Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερευνα για ραδιενέργεια στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ερευνα για τυχόν ύπαρξη ραδιενεργού μόλυνσης στα στρατιωτικά εργοστάσια Βόλου (304), Λάρισας (303 ΠΕΒ), Στεφανοβικείου (307 ΤΣΥΑΥ), Θεσσαλονίκης (308 ΠΕΒ), ανακοίνωσε ότι θα κάνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για θανάτους εργαζομένων και στρατιωτικού προσωπικού στα εργοστάσια αυτά από καρκίνο και λευχαιμία.

Στο μεταξύ, ένα ακόμα οπλικό σύστημα εξετάζεται ως ύποπτο για ραδιενεργό μόλυνση. Πρόκειται για τους αντιαρματικούς πυραύλους «ΜΙΛΑΝ». Συγκεκριμένα, το ραδιενεργό υλικό, το οποίο φέρουν οι πύραυλοι αυτού του είδους, είναι το θόριο που αναφλέγεται στη διάρκεια της εκτόξευσης, καταδεικνύοντας έτσι ως τροχιοδεικτικό την πορεία του βλήματος. Σύμφωνα με επιτελείς του ΓΕΣ, το θόριο βρίσκεται στο πίσω μέρος του πυραύλου και καίγεται κατά τη διάρκεια της πτήσης του.

Σχετικός θόρυβος ξέσπασε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο ο βρετανικός στρατός διέκοψε τις βολές με τα όπλα αυτά, επειδή διαπιστώθηκε η ύπαρξη θορίου. Το ΓΕΣ, μετά από τα δημοσιεύματα αυτά, διέταξε επείγουσα έρευνα, καθώς οι πύραυλοι «ΜΙΛΑΝ» είναι από τα πιο διαδεδομένα αντιαρματικά όπλα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής και με τη βοήθεια της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, θα γίνουν μετρήσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας που πιθανά εκπέμπουν τα βλήματα, αλλά και στις αποθήκες πυρομαχικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ