ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΠΑΣΟΚ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θα συνεχίσει να «τραβάει το σκοινί» κατά του λαού

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα της ΚΕ του κόμματός του - η συνεδρίαση με θέμα τις δημοτικές εκλογές ολοκληρώνεται σήμερα - για να προβεί σε μια εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση, διαποτισμένη από τη γνωστή λογική του ΠΑΣΟΚ που λέει: «Η κυβερνητική πολιτική υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, θωρακίζει κυριαρχικά δικαιώματα, δυναμώνει την Ελλάδα» και, όπως τονίστηκε διά στόματος Κ. Σημίτη, «αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε»...

Στον απόηχο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο στο φόντο των αντίστοιχων συναντήσεων του Ετσεβίτ στην Αμερική, ο Κ. Σημίτης κατανάλωσε μεγάλο μέρος της χτεσινής του εισήγησης για να αμυνθεί της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και να δώσει το μήνυμα πως με την κατάλληλη προπαγάνδα, που θα συνεχίσει να εμφανίζει το μαύρο άσπρο, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να κατευθύνει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις με μοχλό τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Τα τελευταία, δε, με προεξάρχοντα το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τα αποκάλεσε χτες «ορόσημα» για το 2002.

Ο πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «θετικές κι εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε στις ΗΠΑ, ζήτησε να ενστερνιστούν οι Ελληνες την πορεία τους εντός της ΕΕ ως «εθνική τους υπόθεση»! Σε αυτό το μήκος κύματος, και αφού αρχικά μίλησε για το ευρώ ωσάν να επρόκειτο για την «παλιγγενεσία του έθνους», θέλησε επίσης να εμφανίσει ως «ορόσημο» την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το 2003, «παίζοντας» με το Κυπριακό και λέγοντας ότι εκείνη θα είναι η περίοδος για την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ανασύροντας σκουριασμένες θεωρίες της δεκαετίας του '70 και του '80 περί «Ευρώπης των λαών», θέλησε να μετατοπίσει το πεδίο της δικομματικής αντιπαράθεσης στο γήπεδο του «ποιος διασφαλίζει καλύτερα τους Ελληνες εντός της ΕΕ»..., λέγοντας ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από «προοδευτικές κυβερνήσεις» που θα «κατοχυρώσουν τα λαϊκά δίκαια και θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα» και επομένως «η Δεξιά δεν μπορεί - όπως είπε - να ηγηθεί προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον»... Μάλιστα, στο σημείο αυτό και για να τονίσει προφανώς «συγγένειες» της ΝΔ με τον Μπερλουσκόνι (αλλά χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι έτσι δημιουργεί θέματα με μια γειτονική χώρα), επιτέθηκε στην Ιταλία λέγοντας ότι «αντιστρατεύεται» το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πέρα, βέβαια, από τα παχιά λόγια και τις κορόνες, αυτό που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε χτες είναι η αταλάντευτη εμμονή σε μια πολιτική που όσο περισσότερο δένει την Ελλάδα στο άρμα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων (σ.σ.: οι αναφορές του κ. Σημίτη στο Ελσίνκι και στο ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν αυτή την πρόσδεση), τόσο περισσότερο επαναλαμβάνεται η φαιά προπαγάνδα περί «ισχυρής Ελλάδας».

Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στις εκλογές για την ΤΑ, τις χαρακτήρισε «καθοριστική πολιτική αναμέτρηση», ενώ και πάλι χρησιμοποίησε το «καρότο» του Γ΄ ΚΠΣ, λέγοντας ότι «η ψήφος στις εκλογές αυτές κρίνει την αξιοποίηση της ευκαιρίας» των κοινοτικών κονδυλίων, που προφανώς μόνο οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ μπορούν να φέρουν σε πέρας...

Φυσικά δεν έλειψαν και εδώ κοκορομαχίες δικομματικού τύπου, αφού ο πρωθυπουργός μίλησε για «Δεξιά που θέλει ελεγχόμενη την ΤΑ», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που θέλει την «ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας»... Ως εκ τούτου κάλεσε τα μέλη του ΠΑΣΟΚ «να εντείνουν την πολιτική δράση τους και να ηγηθούν της κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα». Εκείνη η αναφορά του πρωθυπουργού, πάντως, που ήταν άξια λόγου, διότι ήταν αποκαλυπτική του τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Λαλιώτη περί «συνεργασιών» του ΠΑΣΟΚ με άλλες δυνάμεις, ήταν η φράση του ότι «υπάρχουν και άλλες προοδευτικές δυνάμεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παρασύρει»... Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα πρόσωπα που θα χρίσει το ΠΑΣΟΚ υποψηφίους, ο πρωθυπουργός δεν πρόσθεσε τίποτα νεότερο, καθώς επιδόθηκε σε γενικολογίες περί προσώπων με «δυναμισμό», «προοδευτική ταυτότητα» κλπ.

Από κει και πέρα η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν μια επίδειξη αδιάλλακτης εμμονής σε όλες τις πλευρές της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι αφού υπερθεμάτισε της πολιτικής του στα θέματα της Παιδείας, των αγροτών, της Υγείας, των Ολυμπιακών Αγώνων κλπ., ετάχθη «σθεναρά αντίθετος στα ειδικά συμφέροντα». Για να μη δημιουργηθούν, δε, παρερμηνείες ότι εννοεί τα λαϊκά στρώματα, στην παρατήρηση «μήπως τραβάμε πολύ το σκοινί» κατά του λαού, απάντησε ότι η κυβέρνηση δε θα... υποταχθεί «στους εκβιασμούς επιμέρους συμφερόντων και προνομίων»! Προηγουμένως, πάντως, είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του είναι κατά των «εκβιασμών της αγοράς» και του λαϊκισμού και πως πολιτεύεται με γνώμονα την «ανθρωπιά», την «ευαισθησία» και την «αλληλεγγύη»...

Συνεργασίες ... υπερβάσεις και ... νέα αυτοδιοικητικά συμβόλαια

Οι τοποθετήσεις του γραμματέα και των άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ

«Είμαστε ανοιχτοί και γόνιμοι στο διάλογο, αλλά και στις συνεργασίες», ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον Κ. Λαλιώτη, οι συνεργασίες αυτές, «πρέπει να έχουν ως περιεχόμενο μια σύγχρονη, δημοκρατική, προοδευτική πολιτική». Αμέσως μετά στην ομιλία του ανέφερε: «Μπορούμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη υπέρβαση, σε μια μεγάλη συνάντηση με τις άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες, δίνοντας υπόσταση στα ψηφοδέλτια νίκης και προοπτικής».

Συνεχίζοντας, στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Λαλιώτης, επιχείρησε να δελεάσει τις υποψήφιες εκείνες πολιτικές δυνάμεις που θα δεχτούν να συνεργαστούν, υποστηρίζοντας: «Θα δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ελπιδοφόρα και νικηφόρα κινήματα, που θα εκφραστούν μέσα από ψηφοδέλτια νίκης και προοπτικής», τα οποία «δε θα είναι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά ψηφοδέλτια νίκης και προοπτικής για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, μια σύγχρονη παράταξη με ανοιχτούς και μεγάλους ορίζοντες».

Μάλιστα, ο Κ. Λαλιώτης, κάνοντας ένα «φραστικό» βήμα ακόμα πιο μπροστά είπε: «Πρέπει να ξεφύγουμε από την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε μαζί με τους πολίτες, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανασυγκροτώντας μια σύγχρονη, δημοκρατική πλειοψηφία στο χώρο της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι άλλοι ομιλητές

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δασκαλάκης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σ' αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πρέπει να σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να τις αναδείξουμε σε κυρίαρχους των τοπικών εξελίξεων». Πρώτο βήμα, πρόσθεσε, «είναι η διευκόλυνσή τους χωρίς ντιρεκτίβες και χρίσματα, να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες, με τα δικά τους κριτήρια αξιολόγησης».

Για «γνήσια πολιτική αναμέτρηση», έκανε λόγο ο Μ. Παπαϊωάννου, στην ομιλία του, αναφέροντας ότι οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές «είναι βαθύτατα πολιτικές στην ουσία, στο περιεχόμενο και στα αποτελέσματά τους». Ουσιαστικά ο Μ. Παπαϊωάννου, απάντησε με τη συγκεκριμένη του τοποθέτηση, στην εισηγητική ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες εκλογές «δεν αποτελούν πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές».

Παράλληλα, ο Μ. Παπαϊωάννου, πρόσθεσε ότι «τα κόμματα συμμετέχουν ενεργά, στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, με θέσεις, με προγράμματα, με επιλογές των προσώπων και θα επιδιώξουν να είναι νικητές». Εκανε επίσης λόγο «για κρίσιμη ιδεολογική και πολιτική μάχη» και κατέληξε: «Χρειάζεται, σήμερα να διαμορφώσουμε - έστω και καθυστερημένα - μια νικηφόρα στρατηγική, η οποία προϋποθέτει κριτική αποτίμηση της πορείας μας, σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο».

Να αναδείξει το «σπουδαίο» έργο επί ημερών ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη στάση της ΝΔ, επιχείρησε στην ομιλία του ο Κ. Σκανδαλίδης. «Σήμερα η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως το φορέα που θέλει το συγκεντρωτισμό και τον εαυτό της ως δύναμη αποκέντρωσης και μεταρρύθμισης», ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για «νέο αυτοδιοικητικό συμβόλαιο με το λαό και τους πολίτες» και ανέλυσε τους... όρους αυτού του νέου συμβολαίου.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Κ. Σκανδαλίδη, σ' αυτό το «συμβόλαιο» πρέπει να «υπερνικηθούν οι δυσκολίες που συναντά η μεταρρύθμιση στην κεντρική γραφειοκρατία» και «στην κατεστημένη νοοτροπία των ίδιων των αιρετών αντιπροσωπεύσεων».

Ο Χρ. Βερελής στη δική του ομιλία έκανε και αυτός λόγο για κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

«Ιδιαίτερη πολιτική μάχη με συγκρουσιακό χαρακτήρα, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ο Λουκάς Αποστολίδης.

«Είναι πολιτική μάχη οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά επιτέλους, δεν είναι κομματική μάχη», είπε ο Γ. Πασχαλίδης.

«Εθνική αυτοπεποίθηση»

Ενα νέο μύθο λανσάρει τελευταία η κυβερνητική προπαγάνδα και προσωπικά ο Κ. Σημίτης σε κάθε ομιλία του: «Εθνική αυτοπεποίθηση». Πού πατάνε; «Εχουμε ισότιμη σχέση με τις ΗΠΑ και μιλάμε ίσος προς ίσο με τον πρόεδρο Μπους». «Συμμετέχουμε ισότιμα στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης». «Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια». Και ακόμα μπροστά μας έχουμε μεγαλεία: την προεδρία της ΕΕ» (α' εξάμηνο 2003) και βέβαια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Δεν μπορεί κανείς βέβαια να παίρνει στα σοβαρά αυτά τα μεγαλεπήβολα και μεγαλοϊδεατικά, τα οποία ελάχιστη ή καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Γιατί τότε, «πουλάνε» τώρα το παραπάνω παραμύθι; Κατ' αρχήν είναι φανερό ότι χρειάζονται ένα «οραματικό στοιχείο» για να περάσουν τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική τους. Προσφέρουν ένα «εθνικοπατριωτικό αποκούμπι» για να αντέξουν οι λαϊκές μάζες το άγριο μαστίγωμα από τα αντιλαϊκά μέτρα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την ένδοξη παράδοση του «φεύγουν οι βάσεις... που μένουν». Οσο δηλαδή βουλιάζει πιο βαθιά στην υποτέλεια τόσο πιο πολύ φωνάζει και πάλλεται από «εθνική υπερηφάνεια», ακριβώς για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Πολύ φοβούμαστε ότι βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια τέτοια φάση. Επειδή δηλαδή η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «συμβιβασμούς» σε θέματα εθνικής κυριαρχίας (Αιγαίο) ή στο Κυπριακό, ακριβώς γι' αυτό σηκώνει κουρνιαχτό «εθνικής αυτοπεποίθησης». Ακόμα χειρότερα, ακριβώς επειδή είναι αποφασισμένη να «αφεθεί» στις «λύσεις» που υποδεικνύουν οι ΗΠΑ, προετοιμάζει το έδαφος ώστε να παρουσιαστούν ως «εθνικά ωφέλιμες και συμφέρουσες».

Υπερβολές; Θα μπορούσαν να είναι, αν δεν υπήρχε το «βεβαρημένο παρελθόν» των κυβερνώντων και δεν είχαν «βήμα - βήμα» διολισθήσει στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ας είναι σίγουροι όμως ότι δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν.


Π. Κ.

Για την «οφειλόμενη ευαισθησία»

Δεκατέσσερις νομάρχες του ΠΑΣΟΚ έστειλαν χτες στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ υπόμνημα για τη διάταξη που «απαγορεύει την επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του νομάρχη για δεύτερη φορά».

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά τους, οι «πράσινοι» νομάρχες επικαλούνται τις γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων και χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη «ευθέως αντισυνταγματική, είτε εκληφθεί ως κώλυμα, είτε αντιμετωπιστεί ως δραστικός περιορισμός και παροδική στέρηση εκλογικού δικαιώματος».

Βέβαια, κλείνοντας το υπόμνημά τους, υποστηρίζουν: «Σε καμιά περίπτωση, η αντίθεσή μας στην αντισυνταγματική διάταξη του νόμου δεν πρέπει να συνδεθεί με την προσωπική μας στάση και την υποψηφιότητά μας στις επόμενες εκλογές». Παράλληλα, όμως, ζητούν την «οφειλόμενη ευαισθησία επί θεμάτων που κρίνουν το νομικό πολιτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ