Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στα δύο χωριστά κράτη ο Ετζεβίτ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, έναν μήνα πριν από την έναρξη των συνομιλιών, έκανε και πάλι αναφορά σε δυο χωριστά κράτη που συνυπάρχουν, όπως είπε, στην Κύπρο.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η διευθέτηση αυτή, η οποία επιτεύχθηκε, όπως είπε, το 1974, δεν προκαλεί ζημιά στον κόσμο, αλλά αντιθέτως τον βοηθεί. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι αν η ΕΕ δεχτεί την αίτηση της Κύπρου και την εντάξει, θα υπάρχει δήθεν κίνδυνος για νέες διενέξεις και για γενοκτονία, κατά την έκφρασή του, των Τουρκοκυπρίων.

Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε ότι τα Κατεχόμενα είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και ουδέποτε θα τα εγκαταλείψει, για να μην τίθεται σε κίνδυνο, όπως ανέφερε, η ασφάλειά της τόσο από το νότο, όσο και από δυσμάς. Τις δηλώσεις Ετζεβίτ μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ».

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ντ. Χάνεϊ

Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντ. Χάνεϊ, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στη Λευκωσία. Ο Ντ. Χάνεϊ ανέφερε πως τώρα υπάρχει πολύ καλύτερη προοπτική να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ατμόσφαιρα, είπε, έχει μεν αλλάξει μετά τη συνάντηση της 4ης του Δεκέμβρη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη ευφορία. Σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Ντ. Χάνεϊ είπε πως τρεις μήνες πριν κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και οι δύο ηγέτες, Κληρίδης και Ντενκτάς, να έχουν συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. «Ομως, βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, εγώ είμαι εδώ και αυτό σημαίνει πως έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα», τόνισε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, στο «Λήδρα Πάλας», ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι μετέφερε ξεκάθαρα μηνύματα από το Λονδίνο, ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία για έναρξη συνομιλιών, ότι η Βρετανία επιθυμεί να δει μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ, κάτι που είναι εφικτό, και ότι είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με μια λύση που θα προέρχεται από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), τονίζοντας πως ο ρόλος της χώρας του είναι υποβοηθητικός των καλών υπηρεσιών των ΗΕ.

Ο λόρδος Χάνεϊ ανέφερε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο πλευρές και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, σημείωσε πως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν παραμερίζονται στη διαδικασία των συνομιλιών που θα αρχίσει στις 16 του Γενάρη και τόνισε ότι παρά τις δημόσιες δηλώσεις από διάφορες πλευρές αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Ντ. Χάνεϊ απέφυγε να πάρει θέση όταν ρωτήθηκε για τις διώξεις που υφίστανται Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ