ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΙ
Επαρκές το νομικό πλαίσιο, δε χρειάζεται «τρομονόμος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεκάδες ερωτήματα έθεσαν χθες - στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Οργανωμένο Εγκλημα, Τρομοκρατία και Κράτος Δικαίου», την οποία διοργάνωσε η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας - κορυφαίοι ποινικολόγοι της χώρας μας, προς τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο. Ερωτηματικά, που, όπως επισήμαναν όλοι οι νομικοί, πηγάζουν από το φόβο να ανοίξει ο δρόμος «της στρεβλής χρήσης και κατάχρησης» του υπό κατάρτιση νέου «τρομονόμου», αλλά και από την πιθανότητα «κάποιες αόριστες νομικές έννοιες να προκαλέσουν στην ελληνική κοινωνία μια άνευ ορίων ποινική καταστολή».

Οι συγκεκριμένοι φόβοι και η σχεδόν απόλυτη καχυποψία του νομικού κόσμου της χώρας πως το εν λόγω νομοσχέδιο «μάλλον θα τρομοκρατήσει τους πολίτες, παρά θα προστατέψει τα έννομα αγαθά», καθώς και η καθολικά απόλυτη πεποίθησή τους πως «η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής» και πως η καταπάτησή της ή η δυσλειτουργία της δεν είναι λόγοι για να γίνει αυστηρότερη, καθόλου δεν άρεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης, που, με την αντίδρασή του, μάλλον επιβεβαίωσε, παρά διέψευσε τους όποιους φόβους: «Εκφράζετε τον φόβο της στρεβλής χρήσης ή κατάχρησης της νέας ρύθμισης. Αρα, με αυτό το σκεπτικό, υπάρχει και η καλή χρήση της! Θα ομολογήσω πως κι εγώ φοβάμαι, αλλά με αυτή τη λογική - τη λογική της κακής χρήσης - θα 'πρεπε να καταργήσουμε ολόκληρη την υπάρχουσα ποινική νομοθεσία»!

Αυτά ο υπουργός τα είπε κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του - ανειλημμένες υποχρεώσεις, όπως είπε, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ομιλιών, και πολύ πριν ξεκινήσει στην αίθουσα του ΔΣΑ ο δημόσιος διάλογος - αλλά προηγουμένως δεν απέφυγε να κάνει τη «σύγκριση», που όλοι φοβούνταν. Είπε, δηλαδή: «Γιατί συνεχώς λέτε ότι είναι επαρκής η υπάρχουσα νομοθεσία; Ας εξεταστούν ένα - ένα τα προβλήματα, κι εκεί θα δούμε αν θα βρεθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα δύο ύψιστα αγαθά: Αυτό της προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και αυτό της έννομης ασφάλειας. Πρόκειται για δύο ύψιστες αξίες, που δεν μπορούν να θυσιαστούν η μία προς όφελος της άλλης. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να θυσιάσουμε το αγαθό της ασφάλειας»... Και, φυσικά, όλοι κατάλαβαν ό,τι έπρεπε να καταλάβουν...

Το συγκεκριμένο ζήτημα ο Μ. Σταθόπουλος το προχώρησε ακόμη περισσότερο, όταν, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του άρθρου 187 (περί σύστασης συμμορίας), είπε: «Η τρομοκρατία σαφώς και έχει μεγάλη διαφορά από το οργανωμένο έγκλημα, μήπως, όμως, υπάρχουν σήμερα κενά στη νομοθεσία που πρέπει να τα δούμε;».

Το ερώτημα αυτό του υπουργού ήρθε σαν απάντηση στο ζήτημα που έβαλε ο πρώτος χθεσινός ομιλητής, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία πως σκόπιμα στο νέο νομοσχέδιο συγχέεται το οργανωμένο έγκλημα με την τρομοκρατία, με στόχο να αντιμετωπιστεί «ο εσωτερικός εχθρός». Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Ν. Παρασκευόπουλος είπε ότι του δημοσιοποιήθηκε γραπτό απόσπασμα του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, διακόπηκε απότομα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο, που να έχει πάρει τη δική μου πολιτική έγκριση».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του με δύο «μουντές» - όπως τις χαρακτήρισε - διαπιστώσεις. Η πρώτη είχε να κάνει με το συμπέρασμα πως «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια ιστορική και πρωτοφανή στροφή, όσον αφορά το Ποινικό Δίκαιο των περισσοτέρων χωρών του κόσμου». Και η δεύτερη, ακόμα πιο οδυνηρή: «Το κράτος δικαίου μνημονεύεται σήμερα μόνο σαν εμπόδιο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών»! Προχώρησε τις σκέψεις του, κάνοντας αναφορά στο Ποινικό Δίκαιο των ολοκληρωτικών καθεστώτων, αλλά και σ' αυτό που εφαρμόζουν οι περισσότερες αγγλοσαξονικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, της οποίας «η νομοθεσία είναι μηδαμινής ανοχής και στόχο έχει να την εξάγει σε όλον τον κόσμο». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα οι φυλακές των ΗΠΑ να έχουν 2 εκατομμύρια πληθυσμό, 300.000 δεσμοφύλακες, 1.000.000 δημόσιους αστυνομικούς, 900.000 δημοτικούς αστυνομικούς, ενώ 1/35 κατοίκους των ΗΠΑ βρίσκεται στη φυλακή ή είναι έξω με όρους. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της τοποθέτησής του είναι η επιβεβαίωση πως οι αλλαγές που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση «είναι αποτέλεσμα εξωτερικών και εσωτερικών πιέσεων για δημιουργία νομοθετήματος με πιο σκληρά χαρακτηριστικά και αυστηρότερες διατάξεις». Τις εξωτερικές πιέσεις τις κατονόμασε προηγουμένως με το παράδειγμα των ΗΠΑ, και τις εσωτερικές τις έκλεισε με την εξής φράση: «Η αυξανόμενη εγκληματικότητα και κυρίως ο τρόπος με την οποία προβάλλεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ». Και κατέληξε: «Το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι βέβαιο. Ομως, η πολιτεία πριν θεσπίσει το νέο νομοθέτημα πρέπει να λάβει υπόψιν της τις πιθανότητες στρεβλής εφαρμογής του»...

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Χαρακτήρισε το υπάρχον «νομικό οπλοστάσιο» επαρκές, για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και υπογράμμισε πως, αν διαπιστωθούν κενά, «μπορεί να προσαρμοστεί». Εξέφρασε, ωστόσο, επιφυλάξεις για το αν πρέπει το άρθρο 187 «να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης» και κατέληξε με το μεγάλο φόβο: «Εάν υπάρξουν αόριστες νομικές έννοιες σ' αυτήν τη μεταρρύθμιση, τότε είναι βέβαιο πως θα υπάρξει μια άνευ ορίων ποινική καταστολή».

Στην τοποθέτησή του, ο δικηγόρος Χάρης Παπαχαραλάμπους, σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε ότι «θα εστιαστώ στους λόγους που επιβάλλεται η αποφυγή μιας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, χωρίς να παραβλέπονται οι αρχές μιας αντιεγκληματικής πολιτικής». Τόνισε ότι το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μαζί. «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σε επίπεδο ουσιαστικού Δικαίου, είναι μάλλον επαρκής. Υπάρχουν ανάγκες επιμέρους επεμβάσεων, όπως το άρθρο 187», πρόσθεσε. Υποστήριξε δε ότι «οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις θα οδηγήσουν σε έκτακτη νομοθεσία που θα δώσουν πλήγματα στο δικαιοκρατικό μας σύστημα. Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία είναι ευεπίφορη σε στρεβλώσεις, που οδηγούν σε αστυνομικό κράτος».

Εξάλλου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θράκης Αγάπιος Παπανεοφύτου υπογράμμισε ότι «το σχέδιο έχει φτιαχτεί, λείπουν οι λεπτομέρειες. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο έννομο αγαθό της ασφάλειας. Η δημόσια ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο αγαθό. Ακόμα και η εκδήλωσή μας θα ήταν επικίνδυνη γι' αυτήν»...

Ευρεία στράτευση στην πάλη για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και Αλληλεγγύη» στη Θεσσαλονίκη

«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού μας είναι ζήτημα τιμής για κάθε δημοκράτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αφορά όμως και όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της ΕΕ που δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις. Γι' αυτό απαιτούνται ποικιλόμορφες προσπάθειες, ενωτικοί λαϊκοί αγώνες, για να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος, για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις. Σήμερα, είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ να συντονίσουμε τα βήματά μας με τα δημοκρατικά κινήματα των λαών της Βαλκανικής, της Ευρώπης, όλου του κόσμου». Κάτω από αυτή τη διαπίστωση συστρατεύθηκαν δεκάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας πρωτοβουλίας και το βράδυ της Τρίτης προχώρησαν στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, στη Θεσσαλονίκη.

Εργάτες, αγρότες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, επιστήμονες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σημείωσαν την απόφασή τους να εργαστούν ακούραστα με στόχο τη δημιουργία Δημοκρατικών Συσπειρώσεων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε επιχείρηση, στα πανεπιστήμια, σε όλα τα στρώματα του λαού και τους φορείς του, στους μισθωτούς, στους επιστήμονες, στους αγρότες, στους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της τέχνης, στη νεολαία. Και ως άμεσους τομείς δράσης και ανάπτυξης αγώνων όρισαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας, το πλέγμα αντιδραστικών νόμων και πρακτικών και την ένταση γενικότερα της καταστολής. Επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την καταστρατήγηση της δημοκρατίας σε χώρους δουλιάς, με την ασυδοσία της κυβέρνησης και των άλλων μεγάλων συμφερόντων στον τομέα της ενημέρωσης και την ολοκληρωτική φαλκίδευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση, καθώς και γύρω από το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τον έρποντα ρατσισμό και την ξενοφοβία.

«Αποφασίσαμε να στήσουμε άλλο ένα μετερίζι αγώνων για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και την αλληλεγγύη, που τόσο ανάγκη έχουν οι Ελληνες πολίτες και οι φιλοξενούμενοι στη χώρα μας ξένοι, επίσης διωκόμενοι από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο. Να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και να απαντούμε με τη δράση μας. Να δώσουμε αγώνες για αλλαγή πορείας αυτού του τόπου», ανέφερε περιγράφοντας τους στόχους της πρωτοβουλίας, ο Γιώργος Ρόκος πρώην βουλευτής (ΔΗΚΚΙ).

Ζήτημα χρέους και τιμής για κάθε δημοκράτη

Τη διακήρυξη και τους στόχους δράσης της Κίνησης παρουσίασε ο Γιώργος Τεμεκενίδης, ως εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επικείμενη ανατροπή του άρθρου 28 του Συντάγματος, που ουσιαστικά καταργεί την εθνική μας ανεξαρτησία και μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα προτεκτοράτο των μεγάλων οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, ο λεγόμενος τρομονόμος, η συνθήκη Σένγκεν, οι βάρβαροι βομβαρδισμοί της Σερβίας και του Ιράκ, η αύξηση της αστυνομικής βίας στην ίδια την πόλη μας, και ένα σωρό άλλα που έγιναν ή σχεδιάζεται να γίνουν, είναι μερικά μόνο στοιχεία που εξηγούν την αιτία της πρωτοβουλίας μας». Και κατέληξε: «η υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων του λαού μας είναι ζήτημα χρέους και τιμής για κάθε δημοκράτη. Η ζωή έχει δείξει ότι δεν αρκεί να ανησυχούμε. Χρειάζεται και δράση. Το οφείλουμε στον υπερήφανο λαό μας, στην πόλη μας με τη μεγάλη δημοκρατική ιστορία, το οφείλουμε στις αγέννητες γενιές».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης που έχει συγκροτηθεί στην Αθήνα μετέφερε ο Γ. Νάκης: «Η βάρβαρη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες αποτελεί μέρος της Νέας Τάξης Πραγμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Οπως στις διεθνείς σχέσεις καταργήθηκε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, έτσι και στο εσωτερικό των χωρών, εντείνονται συνεχώς τα μέτρα καταστολής», είπε και προειδοποίησε πως: «η επικείμενη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας έχει σαν στόχο να εντάξει τους αγώνες του λαού και τις μορφές πάλης που επιλέγει, στην έννοια της λεγόμενης τρομοκρατίας, να τα ενιαιοποιήσει με το οργανωμένο έγκλημα και να τους διώξει με νομοθετικές ρυθμίσεις που φαλκιδεύουν κάθε δυνατότητα αντίδρασης του λαού».

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε με τη δική του τοποθέτηση ο Α. Νιαζί, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, όταν ανέφερε: ««Φοιτητές, εργάτες, αγρότες, άνθρωποι που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα, για καλύτερες συνθήκες ζωής, που αγωνίζονται ενάντια στις εταιρίες χρυσού που επιδιώκουν να ληστέψουν και να καταστρέψουν τον τόπο μας, έχουν γεμίσει τις φυλακές στην Τουρκία. Γιατί αυτοί θεωρούνται τρομοκράτες. Αν ο νόμος για την τρομοκρατία περάσει και στην Ελλάδα, είναι βέβαιο πως θα στραφεί ενάντια σε όλο το λαό». Και προσθέτοντας μια ακόμη παράμετρο, ανέφερε πως για τους πολιτικούς πρόσφυγες αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διωχτούν και στη χώρα μας. «Γι' αυτό όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σ' αυτήν την προοπτική», κατέληξε.

«Αυτό που επιχειρείται σήμερα με πρόσχημα την τρομοκρατία, στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη περιστολή των συλλογικών δικαιωμάτων», σημείωσε και ο δικηγόρος Χ. Μπακέλλας. Ενώ τις εμπειρίες τους από τις διώξεις που υφίστανται εκατοντάδες μαθητές, αγρότες, κάτοικοι που αντιστέκονται στις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, μετέφεραν αντίστοιχα συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί κλπ. Οπως ο Τ. Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδική που μίλησε για τα χρόνια φυλακής που κουβαλούν στην πλάτη τους δεκάδες κάτοικοι, επειδή αγωνίζονται ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της TVX.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Θεοδόση Κωνσταντινίδη.

Υπογράφουν τη διακήρυξη

Τη διακήρυξη της Κίνησης πέρα από τα 12 μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας (Σ. Βαλανάς δικηγόρος, Σ. Βουλασίκης καθηγητής ΤΕΙ, Β. Δεμουρτζίδης δικηγόρος, Δ. Ζαχαριάδης τ. δήμαρχος Τριανδρίας, Θ. Κυριακίδης εργάτης ΓΓ του ΕΚΘ, Μ. Κωνσταντινίδης φοιτητής, Μ. Κωνσταντίνου καθηγητής ΑΠΘ, Τρ. Κωστόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σ. Ράλλης εργάτης, Γ. Ρόκος τ. βουλευτής, Μ. Σακελλαρίου συνταξιούχος λυκειάρχης, Γ. Τεμεκενίδης λυκειάρχης, Μ. Χατζημανώλη καθηγήτρια) υπογράφουν επίσης:

Μ. Χαραλαμπίδου δικηγόρος, Ω. Καλτσίδου δικηγόρος, Α. Ζούμπαρης δικηγόρος, Απ. Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός, Κ. Κατσιάβαλος μηχανικός μεταλλείων, Β. Ρέβας ΔΣ ΕΚΘ, Ελ. Χονδρογιάννης πρόεδρος 7ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, Ε. Κωστίκα δικηγόρος, Α. Καραπίτσα δικηγόρος, Β. Γοργίας μηχανολόγος μηχανικός, Δ. Κατσαπελίδης πολιτικός μηχανικός, Γ. Ραφαηλίδης πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Κ. Αβραμόπουλος Γραμματεία ΠΑΜΕ, Θρ. Τζίκας δικηγόρος, Κ. Χάρης συνταξιούχος ΔΕΗ, Μ. Τσίγκα μέλος Ομοσπονδίας Γονέων, Σ. Πεϊτσίδης επιπλοποιός, Κ. Σαπρανίδης τ. δήμαρχος Αμπελοκήπων, Αν. Ιντζές δικηγόρος τ. βουλευτής, Θ. Γιαννούσης δικηγόρος τ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μ. Μόσχου - Νικολαΐδη δικηγόρος, Χ. Σίμου δικηγόρος, Αιμ. Δαραβίγκας, Δ. Μυρίδης εκπαιδευτικός, Λ. Τονακίδης συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Χ. Μπακέλλας δικηγόρος, Ε. Τελλή δικηγόρος, Δ. Κωνσταντούλας δικηγόρος, Αν. Γκερίκη δικηγόρος, Α. Μήτσικας έμπορος, Μ. Αδάμου εκπαιδευτικός, Ε. Παρασκευοπούλου δικηγόρος, Θ. Κρουστάλης εκπαιδευτικός, Α. Νιαζί μέλος Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Π. Κουτσιανάς μέλος του ΔΣ Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Χ. Φράγκος καθηγητής Πανεπιστημίου, Χ. Τερζόπουλος οικοδόμος, Α. Βαρδοπούλου δημοτική σύμβουλος, Ν. Κυριακίδης φοιτητής, Πρ. Ντουμάς μέλος ΔΣ Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής, Χ. Τερζάκης υπάλληλος στο χώρο της υγείας, Στ. Ιωαννίδης καθηγητής, Α. Σκουνάκη δικηγόρος, Β. Τζίκας δημοτικός σύμβουλος, Γ. Κυρίτσης δικηγόρος.

ΚΚΕ
Πλήρης στήριξη στις προσπάθειες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Την πλήρη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εξέφρασε προχτές ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, συμμετείχαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Χ. Παπαμάργαρης, Γ. Κακουλίδης και Ν. Τσιούνης.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Ορ. Κολοζώφ για τις θέσεις της σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πρωτοβουλίες της για τη μη κατάθεση και ψήφιση του νέου «τρομονόμου», αλλά και για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από την παραβίαση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μετά τη συνάντηση ο Ορ. Κολοζώφ δήλωσε στο «Ρ» ότι «το ΚΚΕ θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για αγωνιστική ενεργοποίηση του λαού, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δημοκρατικών κατακτήσεών του, που απειλούνται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αν θυμηθούμε τη Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την παρακολούθηση από την Ασφάλεια των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων, την καταστολή των αγώνων των μαθητών, των αγροτών, άλλων εργαζομένων και τόσα άλλα, βλέπουμε καθαρά ότι υπάρχει συγκεκριμένη προσπάθεια από αυτούς τους κύκλους, που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, να περιορίσουν και να καταργήσουν στην πράξη και στο νόμο τις όποιες κατακτήσεις έχει πετύχει με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες ο λαός μας στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας».

Στη συνέχεια το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται για να μπορέσουν να δέσουν τα χέρια των εργαζομένων και να έχει ο λαός περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης στην επίθεση που δέχεται από το μεγάλο κεφάλαιο στο εισόδημά του και στις κοινωνικές κατακτήσεις του. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι προοπτικά πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να έρθει η δημοκρατία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων των εργαζομένων. Χρειάζεται γι' αυτό να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δημοκρατικό μέτωπο που θα αντιπαλέψει με συνέπεια την αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική, που εκπορεύεται από τα μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, και τα οποία εξυπηρετούνται από τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικών διώξεων

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι η κυβέρνηση τονίζει το ζήτημα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, γιατί θέλει να περάσει τις τρομορυθμίσεις. «Σε παλιότερο δημοσίευμα του "Βήματος" υπάρχουν δηλώσεις του Μ. Σταθόπουλου που λέει ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι ανεπαρκές. Παρακάτω το δημοσίευμα αναφέρει ότι διευρύνεται το αξιόποινο και για προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας, οι δίκες για τους τρομοκράτες θα γίνονται από δικαστήρια χωρίς ενόρκους, ανώνυμες καταγγελίες θα οδηγούν σε έρευνες, αίρεται το απόρρητο ακόμα και των δικηγόρων και των κληρικών! Αυτά δεν έχουν διαψευστεί».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το δημοκρατικό πρόβλημα που προκύπτει πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία. «Αν υπάρξουν αλλαγές, πρόσθεσε, στο άρθρο 187 ΠΚ για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος διολίσθησης. Να φτάσουμε δηλαδή και στις πολιτικές διώξεις. Στο παρελθόν ο θεσμός της εκτόπισης καθιερώθηκε για τους ζωοκλέφτες και επεκτάθηκε... Ο νόμος 509 ήταν για την κατασκοπία και εφαρμόστηκε κατά των κομμουνιστών. Να ενεργοποιηθούμε στη θέση καμιά αλλαγή στη νομοθεσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ