ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Βρίσκει πλατιά απήχηση η υποψηφιότητά του

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης
Ο Παναγιώτης Κοσιώνης
Πλατιά απήχηση βρίσκει στον πατρινό λαό, η ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κοσιώνη για τη διεκδίκηση του Δήμου της πόλης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2002, με τη Δημοτική Κίνηση «Πάτρα - Μπροστά, Ενωμένοι», που έγινε σε μια μαζική και ενθουσιώδη συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή στο «EUROPA CENTER».

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, η φιλοδοξία των φίλων της Κίνησης «Πάτρα - Μπροστά, Ενωμένοι», είναι αυτή τη φορά να κόψουν πρώτοι το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης. Η αισιοδοξία αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την πλατιά συμμετοχή ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές δεν είχαν συμπαραταχτεί με την αγωνιστική Δημοτική Κίνηση «Πάτρα - Μπροστά Ενωμένοι». Ενισχύεται, επίσης, από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη όξυνση του συνόλου των προβλημάτων στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Πάτρας, που με δραματικό τρόπο ανέδειξε η καταστροφική πλημμύρα. Η συσπείρωση γύρω από την αγωνιστική κίνηση όχι απλά είναι υψηλή αλλά και διευρύνεται. Αυτό αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής που παραβρέθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων και οι συνεργαζόμενοι με τη Δημοτική Κίνηση «Πάτρα - Μπροστά» Γιάννης Καφέζας, Δημήτρης Αϊβαλής και Φώτης Τζωρτζίδης καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Κορδάς, Κώστας Πελετίδης, Γιάννης Λαζαρίδης. Επίσης η Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου ,πρόεδρος του συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών, ο Βασίλης Ασπρούλιας, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ, ο Φώτης Κατσικαρώνης μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο περιφερειακός γραμματέας του ΔΗΚΚΙ Διονύσιος Φλαμιάτος. Χαιρετισμό έστειλε, τέλος, ο συγγραφέας - ποιητής Διονύσιος Καρατζάς.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στα δύο χωριστά κράτη ο Ετζεβίτ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, έναν μήνα πριν από την έναρξη των συνομιλιών, έκανε και πάλι αναφορά σε δυο χωριστά κράτη που συνυπάρχουν, όπως είπε, στην Κύπρο.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η διευθέτηση αυτή, η οποία επιτεύχθηκε, όπως είπε, το 1974, δεν προκαλεί ζημιά στον κόσμο, αλλά αντιθέτως τον βοηθεί. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι αν η ΕΕ δεχτεί την αίτηση της Κύπρου και την εντάξει, θα υπάρχει δήθεν κίνδυνος για νέες διενέξεις και για γενοκτονία, κατά την έκφρασή του, των Τουρκοκυπρίων.

Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε ότι τα Κατεχόμενα είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και ουδέποτε θα τα εγκαταλείψει, για να μην τίθεται σε κίνδυνο, όπως ανέφερε, η ασφάλειά της τόσο από το νότο, όσο και από δυσμάς. Τις δηλώσεις Ετζεβίτ μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ».

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ντ. Χάνεϊ

Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντ. Χάνεϊ, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στη Λευκωσία. Ο Ντ. Χάνεϊ ανέφερε πως τώρα υπάρχει πολύ καλύτερη προοπτική να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ατμόσφαιρα, είπε, έχει μεν αλλάξει μετά τη συνάντηση της 4ης του Δεκέμβρη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη ευφορία. Σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Ντ. Χάνεϊ είπε πως τρεις μήνες πριν κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και οι δύο ηγέτες, Κληρίδης και Ντενκτάς, να έχουν συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. «Ομως, βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, εγώ είμαι εδώ και αυτό σημαίνει πως έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα», τόνισε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, στο «Λήδρα Πάλας», ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι μετέφερε ξεκάθαρα μηνύματα από το Λονδίνο, ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία για έναρξη συνομιλιών, ότι η Βρετανία επιθυμεί να δει μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ, κάτι που είναι εφικτό, και ότι είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με μια λύση που θα προέρχεται από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), τονίζοντας πως ο ρόλος της χώρας του είναι υποβοηθητικός των καλών υπηρεσιών των ΗΕ.

Ο λόρδος Χάνεϊ ανέφερε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο πλευρές και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, σημείωσε πως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν παραμερίζονται στη διαδικασία των συνομιλιών που θα αρχίσει στις 16 του Γενάρη και τόνισε ότι παρά τις δημόσιες δηλώσεις από διάφορες πλευρές αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Ντ. Χάνεϊ απέφυγε να πάρει θέση όταν ρωτήθηκε για τις διώξεις που υφίστανται Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι στα Κατεχόμενα.

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
Συνεχίστηκε με κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας

Με την εξέταση ενός ακόμη μάρτυρα του κατηγορητηρίου, του Βασ. Πριόβολου (καπετάν - Ερμή), συνεχίστηκε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του αντιστασιακού και συγγραφέα Γιώργου Μανδίκου. Ο ίδιος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, με αφορμή το βιβλίο του «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», στο οποίο τον εμφανίζει σαν ταγματασφαλίτη και γερμανοτσολιά, με βάση τρία έγγραφα από το στρατιωτικό του φάκελο.

Ο παραπάνω μάρτυρας αναγνώρισε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ότι «δε δικαιούται ένας αντιστασιακός να υποβάλει αίτηση για να εισέλθει στο Σώμα των μόνιμων υπαξιωματικών επί Τσολάκογλου», ενώ σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Δημ. Χατζηπαναγιώτου πώς αξιολογεί την προαγωγή του Ευάγγ. Γιαννόπουλου σε βοηθητικό ανθυπασπιστή την Κατοχή επί κυβέρνησης Ράλλη, απάντησε: «Είναι ντροπή να αποδέχεται κάποιος αυτή την προαγωγή». Οταν δε ο ίδιος συνήγορος του υπέδειξε τη διαταγή του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Μπάκου, με την οποία εγκρίνεται η είσοδος του κ. Γιαννόπουλου στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών, ο μάρτυρας εξανέστη. «Δε διανοούμαι - είπε - να υποβάλει ένας αντιστασιακός αίτηση για να εισέλθει στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών με τον Τσολάκογλου στην κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατό να αφορά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο αυτή η διαταγή!».

Ωστόσο, ο Βασ. Πριόβολος υποστήριξε ότι «το έγγραφο του Σπ. Κωτσάκη (με το οποίο αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στον κ. Γιαννόπουλο) είναι ισχυρότερο από το έγγραφο της ΠΕΑΕΑ, που ανέφερε ότι δεν έχει καταχωριστεί στα αρχεία της τέτοιο έγγραφο με την υπογραφή του προέδρου της». Εξέφρασε, επίσης, τη γνώμη ότι η αντιδικία μεταξύ του κατηγορούμενου συγγραφέα και του πρώην υπουργού «είναι προσωπική, αλλά το περιεχόμενό της είναι πολιτικό».

Από την Τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

- Στις 18.15, στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τον Χρήστο Θεοχαράτο, για το βιβλίο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ, και λαϊκό κίνημα».

- Στις 20.00, στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Θανάση Παπαρήγα, για το πρόσφατο ταξίδι τους στη Συρία.

- Στις 22.00, στην εκπομπή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου με τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις εργασιακές σχέσεις. Ολυμπιακό Χωριό. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Ολυμπιακό Χωριό. Στη συζήτηση συμμετέχει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.

«Με όλη μου την ψυχή και τη συγκίνηση θα είμαι πλάι σου». Με τη λιτή αυτή φράση, ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, έστειλε με επιστολή του τις θερμές ευχές του στον Χ. Φλωράκη, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ, στην οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας σοβαρών λόγων υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ