Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρεία στράτευση στην πάλη για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και Αλληλεγγύη» στη Θεσσαλονίκη

«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού μας είναι ζήτημα τιμής για κάθε δημοκράτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αφορά όμως και όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της ΕΕ που δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις. Γι' αυτό απαιτούνται ποικιλόμορφες προσπάθειες, ενωτικοί λαϊκοί αγώνες, για να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος, για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις. Σήμερα, είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ να συντονίσουμε τα βήματά μας με τα δημοκρατικά κινήματα των λαών της Βαλκανικής, της Ευρώπης, όλου του κόσμου». Κάτω από αυτή τη διαπίστωση συστρατεύθηκαν δεκάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας πρωτοβουλίας και το βράδυ της Τρίτης προχώρησαν στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, στη Θεσσαλονίκη.

Εργάτες, αγρότες, έμποροι, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, επιστήμονες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σημείωσαν την απόφασή τους να εργαστούν ακούραστα με στόχο τη δημιουργία Δημοκρατικών Συσπειρώσεων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε επιχείρηση, στα πανεπιστήμια, σε όλα τα στρώματα του λαού και τους φορείς του, στους μισθωτούς, στους επιστήμονες, στους αγρότες, στους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της τέχνης, στη νεολαία. Και ως άμεσους τομείς δράσης και ανάπτυξης αγώνων όρισαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας, το πλέγμα αντιδραστικών νόμων και πρακτικών και την ένταση γενικότερα της καταστολής. Επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την καταστρατήγηση της δημοκρατίας σε χώρους δουλιάς, με την ασυδοσία της κυβέρνησης και των άλλων μεγάλων συμφερόντων στον τομέα της ενημέρωσης και την ολοκληρωτική φαλκίδευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση, καθώς και γύρω από το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τον έρποντα ρατσισμό και την ξενοφοβία.

«Αποφασίσαμε να στήσουμε άλλο ένα μετερίζι αγώνων για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και την αλληλεγγύη, που τόσο ανάγκη έχουν οι Ελληνες πολίτες και οι φιλοξενούμενοι στη χώρα μας ξένοι, επίσης διωκόμενοι από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο. Να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και να απαντούμε με τη δράση μας. Να δώσουμε αγώνες για αλλαγή πορείας αυτού του τόπου», ανέφερε περιγράφοντας τους στόχους της πρωτοβουλίας, ο Γιώργος Ρόκος πρώην βουλευτής (ΔΗΚΚΙ).

Ζήτημα χρέους και τιμής για κάθε δημοκράτη

Τη διακήρυξη και τους στόχους δράσης της Κίνησης παρουσίασε ο Γιώργος Τεμεκενίδης, ως εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επικείμενη ανατροπή του άρθρου 28 του Συντάγματος, που ουσιαστικά καταργεί την εθνική μας ανεξαρτησία και μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα προτεκτοράτο των μεγάλων οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, ο λεγόμενος τρομονόμος, η συνθήκη Σένγκεν, οι βάρβαροι βομβαρδισμοί της Σερβίας και του Ιράκ, η αύξηση της αστυνομικής βίας στην ίδια την πόλη μας, και ένα σωρό άλλα που έγιναν ή σχεδιάζεται να γίνουν, είναι μερικά μόνο στοιχεία που εξηγούν την αιτία της πρωτοβουλίας μας». Και κατέληξε: «η υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων του λαού μας είναι ζήτημα χρέους και τιμής για κάθε δημοκράτη. Η ζωή έχει δείξει ότι δεν αρκεί να ανησυχούμε. Χρειάζεται και δράση. Το οφείλουμε στον υπερήφανο λαό μας, στην πόλη μας με τη μεγάλη δημοκρατική ιστορία, το οφείλουμε στις αγέννητες γενιές».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης που έχει συγκροτηθεί στην Αθήνα μετέφερε ο Γ. Νάκης: «Η βάρβαρη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες αποτελεί μέρος της Νέας Τάξης Πραγμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Οπως στις διεθνείς σχέσεις καταργήθηκε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, έτσι και στο εσωτερικό των χωρών, εντείνονται συνεχώς τα μέτρα καταστολής», είπε και προειδοποίησε πως: «η επικείμενη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας έχει σαν στόχο να εντάξει τους αγώνες του λαού και τις μορφές πάλης που επιλέγει, στην έννοια της λεγόμενης τρομοκρατίας, να τα ενιαιοποιήσει με το οργανωμένο έγκλημα και να τους διώξει με νομοθετικές ρυθμίσεις που φαλκιδεύουν κάθε δυνατότητα αντίδρασης του λαού».

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε με τη δική του τοποθέτηση ο Α. Νιαζί, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, όταν ανέφερε: ««Φοιτητές, εργάτες, αγρότες, άνθρωποι που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα, για καλύτερες συνθήκες ζωής, που αγωνίζονται ενάντια στις εταιρίες χρυσού που επιδιώκουν να ληστέψουν και να καταστρέψουν τον τόπο μας, έχουν γεμίσει τις φυλακές στην Τουρκία. Γιατί αυτοί θεωρούνται τρομοκράτες. Αν ο νόμος για την τρομοκρατία περάσει και στην Ελλάδα, είναι βέβαιο πως θα στραφεί ενάντια σε όλο το λαό». Και προσθέτοντας μια ακόμη παράμετρο, ανέφερε πως για τους πολιτικούς πρόσφυγες αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διωχτούν και στη χώρα μας. «Γι' αυτό όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε ενάντια σ' αυτήν την προοπτική», κατέληξε.

«Αυτό που επιχειρείται σήμερα με πρόσχημα την τρομοκρατία, στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη περιστολή των συλλογικών δικαιωμάτων», σημείωσε και ο δικηγόρος Χ. Μπακέλλας. Ενώ τις εμπειρίες τους από τις διώξεις που υφίστανται εκατοντάδες μαθητές, αγρότες, κάτοικοι που αντιστέκονται στις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, μετέφεραν αντίστοιχα συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί κλπ. Οπως ο Τ. Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδική που μίλησε για τα χρόνια φυλακής που κουβαλούν στην πλάτη τους δεκάδες κάτοικοι, επειδή αγωνίζονται ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της TVX.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Θεοδόση Κωνσταντινίδη.

Υπογράφουν τη διακήρυξη

Τη διακήρυξη της Κίνησης πέρα από τα 12 μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας (Σ. Βαλανάς δικηγόρος, Σ. Βουλασίκης καθηγητής ΤΕΙ, Β. Δεμουρτζίδης δικηγόρος, Δ. Ζαχαριάδης τ. δήμαρχος Τριανδρίας, Θ. Κυριακίδης εργάτης ΓΓ του ΕΚΘ, Μ. Κωνσταντινίδης φοιτητής, Μ. Κωνσταντίνου καθηγητής ΑΠΘ, Τρ. Κωστόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σ. Ράλλης εργάτης, Γ. Ρόκος τ. βουλευτής, Μ. Σακελλαρίου συνταξιούχος λυκειάρχης, Γ. Τεμεκενίδης λυκειάρχης, Μ. Χατζημανώλη καθηγήτρια) υπογράφουν επίσης:

Μ. Χαραλαμπίδου δικηγόρος, Ω. Καλτσίδου δικηγόρος, Α. Ζούμπαρης δικηγόρος, Απ. Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός, Κ. Κατσιάβαλος μηχανικός μεταλλείων, Β. Ρέβας ΔΣ ΕΚΘ, Ελ. Χονδρογιάννης πρόεδρος 7ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, Ε. Κωστίκα δικηγόρος, Α. Καραπίτσα δικηγόρος, Β. Γοργίας μηχανολόγος μηχανικός, Δ. Κατσαπελίδης πολιτικός μηχανικός, Γ. Ραφαηλίδης πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Κ. Αβραμόπουλος Γραμματεία ΠΑΜΕ, Θρ. Τζίκας δικηγόρος, Κ. Χάρης συνταξιούχος ΔΕΗ, Μ. Τσίγκα μέλος Ομοσπονδίας Γονέων, Σ. Πεϊτσίδης επιπλοποιός, Κ. Σαπρανίδης τ. δήμαρχος Αμπελοκήπων, Αν. Ιντζές δικηγόρος τ. βουλευτής, Θ. Γιαννούσης δικηγόρος τ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μ. Μόσχου - Νικολαΐδη δικηγόρος, Χ. Σίμου δικηγόρος, Αιμ. Δαραβίγκας, Δ. Μυρίδης εκπαιδευτικός, Λ. Τονακίδης συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Χ. Μπακέλλας δικηγόρος, Ε. Τελλή δικηγόρος, Δ. Κωνσταντούλας δικηγόρος, Αν. Γκερίκη δικηγόρος, Α. Μήτσικας έμπορος, Μ. Αδάμου εκπαιδευτικός, Ε. Παρασκευοπούλου δικηγόρος, Θ. Κρουστάλης εκπαιδευτικός, Α. Νιαζί μέλος Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Π. Κουτσιανάς μέλος του ΔΣ Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Χ. Φράγκος καθηγητής Πανεπιστημίου, Χ. Τερζόπουλος οικοδόμος, Α. Βαρδοπούλου δημοτική σύμβουλος, Ν. Κυριακίδης φοιτητής, Πρ. Ντουμάς μέλος ΔΣ Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής, Χ. Τερζάκης υπάλληλος στο χώρο της υγείας, Στ. Ιωαννίδης καθηγητής, Α. Σκουνάκη δικηγόρος, Β. Τζίκας δημοτικός σύμβουλος, Γ. Κυρίτσης δικηγόρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν για την ΠΕ Θεσσαλονίκης(2019-04-12 00:00:00.0)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ(2008-04-20 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτιο της νίκης(2002-09-18 00:00:00.0)
Η διακήρυξη της ΔΑΣ(2002-03-20 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της δράσης(2001-02-13 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτια μάχης(1998-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ