Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με ταχείς ρυθμούς οι νεοφιλελεύθερες «τομές»
  • Ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας όλων των δημοσίων υπηρεσιών
  • Από τις 5 Μάρτη αρχίζει σταδιακά η απογευματινή λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών

Επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του πακέτου των νεοφιλελεύθερων μέτρων που έχει υιοθετήσει για το δημόσιο τομέα η κυβέρνηση, αν κρίνουμε με βάση όσα είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου. Ετσι, από τη μία ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες για ιδιωτικοποίηση τομέων και δραστηριοτήτων του δημοσίου στο όνομα του «λιγότερου και πιο ευέλικτου κράτους» κι από την άλλη εξαπολύεται χιονοστιβάδα αντιλαϊκών διαδικασιών και ρυθμίσεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών, με την εφαρμογή του περιβόητου συστήματος των «Δεικτών αποδοτικότητας». Αναλυτικότερα:

Η υπουργός Εσωτερικών υπήρξε αρκετά σαφής σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. «Θέλουμε - είπε - ευέλικτο κράτος. Και ευέλικτο κράτος σημαίνει περιορισμός του δημοσίου, σημαίνει λιγότερο κράτος». Δεν ήταν, όμως, εξίσου σαφής και για τα όρια και την έκταση εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Αν και ρωτήθηκε επενειλημμένως να διευκρινίσει ποιος είναι ο όγκος των υπηρεσιών του δημοσίου που θα περάσει σε ιδιώτες, απέφυγε επιμελώς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Αρκέστηκε, μόνο, να επαναλάβει ότι θα μεταβιβαστούν δραστηριότητες που δε συνεπάγονται άσκηση δημόσιας εξουσίας κι έφερε ως παράδειγμα τη συντήρηση και καθαριότητα κτιρίων, την πληροφόρηση, τις πιστοποιήσεις (π.χ. ΚΤΕΟ) καθώς και την καταχώριση στοιχείων. Επίσης, πρόσθεσε πως μπορούν να παραχωρούνται σε ιδιώτες και μια σειρά άλλες δραστηριότητες που θα προκύψουν στο μέλλον.

Είναι οφθαλμοφανές πως η κυβέρνηση στην παρούσα φάση επιδιώκει να μην προκαλέσει μια αντιπαράθεσή της με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Γι' αυτό και συσκοτίζει τα πράγματα, καλλιεργεί την εντύπωση πως θα ιδιωτικοποιηθούν κάποιοι τομείς δευτερεύουσας σημασίας και αποφεύγει επιμελώς ν' ανακοινώσει, έστω και μέρος, από το φιλέτο του δημοσίου τομέα, που ετοιμάζεται να παραχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στη δίνη των δεικτών αποδοτικότητας

Ενδεικτικό, πάντως, των κυβερνητικών προθέσεων και άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι το θέμα που προκύπτει με την εφαρμογή των περιβόητων δεικτών αποδοτικότητας. Η Β. Παπανδρέου υπογράμμισε χτες τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μέτρου. Θα μπορούσε με δυο λέξεις να πει κανείς πως πρόκειται για εφαρμογή σκληρών ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα που δεν έχουν στόχο μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τον απλό πολίτη που συναλλάσσεται με το κράτος. Οι δείκτες αυτοί, σύμφωνα με την υπουργό, θα εφαρμοστούν μέσα στο 2001 στη Δημόσια Διοίκηση και στους ΟΤΑ και στη συνέχεια η εφαρμογή τους θα γενικευτεί, ενώ θα συνδεθούν και με τις αποδοχές των εργαζομένων. Ετσι, οι υπηρεσίες και υπάλληλοι που ανταποκρίνονται στους δείκτες αποδοτικότητας θα ανταμείβονται με επιπλέον επιχορήγηση και «μπόνους», ενώ οι υπόλοιποι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά. Για να γίνει όμως κατανοητό περί τίνος πρόκειται θα παραθέσουμε ενδεικτικά ορισμένους από αυτούς από το σχετικό κατάλογο που η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα. Ετσι:

Για τους ΟΤΑ θα ελέγχονται για παράδειγμα οι ίδιοι πόροι σε σχέση με τα συνολικά έσοδα, το κόστος απασχόλησης των εργαζομένων σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες, το κόστος ανταποδοτικών υπηρεσιών σε σχέση με τα ανταποδοτικά έσοδα ανά υπηρεσία και ανά νοικοκυριό, τα εισπραχθέντα σε σχέση με τα βεβαιωθέντα έσοδα κ.λ.π. Τι σημαίνουν αυτά τα ολίγα;. Σημαίνουν πολύ απλά ότι οι δήμοι πρέπει να σταματήσουν την όποια κοινωνική πολιτική κάνουν, να γίνουν φορομπήχτες αυξάνοντας τα έσοδά τους από τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη βάση της ανταποδοτικότητας, να λειτουργούν όπως μια καπιταλιστική επιχείρηση που κυνηγά το κέρδος κι αν συνεχίσουν να θεωρούνται μέρος του δημοσίου τομέα αυτό να ισχύει κατ' όνομα. Πρέπει δε να προσθέσουμε ότι παρόμοιοι δείκτες, στην ίδια, δηλαδή πολιτική κατεύθυνση, έχουν καθοριστεί για όλους τους τομείς δραστηριότητας των ΟΤΑ όπως καθαριότητα, ύδρευση, επεξεργασία λυμάτων, αποχέτευση, συντήρηση οδών και πεζοδρομίων, κοινωνικές υπηρεσίες, διοικητικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Για τη δημόσια υγεία έχουν θεσπιστεί δείκτες ελέγχου αποδοτικότητας όπως: Δαπάνες φαρμάκων κατά κεφαλήν, μέση διάρκεια επείγουσας νοσηλείας(!), μέσος αριθμός εκτελούμενων συνταγών από φαρμακεία και άλλες υπηρεσίες υγείας, κόστος φαρμάκων ανά συνταγή(!), συνολικές δαπάνες υγείας κατά κεφαλήν, δαπάνες φαρμάκων κατά κεφαλήν, μέσος όρος παραμονής σε νοσοκομείο (ημέρες), μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο πριν την εγχείρηση (ημέρες)(!) κ.ο.κ.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στους δείκτες αποδοτικότητας άλλων υπηρεσιών, αλλά τίποτα δε θα άλλαζε τη βασική εικόνα της κατάστασης που δρομολογείται: η κυβέρνηση, χωρίς περιστροφές έχει διαλέξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του κράτους ή της λειτουργίας τους με βασικό κριτήριο την «αποδοτικότητα» προς όφελος της πολιτικής της.

Αρχίζει η απογευματινή υπηρεσία

Εκτός όλων αυτών η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμη την άμεση έναρξη του προγράμματος πιλοτικής εφαρμογής απογευματινής λειτουργίας σε μια σειρά υπηρεσίες. Η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει σταδιακά από 5 Μάρη στην Αττική (ΔΟΥ Χολαργού, Γλυφάδας, Πειραιά, Περιστερίου, σε ΤΕΒΕ, ΟΓΑ και Νομαρχία Δυτ. Αττικής), το Μάη θα επεκταθεί στο Νομό θεσσαλονίκης και τον Ιούνηο θα λειτουργήσουν κέντρα πληροφόρησης πολιτών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σε δήμους και στις πρωτεύουσες των νομών.

Τέλος, η υπουργός ενημέρωσε ότι είναι θετική η λειτουργία των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη από τα τηλέφωνα 1502 και 1464, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των κλήσεων μέσα στο έτος. Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών 1502 εντός του διμήνου προγραμματίζεται η ένταξη του συνόλου των δήμων και κοινοτήτων. Από την εν λόγω υπηρεσία θα μπορεί ο πολίτης να ζητάει και έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, κάτι που γίνεται πρώτη φορά, όπως και βεβαίωση και ανάλυση κλήρου. Τέλος, το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών 1464 θα δίνει προσεχώς πληροφορίες για τα ΦΕΚ, για θέματα των υπουργείου μεταφορών, Γεωργίας, Οικονομικών, για θέματα του ΟΓΑ, ενώ θα κλείνονται και ραντεβού για τα ΚΤΕΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ