Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
GUE/NGL - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Διημερίδα για τα Βαλκάνια, το περιβάλλον και την ΕΕ
  • Αρχίζει σήμερα στις 6 μ.μ. στο «Ηλέκτρα Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη
  • Νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου

Associated Press

Αρχίζει σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η διημερίδα που διοργανώνουν η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα: «Βαλκάνια, περιβάλλον, απεμπλουτισμένο ουράνιο και Ευρωπαϊκή Ενωση». Ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι φορέων θα επιχειρήσουν να εμβαθύνουν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, θέτοντάς το στις πραγματικές του διαστάσεις, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο και τις ευθύνες της ΕΕ..

Η βαρυσήμαντη αυτή πρωτοβουλία, που απαντά στην αγωνία και την ανησυχία του λαού και δη της Βόρειας Ελλάδας, αναλαμβάνεται σε μια περίοδο που το «Σύνδρομο των Βαλκανίων» - όπως εν συντομία ονοματίστηκε το έγκλημα που διαπράχτηκε - η έκτασή του και οι πραγματικές του μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις επιχειρείται να συγκαλυφτούν, προκειμένου να αμβλυνθεί η λαϊκή οργή, που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα με αντιΝΑΤΟικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Οι εργασίες της διημερίδας αρχίζουν στις 6 μ.μ. σήμερα, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» (πλατεία Αριστοτέλους 1), όπου νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, από τους Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και H. Markov, ευρωβουλευτή του ΚΟΔΗΣΟ, εκ μέρους της GUE/NGL.

Το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής:

Εναρξη των εργασιών στις 18.00 με χαιρετισμούς των Στρατή Κόρακα και Markov Helmut.

Ακολουθούν μεταξύ 18.15 και 19.15 χαιρετισμοί από τους Κ. Παπαδόπουλο, νομάρχη Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο, δήμαρχο Θεσσαλονίκης και από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Αμέσως μετά, έως τις 20.00, θα γίνουν εισηγήσεις από τους Σπ. Ραψομανίκη, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (συντάκτης της έκθεσης ΦΟΚΟΥΣ), ειδικό για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Jovanovic Zivadin, βουλευτή Σερβίας, υπεύθυνο για την έκθεση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών που συντάχθηκε το Μάη του 1999, Νίκο Κατσαρό, γγ των Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών, για τους χημικούς και ραδιενεργούς ρύπους που εκλύθηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία.

Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 21.00.

Αύριο Σάββατο, 24 του Φλεβάρη, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9 π.μ. και έως τις 10.30 θα γίνουν εισηγήσεις από τους Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η ΕΕ απέναντι στο πρόβλημα του απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Nadic Darlo, καθηγητή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου (ειδικός για τα ζητήματα περιβάλλοντος).

Ζαχαρία Σκούρα, καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Περιβαλλοντικά προβλήματα και γενετικές επιπτώσεις».

Rui Namorado Rosa, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Evora με θέμα: «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια».

Pavlovic Snezana, από το Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών της Vinca, στο Βελιγράδι, με θέμα: «Ραδιενεργός ρύπανση στη Γιουγκοσλαβία».

Θα ακολουθήσει διάλειμμα έως τις 11.00 π.μ. και θα συνεχιστούν οι εργασίες με τις εισηγήσεις των Ιφιγένειας Δανοπούλου, επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Υγειονομικό οδοιπορικό στη Βοσνία».

Matic-Besarabic Snezana, Senior Health spesialist M.D., με θέμα: «Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην υγεία και στο περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας».

Επειτα από ένα ακόμα διάλειμμα, θα ακολουθήσουν άλλες παρεμβάσεις, από τους Νίκο Ζώκα γενικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕΘ, Μ. Μοσχονά, δήμαρχο Αγίου Παύλου, Ν. Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Μ. Λιάμο, μέλος του ΔΣ του ΙΝΚΑ, ο οποίος θα μιλήσει για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και την τροφική αλυσίδα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και το κλείσιμο των εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ