ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να απαιτήσει εθνικές εκλογές τώρα
  • Για το ΚΚΕ το πραγματικό δίλημμα είναι αντίσταση ή υποταγή, αντεπίθεση ή ραγιαδισμός
  • Τα σύγχρονα σχέδια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στρέφονται σε βάρος του ελληνικού και όλων των γειτονικών λαών

Tώρα είναι η ώρα του λαού! Τα πράγματα είναι γυμνά. Οι δηλώσεις - παραιτήσεις μεμονωμένων υπουργών χρησιμοποιούνται σαν ένα πλυντήριο για τη συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία έπρεπε, ήδη, σύσσωμη να έχει παραιτηθεί. Καθώς η εξέλιξη με τον Οτσαλάν βγάζει στο φως το γενικότερο σχέδιο του ιμπεριαλισμού για την αναδιανομή των συνόρων στην περιοχή, είναι η ώρα να παρέμβει ο λαός. Και, μάλιστα, να διεκδικήσει εκλογές με συνείδηση ότι δεν μπορεί πλέον να ψηφίζει όπως πριν. Το δίλημμα σήμερα είναι απόλυτα καθαρό: Αντίσταση ή υποταγή, αντεπίθεση ή ραγιαδισμός!

Ξεκάθαρος λόγος, ο λόγος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έδωσε χτες το στίγμα των καιρών, έτσι όπως αποκαλύπτεται από το σύνολο πλέον των δεδομένων, που με δραματικό τρόπο ήρθαν στο προσκήνιο, με αφορμή την παράδοση του Οτσαλάν από την κυβέρνηση Σημίτη στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που συνεδρίασε έκτακτα, εξέτασε την κατάσταση και κατέληξε σε μια σειρά θέσεις και επισημάνσεις, τις οποίες στη συνέχεια παρουσίασε στους δημοσιογράφους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.Ο "Ρ" παραθέτει το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης:

1. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να θεωρήσει ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την εντολή να παραιτηθούν οι τρεις υπουργοί, ξέπλυναν τις εγκληματικές τους ευθύνες στο μείζον ζήτημα της παράδοσης του Α. Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποια θα είναι η τύχη του. Το ΚΚΕ δε δέχεται καμία από τις παραπλανητικές και ψεύτικες ή διλημματικού τύπου δικαιολογίες, ή μετάθεση ευθυνών σε τρίτους, που επιχείρησαν ο κ. Σημίτης, αλλά και ο κ. Πάγκαλος, οι άλλοι υπουργοί, ο κ. Ρέππας, εκφράζοντας τις κυβερνητικές θέσεις. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω είναι στάση εκ του πονηρού. Αν ο ελληνικός λαός δεχόταν αυτές τις εξηγήσεις, τότε θα ήταν ραγιάς, αλλά ευτυχώς δεν είναι.

2. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και έχει αποδειχθεί, αποτελεί τον καθοδηγητή, το νου αυτής της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του. Ενα είναι το ζήτημα, ότι ο Οτσαλάν ήταν στην ευθύνη και στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως υπήρχαν τρόποι να προστατευτεί και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που οι συνεταίροι της κυβέρνησης στην ΕΕ τον έδιωξαν, με τον τρόπο που το έκαναν. Επομένως, πριν ζητήσει την παραίτηση των 3 υπουργών, που είχαν οπωσδήποτε και προσωπική ευθύνη, όφειλε να υποβάλει τη δική του παραίτηση.Το ότι δεν το έκανε, δείχνει ότι είναι, εκτός των άλλων, και επικίνδυνος, όπως επικίνδυνη για το λαό και τα δικαιώματά του είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

3. Η παράδοση του Οτσαλάν δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών ή λαθεμένων χειρισμών, όπως δυστυχώς λέγεται από άλλα κόμματα. Δεν είναι ζήτημα ηθικής και πολιτισμού της ΕΕ, που ισχυρίζονται άλλα κόμματα, προκειμένου να μη φθάσει η κριτική τους ως το κόκαλο.

4. Είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της πρόθυμης συστράτευσης και υποταγής στο "νέο δόγμα" (του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών χωρών, που είναι, ταυτόχρονα, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ), σύμφωνα με το οποίο κάθε λαός που διεκδικεί, με τα μέσα που αυτός αποφασίζει, το δικαίωμα στα σύνορα, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στα κοινωνικά του δικαιώματα, κάθε λαός που θέλει να επιλέγει το κοινωνικό και πολιτικό του σύστημα, αναγορεύεται σε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ, άρα πρέπει να τσακίζεται με όλα τα μέσα, πολιτικά και στρατιωτικά. Αυτή η στρατηγική γεννά τακτικές και επιλογές τύπου παράδοσης Οτσαλάν. Αυτή η στρατηγική οδήγησε την κυβέρνηση, τον κ. Σημίτη, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Πάγκαλο να κηρύξουν τον πόλεμο στον κουρδικό λαό, αλλά και στο σερβικό λαό, στον ιρακινό κλπ.

5. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι στη σημερινή φάση που ζούμε, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ΚΑΙ σε διεθνές - περιφερειακό πεδίο (Δράση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, επέμβαση στο Κόσσοβο, σχεδιασμός αλλαγής συνόρων στην περιοχή, διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, διάσπασης του Ιράκ κλπ. κλπ.), ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες τραγωδίες και συμφορές. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην πιο εύφλεκτη περιοχή της Γης, σε μια περιοχή που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν πέσει με μανία να μοιράσουν. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ζει με τα εκβιαστικά και επικίνδυνα διλήμματα "πόλεμος για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών" ή "ειρήνη" με το πιστόλι στο κρόταφο, πάλι για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ, ειδικότερα. Δεν μπορεί να ζει με την κρατική βία και καταστολή. Δεν μπορεί να βιώνει το διπλό δράμα, από τη μια μεριά να αμφισβητούνται τα σύνορα της χώρας με την ευθύνη και την ανοχή του ΝΑΤΟ και όχι μόνο της ΤΟΥΡΚΙΑΣ, και από την άλλη να στέλνει τα παιδιά του στις πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που απειλούν, εκβιάζουν και μακελεύουν λαούς, αλλάζουν σύνορα. Για το ΚΚΕ, το πραγματικό δίλημμα είναι αντίσταση ή υποταγή, αντεπίθεση ή ραγιαδισμός.

6. Θεωρούμε ότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα, ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει άμεσα την ευκαιρία να παρέμβει στις εξελίξεις, όχι μόνο με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του, που είναι πάγιο και μόνιμο, σίγουρο μέσο παρέμβασης, αλλά και με την ψήφο του σε εθνικές εκλογές, τις οποίες τώρα πρέπει να απαιτήσει, και να τις αξιοποιήσει ενεργητικά, παράλληλα με την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Η ανάγκη των εθνικών εκλογών ωριμάζει σήμερα, που τα σύγχρονα σχέδια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στρέφονται σε βάρος του ελληνικού και όλων των γειτονικών λαών.

7. Πριν λίγα χρόνια, ίσως μπορούσε να δικαιολογηθεί η θέση "δεν ήξερα, δεν κατάλαβα". Τώρα πια, δεν μπορεί κανείς και καμία να δέχεται ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος υπουργός, ο ένας ή ο άλλος ηγέτης. Τώρα υπάρχουν οι αποδείξεις και τα στοιχεία, ώστε να γίνουν πολύ λιγότεροι αυτοί που δε θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν ότι φταίει η γενικότερη στρατηγική που ακολουθείται στη χώρα μας από το ΠΑΣΟΚ σήμερα, από τη ΝΔ χτες, στρατηγική ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι οι εκλογές μπορούν να συμβάλουν στην καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, και όχι ΜΟΝΟ. Με την πολύμορφη παρέμβαση του λαού, και με την ψήφο, πρέπει να πάρει μεγάλη και πραγματική δύναμη και υπόσταση η ανερχόμενη θέληση του λαού να βάλει ένα φραγμό, και, τελικά, να γράψει ΤΟ ΤΕΛΟΣ μιας αποκρουστικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις επιμελείς μεταμφιέσεις που ετοιμάζονται, κεντροαριστερού ή κεντροδεξιού τύπου.

8. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να συμβάλει σε κάθε μαζική λαϊκή κίνηση, σε κάθε πρωτοβουλία, που αποβλέπει, όχι μόνο στο δίκαιο αίτημα να σταματήσει η απομόνωση του Οτσαλάν από τους δικηγόρους του, από το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είναι έτοιμο να ενώσει τις προσπάθειές του με όλους εκείνους, που είναι πολλοί, που θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για την τύχη τους, με όλους εκείνους που θέλουν να ζητήσουν την απελευθέρωση του Οτσαλάν και την αναγνώριση του αγώνα του κουρδικού λαού.

Η περίπτωση Οτσαλάν είναι η κορυφή του παγόβουνου

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο διάλογος που έλαβε χώρα, μετά το τέλος της εισηγητικής ομιλίας, μεταξύ της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και των δημοσιογράφων. Τον παραθέτουμε αυτούσιο:

- Κυρία Παπαρήγα, η πρώτη ερώτηση είναι αν πιστεύει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Και η δεύτερη ερώτηση είναι (σ.σ. δεν ακούγεται η ερώτηση). Το πώς έφτασε ο Οτσαλάν;

- Η Ελλάδα με την έννοια του ελληνικού λαού, δεν παρέδωσε τον Οτσαλάν. Τον παρέδωσε ο κύριος Σημίτης με τους επιτελείς του, τον παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα, αν γνώριζαν όλοι οι υπουργοί, αυτό για μας είναι ένα δευτερεύον ζήτημα.Ας βγει ο καθένας να πει και ας πάρει έμπρακτα θέση σ' αυτό το ζήτημα. Να μην καλύπτεται πίσω από συλλογικές ή ατομικές ευθύνες. Επικεφαλής της παράδοσης ήταν ο κύριος Σημίτης, γι' αυτό λέμε ότι θα ήταν θετική η ενέργειά του σήμερα να παραιτηθεί πρώτα ο ίδιος και μετά να ζητήσει και την παραίτηση και των συνυπευθύνων.

Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση

Δεύτερο ζήτημα. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που μπήκε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας. Τι έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Πρώτον: Να δημοσιοποιήσει το ζήτημα.Να πει "ο άνθρωπος αυτός ήρθε στην Ελλάδα". Δεν έχει σημασία πώς ήρθε, κι αν τον έφεραν μεμονωμένοι άνθρωποι, ή γιατί τον έφεραν. Δηλαδή, εμάς θα μας χτυπήσει την πόρτα ένας Κούρδος διωκόμενος, θα ψάχνω να βρω πώς μπήκε στην πόρτα και πώς πέρασε τον φύλακα; Και θα τον διώξω, γιατί δεν είχε ενημερώσει ότι θα 'ρθεί; Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε λοιπόν να το δημοσιοποιήσει. Ηταν το πρώτο μέτρο προστασίας του Οτσαλάν. Οχι η κρυφή τάχα αλληλεγγύη. Να πει: "βρίσκεται εδώ και εγώ δεν πρόκειται να τον διώξω, εγώ θα του δώσω προστασία και καλώ τους συμμάχους - τους περίφημους συμμάχους της κυβέρνησης - να με βοηθήσουν σ' αυτό το έργο". Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, να ενημερώσει τα κόμματα. Υπήρχαν πολλοί τρόποι.

Δεύτερον: Εκανε το συνειδητό λάθος, λέμε εμείς - ας πούμε ότι τα 'χασε - και τον πήγε στην Κένυα, που για μας δεν πήγε τυχαία στην Κένυα.Κι έρχεται η κυβέρνηση της Κένυας και λέει "μάθαμε έχετε τον Οτσαλάν, δεν τον δεχόμαστε". Να βγει η ελληνική κυβέρνηση και να πει: "εδώ στην Πρεσβεία μέσα, είναι ο Οτσαλάν, δεν ξέρω πώς μπήκε στην Κένυα, ή δεν έχει σημασία πώς μπήκε, αυτά θα τα βρούμε μετά. Εγώ τον προστατεύω και ζητώ - αν θέλετε - κι άλλους τρόπους συλλογικά, κυβερνήσεις άλλες, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές οργανώσεις, παρατηρητήρια - όλα αυτά τα περίφημα παρατηρητήρια να μην παίρνουν μόνο λεφτά και να τα τρώνε και να κάνουν ημερίδες - να 'ρθείτε εδώ να προστατεύσουμε αυτόν τον άνθρωπο και να δούμε τι θα γίνει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν τον παραδίδω στις τούρκικες αρχές".

Δε νομίζω ότι της λείπει η φαντασία της κυβέρνησης. Η θέληση της λείπει.Εγώ δεν μπορώ να μπω στη λογική γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα. 'Η, να το πω κι αλλιώς: έχω πολλά ερωτηματικά, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ότι ήταν στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετάθεση του προβλήματος

- Εάν πιστεύετε εσείς ότι η κυβέρνηση δεν είχε ευθύνες από το γεγονός ότι διάφοροι - κακοπροαίρετοι, καλοπροαίρετοι, δεν υπάρχει θέμα - κάνουν κακή εξωτερική πολιτική.

- Είναι μετάθεση του προβλήματος. Αυτό είναι επιχείρημα που φέρνει η κυβέρνηση. Είναι ένα πλαστό δίλημμα και είναι μετάθεση του προβλήματος. Με την ευκαιρία να σας πω κάτι. Ολοι αυτοί οι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι μάλιστα λένε ότι στα χρόνια της δικτατορίας έχουν υποφέρει κι έχουν πάθει, ξέρουν τι σημαίνει ένας καταδιωκόμενος που δεν του ανοίγει την πόρτα κανείς; Ακουμπάει στον πρώτο που θα βρει μπροστά του κι έχει εμπιστοσύνη. Εμείς οι κομμουνιστές έχουμε ζήσει και μέσα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας τέτοιες καταστάσεις. Να σε παρακολουθούν όλες οι μυστικές υπηρεσίες, οι πρεσβείες για το τι αντιδικτατορική δράση κάνεις και με ποιους έρχεσαι σε επαφή.

Κι ένας άνθρωπος απομονωμένος και διωκόμενος, όταν δεν ακουμπάει πουθενά, όταν όλοι τον διώχνουν και υποκρίνονται, οι κύριοι Ντ Αλέμα και διάφοροι άλλοι, εκείνη τη στιγμή ακουμπάει σε κάποιον που έχει εμπιστοσύνη. Τι να κάνει δηλαδή;

Να του κάνουμε και κριτική τώρα του Οτσαλάν, ότι δεν τα χειρίστηκε καλά; Σκεφτείτε, ελάτε στη θέση ενός ανθρώπου που δεν έχει "πού την κεφαλήν κλίνη". Και του προσφέρεται μια βοήθεια, να πάει στην Ελλάδα, όπου υπάρχει κίνημα αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό.

Από εκεί και πέρα, τι παρασκήνιο έχει η υπόθεση και τι παιχνίδια παίζονται, εγώ δεν μπορώ να ξέρω. Ηταν στα χέρια της κυβέρνησης, επί πολλές μέρες. Αυτό είναι γνωστό και δεν το αρνείται η κυβέρνηση.

Να παρέμβει ο λαός

- Κυρία Παπαρήγα, είπατε ότι η παραίτηση των τριών υπουργών δεν αρκεί. Σαφώς ζητάτε την παραίτηση του πρωθυπουργού και συνεπώς πρόωρες εκλογές; Ενα δεύτερο δηλαδή, θα ήταν ότι πρέπει να γίνουν διπλές εκλογές μαζί με Ευρωεκλογές; Θα υπάρξει κάποια συνεργασία ή μάλλον κάποια συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι' αυτό το θέμα; Και τρίτον, αν συμφωνείτε με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, για να διερευνηθεί το θέμα.- Κατ' αρχήν στο θέμα των εκλογών. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θ' ασχοληθούμε με την τεχνική του ζητήματος. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν είπε ότι οι υπουργοί χειρίστηκαν τα ζητήματα χωρίς τη θέλησή μου, δεν ήξερα.

Εναν πρωθυπουργό χαμένο μάλιστα για κάποιες μέρες, ο οποίος καλύπτει τους υπουργούς και λέει πολύ σωστά έπραξαν. Και δεν παραιτείται ο ίδιος. Οι ίδιοι λόγοι που υπαγορεύουν την παραίτηση των τριών υπουργών, υπαγορεύουν και την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Εάν το έκανε αυτό ο κύριος Σημίτης, θα έδειχνε ότι εν πάση περιπτώσει στοιχειωδώς είχε κάποια ευαισθησία, ας το πούμε και κάποια ποιότητα, εμείς όμως όλα αυτά τα συνυπολογίζουμε. Και λέμε, μήπως όλα αυτά τα πράγματα και οι παραιτήσεις κλπ. και ότι βγαίνει ο καθένας και λέει "δεν ήξερα", ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον, μήπως είναι για να ξεπλυθεί η κυβέρνηση;

Δεύτερον. Μην ξεχνάτε, η υπόθεση Οτσαλάν βγάζει στην επιφάνεια το σχέδιο που υπάρχει στην περιοχή και υλοποιεί τη διανομή των αγορών, δηλαδή αλλαγή των συνόρων. Γι' αυτό είπα είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Το ξέραμε αυτό. Το καταγγέλλουμε χρόνια. Αλλά βλέπετε ότι φτάνει σε τέτοιες ακραίες μορφές. Αύριο μπορεί να βγαίνουμε εμείς από την Ελλάδα και να μας συλλαμβάνουν και να μας περνάνε από δικαστήρια.

Μ' αυτή την έννοια λέμε, τώρα πού πάει το πράγμα; Βεβαίως, κατ' αρχήν υπάρχει ο αγώνας του λαού που για μας είναι αναντικατάστατος.

Αλλά εδώ πρέπει να παρέμβει ο ελληνικός λαός, τώρα πια που έχει καινούρια δεδομένα στα χέρια του και να πάρει την ευθύνη και να τοποθετηθεί. Να γίνουν τώρα οι εκλογές, να γίνουν σε δύο μήνες δεν είναι κάτι που ασχοληθήκαμε. Εμείς βάζουμε πολιτικά το ζήτημα, ότι ο λαός πρέπει να διεκδικήσει εκλογές και πρέπει να έχει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ψηφίζει όπως ψήφιζε πριν. Γιατί αν είναι να ψηφίζει όπως ψήφιζε πριν, νομιμοποιημένη βγαίνει αυτή η πολιτική. Τώρα πια γιατί να φοβηθούμε τις εκλογές; Οταν παρεμβαίνει ο λαός είναι φόβος;

Ο κ. Σημίτης έδειξε το εξής: Το λαό φοβάται. Ούτε την Τουρκία φοβάται, ούτε τίποτα. Φοβάται το λαό και τα μέτρα πυγμής τα χρησιμοποιεί κατά του λαού και εσωτερικά με την καταστολή και εναντίον λαών που παλεύουν. Εκεί έχει μεγάλη πυγμή. Ας δείξει κι ο λαός την πυγμή του.

- Συνεπώς ζητάτε πρόωρες εκλογές.

- Βεβαίως.

Η ώρα του λαού

- Για την Εξεταστική Επιτροπή;

- Εχουμε πήξει από Εξεταστικές Επιτροπές. Μα είναι δυνατόν η Εξεταστική Επιτροπή να μπει στα άδυτα των αδύτων της CIA; Για να κοροϊδευόμαστε τώρα είναι;

- Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει. Θα υπογράψετε ένα τέτοιο κείμενο;

- Για να πω την αλήθεια δεν το έχουμε καν συζητήσει. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι έχουμε μια εμπειρία ως κόμμα. Αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι για να κερδίζεται χρόνος. Διότι, θα πει και η κυβέρνηση, αφού έχουμε Εξεταστική Επιτροπή περιμένετε να δούμε τι θα βγάλει η Εξεταστική Επιτροπή. Και ξέρετε, αυτό "το περίμενε"! Οταν τα πράγματα είναι γυμνά, είναι πια η ώρα του λαού. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας κι εμείς έγκαιρα προειδοποιήσαμε το λαό. Δεν κάνουμε εκ των υστέρων κριτική που κάνουν τα άλλα κόμματα, γιατί αυτή η εκ των υστέρων κριτική είναι τίποτα. Μπορεί να πεις σε μια συγκεκριμένη στιγμή είναι θετική. Αλλά ξέρω, ότι μόλις γυρίσει αυτή η σελίδα και δήθεν ξεχαστεί, θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια, στις Εξεταστικές Επιτροπές και στα θεσμικά όργανα και στις διακομματικές.

Το χρονικό των "παραιτήσεων"

To κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται χτες το πρωί, πριν ακόμα από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Λίγο πριν τη σύγκληση των δυο οργάνων στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει, σε κατ' ιδία συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, την υποβολή των παραιτήσεών τους. Οι τελευταίοι τις έθεσαν στη διάθεσή του "προς διευκόλυνσή του" και μόνο, και όχι διότι συμφώνησαν μαζί του, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά τους και τις διαμαρτυρίες τους, με εντονότερες εκείνων των Παπαδόπουλου - Πετσάλνικου. Οσο για την απόφαση του πρωθυπουργού φέρεται να είχε ληφθεί κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και οι σχετικές πληροφορίες είχαν περιπέσει στην αντίληψη των 3 υπουργών.

Οταν αργότερα, στις 11 το πρωί, ξεκίνησε η συνεδρίαση, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε και επισήμως στα υπόλοιπα μέλη των οργάνων ότι ζητά την παραίτηση των Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου και Φ. Πετσάλνικου, αφού θεωρεί, όπως είπε, ότι έχουν ευθύνες για το θέμα Οτσαλάν. Πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν η συνεδρίαση να διακοπεί σε αυτό ακριβώς το σημείο, ώστε να αποφευχθεί η καταγραφή των αντιρρήσεων των "εκδιωχθέντων", ωστόσο οι 3 αποπεμφθέντες πήραν το λόγο για να εκθέσουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το μέτρο της δικής τους ευθύνης, όπως το προσδιορίζουν οι ίδιοι (σσ: οι "3" αργότερα στις συνεντεύξεις Τύπου, που παραχώρησαν και που δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες, δημοσιοποίησαν τα όσα είπαν και στη συνεδρίαση).

Αρνήθηκαν οι δύοτην ευθύνη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ανέφερε πως ό,τι είχε να πει για το θέμα το έχει πει και... παρέπεμψε τους συναδέλφους του να ενημερωθούν για τις απόψεις του σε συνέντευξη (!) που είχε παραχωρήσει την προηγούμενη μέρα σε απογευματινή εφημερίδα, οι άλλοι δυο (Παπαδόπουλος, Πετσάλνικος), εξέθεσαν τα γεγονότα της υπόθεσης με τρόπο που οδηγούσε στη θέση τους ότι "αδίκως" χρεώνονται ευθύνες και "φωτογραφίζοντας" ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον Θ. Πάγκαλο. Εμφανείς, δε, ήταν οι αιχμές τους και κατά του πρωθυπουργού. Μάλιστα, δήλωσαν ότι θα καταστήσουν αυτές τις θέσεις του και δημοσίως γνωστές, γεγονός που ανάγκασε αργότερα τον Δ. Ρέππα να απαντήσει ότι "βεβαίως και έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και δημοσίως για τα γεγονότα", ο οποίος, ωστόσο, παρά το βαρύ κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση, υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκειά της "δεν υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών"...

Τους "ευχαρίστησε"...

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε στον Τύπο τις παραιτήσεις των υπουργών, τους οποίους όπως είπε... εκθείασε και "ευχαρίστησε" ο Κ. Σημίτης, επισημαίνοντας την "πολύχρονη θετική συμβολή τους στο έργο του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης"... Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε "εντολή να αναζητηθούν οι ευθύνες όλων εκείνων", οι οποίοι "με τις παράνομες πρωτοβουλίες τους και τις πράξεις τους, έφεραν τον Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα και οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος".

"Δεν έχει ευθύνη" ο πρωθυπουργός!

Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι θα υπάρξει έρευνα για τους υπευθύνους των "παράνομων πράξεων". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και εμφανώς βρισκόμενος σε εξαιρετικά δεινή θέση, δε θέλησε να αποφύγει κάποιες ανεκδιήγητες δηλώσεις. Οπως συγκεκριμένα είπε, ότι ο πρωθυπουργός "δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, γιατί δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη" στο χειρισμό του θέματος! Οταν, δε, προηγούμενος είχε ερωτηθεί, αν ο Κ. Σημίτης γνώριζε το σύνολο των λεπτομερειών γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν, αφ' ης στιγμής εκδηλώθηκε, απάντησε ότι "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τα γεγονότα"...

Επίσης, ο Δ. Ρέππας δε διέψευσε τις πληροφορίες ότι από το προηγούμενο βράδυ υψηλόβαθμοι υπουργοί είχαν διαμηνύσει στον Κ. Σημίτη πως "εφόσον δεν καταλογιστούν ευθύνες στους υπεύθυνους, η στάση τους δεν είναι δεδομένη"... Αλλωστε πριν ακόμα την ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου είχε διανείμει δήλωση με την οποία ζητούσε την ανάληψη των ευθυνών εκ μέρους των υπευθύνων.

Οταν τέλος ρωτήθηκε ο Δ. Ρέππας γιατί μια μέρα πριν - κατόπιν υπόδειξης του Κ. Σημίτη - δήλωνε ότι ο Θ. Πάγκαλος "είναι και θα είναι υπουργός Εξωτερικών", απάντησε πως το είχε δηλώσει γιατί εκείνη την ώρα... ήταν υπουργός ο Θ. Πάγκαλος! Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Κ. Σημίτης αποφάσισε ό,τι αποφάσισε σήμερα (σ.σ. χτες), γιατί "παρά τις δύσκολες συνθήκες όσον αφορά την υγεία του, πληροφορήθηκε στοιχεία, μελέτησε το θέμα και κατέληξε σήμερα σε αυτή την επιλογή"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ