Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οριακές αλλαγές που διατηρούν τους κινδύνους

Επιμένει ο Ε. Βενιζέλος στον ορισμό δικαστικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων

Να μην φθάσουμε να γίνουν οι πολιτικοί βοηθοί των δικαστών είπε ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης.

Την υποκρισία και το επικίνδυνο της διάταξης κατήγγειλαν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Σε οριακές αλλαγές, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία της ρύθμισης, προχώρησε χτες ο Ε. Βενιζέλος στο άρθρο που αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Συγκεκριμένα αντί για τη μέχρι χτες πρόβλεψη ότι ο έλεγχος γίνεται «από ειδικό όργανο που συγκροτείται υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και εμπειρογνωμόνων όπως νόμος ορίζει», προτάθηκε ότι ο έλεγχος θα γίνεται «από ειδικό όργανο και με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών όπως νόμος ορίζει».

Ο Ε. Βενιζέλος στη χτεσινή συζήτηση διευκρίνισε ότι η διακομματική επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων που λειτουργεί και ο σχετικός κοινός νόμος πρέπει να έχουν ένα περιθώριο να διαμορφώσουν τη διάταξη αυτή ως προς τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του ειδικού οργάνου που θα ασκεί τον εξωτερικό έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων.

Η όλη επικίνδυνη φιλολογία για τον έλεγχο ουσιαστικά των κομμάτων από τους δικαστικούς οδήγησε σε έκρηξη ακόμα και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν οι πολιτικοί θα γίνουν τελικά βοηθοί των δικαστών και στην περίπτωση αυτή «καλύτερα να πάμε σπίτια μας και να καλέσουμε τους δικαστές να κυβερνήσουν τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Ορ. Κολοζώφ: Δε συμφωνούμε

Η νέα διατύπωση είναι καλύτερη από την προηγούμενη, παρά το ότι εμείς δε συμφωνούμε ούτε και με αυτήν, είπε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

Δεν μπορούμε, είπε, να δεχτούμε ότι συλλήβδην όλα τα κόμματα είναι διεφθαρμένα και πρέπει να ανατεθεί ο έλεγχός τους από κάποιους «αδιάφθορους» έξω από τα κόμματα.

Ολα όσα λέγονται, συνέχισε, για τη συμμετοχή στον έλεγχο δικαστών και εμπειρογνωμόνων, κατατείνουν στο επικίνδυνο συμπέρασμα ότι αυτοί είναι πιο φερέγγυοι από τα κόμματα και τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. «Καταλαβαίνω την ένσταση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη», είπε ο Ορ. Κολοζώφ γιατί όσα ακούγονται μας οδηγούν στον παραλογισμό ότι όλη η Βουλή είναι ένα άντρο διαφθοράς.

Δε συμφωνούμε, είπε χαρακτηριστικά, να μπαίνουν άλλοι παράγοντες πέραν των ίδιων των κομμάτων στους ελέγχους για τα οικονομικά. Υπάρχει, τόνισε, μία τάση όλα να οδηγούνται έξω από τον έλεγχο της Βουλής και να έχουν ουσιαστικό ρόλο οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές, με αποτέλεσμα η Βουλή να είναι ανίκανη να ελέγξει οτιδήποτε, κάτι που επιθυμούν ακριβώς όσοι κάνουν τις διάφορες «βρωμιές».

Αναφερόμενος στην πρόταση για τη χορήγηση δωρεάν χρόνου στα κόμματα από τα ΜΜΕ, είπε ότι δε λύνει στη ρίζα του το πρόβλημα και πρότεινε να μην μπορούν πέραν αυτού του χρόνου να αγοράζουν επιπλέον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, αλλά και ούτε να συμψηφίζεται με τις άλλες προεκλογικές δαπάνες.

Στη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος έθεσε το θέμα των κομματικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ζητώντας να υπάρχει γι' αυτά μία ιδιαίτερη μεταχείριση και να μην εμπίπτουν στα προβλεπόμενα ασυμβίβαστα για τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, πρόταση που ο Ε. Βενιζέλος υποσχέθηκε ότι θα βρει τρόπο να την ενσωματώσει στο Σύνταγμα.

«Σφυροκόπημα» από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Σε παρεμβάσεις τους στη συζήτηση για το θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέδειξαν το επικίνδυνο των διατάξεων για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και ανέδειξαν την υποκρισία που διαπερνά όσους προτείνουν κάτι τέτοιο.

Ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε στην ομιλία του: «Εχουν την εντύπωση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι γίνονται πιστευτά αυτά που επικαλούνται; Εχουν την εντύπωση ότι θα εξαλειφθεί η διαπλοκή και θα εξυγιανθεί ο πολιτικός βίος με τον έλεγχο που θα γίνεται στα οικονομικά των κομμάτων; Δηλαδή εάν αύριο ψηφιστεί το Σύνταγμα θα σταματήσει η διαπλοκή, θα σταματήσουν ορισμένοι να τα παίρνουν και να φέρνουν ίσως εδώ εισηγήσεις;».

Ο βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ έχει μία μακρά ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει δει διάφορα αυταρχικά συστήματα, έχει δει κυβερνήσεις που έστελναν τα παλικάρια του ΚΚΕ στα έξι μέτρα, γιατί υπήρχε μία όξυνση της ταξικής πάλης που έφθανε στα άκρα. Και ανέφερε: «Ποιος σας λέει ότι με αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σήμερα, μέρα με την ημέρα, στριμώχνοντας τους εργαζόμενους στο περιθώριο, ότι δε θα οξυνθεί η ταξική πάλη και ότι δε θα κάνετε εσείς ή κάποιο άλλο κόμμα χρήση αυτών των διατάξεων για τον έλεγχο των κομμάτων, για να αφοπλίσετε τελικά κάθε αντίσταση που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία;».

Με τη σειρά της η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι με τέτοιες διατάξεις οι βουλευτές ψηφίζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Θα φτιάξουμε, είπε, μία ανεξάρτητη αρχή με δικαστικούς, με το ΣτΕ, με τον πρόεδρο της Βουλής, που θα παρέχει κοινοβουλευτικό μανδύα για να ελέγχει τα κόμματα στην τετραετία. Πώς θα ελέγχει τα κόμματα στην τετραετία; Θα ελέγχει τα τιμολόγια των κομμάτων και πού πάνε τα χρήματα;».

Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε και στις πολιτικές απαγορεύσεις που τίθενται κατά των δημοσίων υπαλλήλων και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Κανέναν δεν εμπιστευόμαστε να μιλάει πολιτικά στη χώρα που θέλει να υπερασπιστεί την πολιτική και την αξία. Κανέναν. Οι δικαστές δεν πρέπει να μιλάνε. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να μιλάνε. Κανένας δεν πρέπει να πηγαίνει πουθενά. Στους δήμους δε θα μιλάνε. Πουθενά δε θα μιλάνε. Ο έλεγχος δε θα γίνεται από τη Βουλή, αλλά από ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Ανεξάρτητοι εδώ, ανεξάρτητοι εκεί, τούτος εδώ ο ναός τι είναι; Της δημοκρατίας; Οι αδιάφθοροι είναι εκτός αυτού του ναού και όσοι θέλουν να μπουν εδώ μέσα είναι κατά τεκμήριο διεφθαρμένοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ