν βέβαιο πως το θέμα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στη συζήτηση Μπακογιάννη - Ράις. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για την αμερικανική κυβέρνηση η υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας αποτελεί μείζον καθήκον, το οποίο μάλιστα φροντίζουν επιμελώς οι κατά τόπους πρεσβευτές της υπερδύναμης, πόσο μάλλον η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι αδικείται η ουσία μίας σημαντικής επίσκεψης, η οποία θα καλύψει ευρύτατο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, αν συνδέεται «αποκλειστικά» με τα εξοπλιστικά. Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον αναμένεται να συζητήσει διεξοδικά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και να διασαφηνίσει με ακρίβεια τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι από την αμερικανική πρεσβεία «διαρρέουν» ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, παρά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Διευκρινίσεις αναμένεται να δώσει η Ελληνίδα υπουργός στην Αμερικανίδα ομόλογό της και για τα υπονοούμενα που αφήνει η ελληνική κυβέρνηση και συντηρούνται μέσω του ελληνικού Τύπου, περί του ρόλου αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση των υποκλοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον οριστικοποιήθηκε χτες το πρωί, μία μέρα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη μη αγορά των 10 επιπλέον αμερικανικών αεροσκαφών «F-16». Η βιαστική ρύθμιση της επίσκεψης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η ατζέντα της συζήτησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Μάλιστα, το ελληνικό ΥΠΕΞ χτες - και μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης της υπουργού στις ΗΠΑ - δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για τις όποιες άλλες επαφές της Ντόρας Μπακογιάννη με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, πέραν της συνάντησής της με την Κοντολίζα Ράις.

ΒΟΥΛΗ
Πέρασε άλλη μία «αντιτρομοκρατική» σύμβαση

Την κατηγορηματική αντίθεσή του έκφρασε το ΚΚΕ

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «πέρασε» χτες από την ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση που τιτλοφορείται «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των Κρατών που μετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου». Την κατηγορηματική του αντίθεση εξέφρασε εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος.

Σχολιάζοντας τη σύμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «υπάρχουν διατάξεις και κείμενα νομικά, τα οποία προχωρούν το ένα μετά το άλλο, και τα οποία προσθέτουν στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία εκφράσεις πολύ επικίνδυνες, ακόμη πιο επικίνδυνες». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο κείμενο τόνισε ότι «μιλάει γενικά για "τρομοκρατικές οργανώσεις", όχι με την έννοια του αντιτρομοκρατικού νόμου της Ελλάδας ή με την παραπομπή στο τι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά γενικά. Και υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στα δίκαια σ' όλο τον κόσμο για το ποια είναι η έννοια της τρομοκρατικής οργάνωσης». Πρόσθεσε επίσης ότι αναφέρεται σε «ομάδες και πρόσωπα που αποτελούν απειλή. Από πότε ποινικοποιείται η απειλή; Δηλαδή τι θα κάνουμε; Συνεργασίες και αποκλεισμούς και καταγραφή που ο τάδε αστυνομικός, σε μία χώρα που ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, θεωρεί απειλή; Αυτό θα είναι ύποπτο για όλους όσοι συμμετέχουν στην Ευξείνιο συνεργασία; Δηλαδή πάμε στη λογική λιστών για οργανώσεις και για πρόσωπα».

Παράλληλα ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στα προβλεπόμενα για όσους «υποστηρίζουν» την τρομοκρατία θυμίζοντας ότι «υπάρχει κείμενο των ευρωπαϊκών οργάνων που με την τρομοκρατία συνδέει το ριζοσπαστισμό των ιδεών. Οι ριζοσπαστικές ιδέες έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία; Περνούν σε κείμενα σιγά-σιγά όλα αυτά τα πράγματα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, ζήτησε την υπερψήφιση της σύμβασης υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας, η Ελλάς έρχεται ως ο ανθός σ' αυτό το σύνολο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως μέλος του ΝΑΤΟ» αφού «από την Αλβανία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν οι άνθρωποι, οι πολίτες, οι κυβερνήσεις, τα κράτη ζουν με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και με το όραμα το πώς θα δώσουν ένα τόνο περισσότερης προσαρμοστικότητας προς αυτήν την πολιτική γραμμή». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Αγγ. Μανωλάκης δήλωσε ότι την υπερψηφίζει επί της αρχής αφού «συμφωνούμε με ό,τι κατατείνει στην πάταξη της τρομοκρατίας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο δεύτερος θάνατος του Μιλόσεβιτς

Ο δεύτερος θάνατος του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς συντελέστηκε τόσο από τις συντηρητικές όσο και τις λεγόμενες δημοκρατικές εφημερίδες. Ηταν δε χειρότερος από τη δολοφονία του. Οι τεχνικοί της εξουσίας φρόντισαν να τροφοδοτήσουν με τα καλύτερα αρχεία - σκουπίδια τους τους δημοσιογράφους, γνωστούς για την ικανότητά τους να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο. Αυτά τα ελεύθερα λαμόγια του ευρωπαϊκού πολιτισμού πρόσβαλαν το κεφάλι του Μιλόσεβιτς στολίζοντάς το με εγκλήματα γενοκτονίας και εθνικισμούς. Πρόκειται για τυπικό δείγμα αντιπερισπασμού απέναντι σε αυτή τη δολοφονία, που τη σκεπάζουν με ένα καινούριο έγκλημα, ελπίζοντας πως το μελάνι τους θα σκεπάσει το δηλητήριο που εξόντωσε τον Σέρβο ηγέτη. Το θύμα όλες αυτές τις μέρες, περνώντας στα χέρια των δημοσιογράφων που ασκούσαν χρέη μακιγέρ, πήρε τα χαρακτηριστικά του θύτη. Η κενοδοξία, βλέπετε, των γραφιάδων ξεπερνούσε αυτή των αφεντικών τους. Αυτοσχεδίαζαν συκοφαντώντας το καθετί.

Για την ώρα η μεγάλη σχολή της παραποίησης του πραγματικού σκεπάζει τον Σλόμπο. Αυτή είναι η νίκη της προπαγάνδας. Οσοι τυχεροί, μέσα στην ατυχία μας, κυκλοφορούσαμε στο Βελιγράδι τις μέρες του πολέμου, γνωρίζουμε πόσο εύκολα μπορεί να ξεσπάσει μια θύελλα. Και την περιμένουμε...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Κηδεύτηκε ο Γ. Ράλλης

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και δημοσία δαπάνη, έγινε χθες η κηδεία του Γ. Ράλλη στο Α` Νεκροταφείο. Η οικογένειά του εξέφρασε την επιθυμία για μια λιτή και απλή τελετή χωρίς επικήδειους λόγους. Στην τελευταία κατοικία συνόδευσαν τον πρώην πρωθυπουργό ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Στεφανόπουλος και Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Μητσοτάκης, Γρίβας, Τζαννετάκης και Σημίτης, σύσσωμο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Στη Βουλή

Με ενός λεπτού σιγή και με σύντομες αναφορές των εκπροσώπων των κομμάτων, η Βουλή τίμησε χθες τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ράλλη. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Σώματος Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αφιερωμένη στη μνήμη του Γ. Ράλλη με την παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, στη χθεσινή συνεδρίαση, τόνισε ότι ο Γ. Ράλλης ήταν ένα πρόσωπο που σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας. «Ημασταν, είπε, σε αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε όλα τα τελευταία χρόνια στην πολιτική μας ιστορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ