ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ "F - 16"
Διέταξε έρευνα ο εισαγγελέας

Κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν να συγκαλύψουν το θέμα που προέκυψε σχετικά με τις μίζες που εισέπραξαν Ελληνες το 1993, για την προμήθεια των συστημάτων αυτοπροστασίας των "F - 16" από αμερικανική εταιρία

Παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων, το 1993, με το ποσόν των 12 εκατ. δολαρίων (περίπου 3,8 δισ. δρχ.), από την αμερικανική εταιρεία Litton,για την προτίμηση των συγκεκριμένων συστημάτων ηλεκτρονικής προστασίας (ραντάρ κλπ.) των "F - 16",που κατασκευάζει η εν λόγω εταιρία, τα οποία και αγοράστηκαν το 1993 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γ. Κολιοκώστας παρήγγειλε, προχθές το βράδυ, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Γεράκη, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνήσει την υπόθεση και να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΝΔ να υποβαθμίσουν την όλη υπόθεση και στην ουσία να τη συγκαλύψουν, φοβούμενοι προφανώς να μην ανοίξουν οι "ασκοί του Αιόλου" των εκατέρωθεν αποκαλύψεων, σχετικά με τον χειρισμό ανάλογων υποθέσεων προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι από τη μια τηρούν αποστάσεις και από την άλλη προσπαθούν η συγκεκριμένη αποκάλυψη να μη γίνει αντικείμενο δικομματικής αντιπαράθεσης. Για το θέμα ρωτήθηκε χτες σχετικά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος απάντησε αόριστα ότι "θα διερευνηθούν" οι καταγγελίες και "οι αρμόδιες υπηρεσίες δικαιοσύνης θα επιληφθούν του θέματος για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση".

Η εισαγγελική εντολή προκλήθηκε από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς",που αναδημοσίευσαν ελληνικές εφημερίδες, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική εταιρία "Litton" που προμήθευσε την Ελλάδα το 1993 τα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών "F - 16", έδωσε ως μίζα 12 εκατ. δολάρια σε 4 Ελληνες αξιωματούχους για να διασφαλίσουν την προμήθεια συνολικού ποσού 150 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η αποκάλυψη έγινε από στέλεχος της ίδιας εταιρίας κατά τη διάρκεια δίκης στην οποία είχε οδηγηθεί η "Litton" μετά από δίωξη που είχε ασκήσει σε βάρος της η αμερικανική κυβέρνηση. Στα βιβλία της εταιρίας εμφανίζονται μεταξύ άλλων και 12 εκατ. δολάρια ως "άλλα απευθείας έξοδα" και ως "εξωτερικές υπηρεσίες κομπιούτερ" που αφορούν την Ελλάδα.

Βέβαια, η υπόθεση, ως υποψία τουλάχιστον, ήταν γνωστή από παλιά. Η προμήθεια των συστημάτων αυτών, που υπογράφτηκε τον Μάρτη του 1993, και αφορούσε τα συστήματα αυτοπροστασίας των νέων μαχητικών "F - 16" μπλοκ 50 που παρήγγειλε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη,με υπουργό Αμυνας τον Γ. Βαρβιτσιώτη και αρχηγό ΓΕΑ τον Αθ. Σταθιά,είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε σχέση με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων που επελέγησαν. Πάντως, οι Κ. Μητσοτάκης και Γ. Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τη νέα δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, ζητούν να γίνει "σε βάθος έρευνα". Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η επιλογή έγινε τότε μεταξύ του αμερικανικού συστήματος "Ασπίς" της εταιρίας "Litton",το οποίο και προκρίθηκε, και του βρετανικού συστήματος"Ζευς" της εταιρίας "Μαρκόνι".

Η τοποθέτηση των συστημάτων στα αεροσκάφη έγινε το 1997 μετά την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών αλλά και σε παλαιότερα αεροσκάφη αυτού του τύπου. Στα συστήματα λόγω των προβλημάτων που παρουσίασαν χρειάστηκε στο μεταξύ να γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Εκπρόσωποι της "Litton" αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν επίσημα το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας και αρνούνται επίσης να δώσουν τα ονόματα των εμπλεκομένων, καθώς οι διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται, μεταξύ της εταιρίας και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζονται. Ομως γίνεται μια σαφής προσπάθεια υποβάθμισης της υπόθεσης, καθώς, όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, ορισμένοι κύκλοι, που φέρονται να γνωρίζουν την υπόθεση, διαρρέουν ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα δεν είναι Ελληνες αξιωματούχοι (πολιτικοί ή στρατιωτικοί) αλλά εκπρόσωποι πωλήσεων της εταιρίας "Litton" την εποχή εκείνη στην Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
Οι Αμερικανοί τακτοποιούν τις εκκρεμότητες...

Για τη διευθέτηση των "τεχνικών" εκκρεμοτήτων στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πιέζουν οι Αμερικάνοι, χωρίς όμως να δίνουν και τα περιθώρια στην κυβέρνηση να εμφανίσει κάποια "ψίχουλα" ως αντιστάθμισμα της υποτέλειάς της. Στη Λήμνο ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο, οι εργασίες της Η' Συνόδου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ υπό τη συμπροεδρία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη και του Αμερικανού ομολόγου του Φρ. Κρέιμερ.Η σύνοδος, που προβλέπεται από τη συμφωνία για τις βάσεις του 1990, γίνεται κάθε χρόνο εναλλάξ σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Στην εναρκτήρια ο ομιλία του ο Δ. Αποστολάκης προσπάθησε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις αμερικανικές στρατηγικές επιδιώξεις στην περιοχή και μίλησε για προβλήματα που "δε γνωρίζουν σύνορα" και την αντιμετώπισή τους, που απαιτεί "πολυμερή συνεργασία μεταξύ οργανισμών και κρατών". Μια αναφορά που παραπέμπει στις νέες αρχές του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις επιβολής της "νέας τάξης" καταλύοντας κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Ο Δ. Αποστολάκης δεν παρέλειψε, απευθυνόμενος στους Αμερικάνους, να τους ζητήσει για την Ελλάδα "πρωταγωνιστικό ρόλο και ρόλο στην ανοικοδόμηση της περιοχής που θα πρέπει να αρχίσει γρήγορα και επ' ωφελεία όλων, με Στρατηγείο συντονισμού αυτών των προσπαθειών στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί άλλωστε και τη φυσική έξοδο της βαλκανικής προς τη Μεσόγειο".

Ο Ελληνας υφυπουργός Αμυνας, επιβεβαίωσε με τα όσα είπε στην ομιλία του, ότι "έχουν επισπευστεί από Αμερικανικής πλευράς οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας που θα διέπει το προσωπικό των Ευκολιών των ΗΠΑ στην Ελλάδα", πράγμα που η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο ίδιος, το "καταγράφει θετικά"! Οσον αφορά το θέμα του συσσωρευμένου χρέους προς τις ΗΠΑ του ελληνικού κράτους, εξαιτίας της λεγόμενης "αμυντικής βοήθειας" (FMF) που χορηγείται από τους Αμερικάνους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δε φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη παρά τη δειλή αναφορά του Δ. Αποστολάκη. Το υπόλοιπο τους χρέους αυτού ξεπερνά τα 1,5 τρισ. δραχμές, ποσόν για το οποίο καταβάλλονται ετησίως περίπου 200 δισ. δραχμές. Αντίθετα, ο υφυπουργός Αμυνας ζήτησε από τους Αμερικανούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες για χορήγηση νέων οπλικών συστημάτων λόγω ενός άτυπου εμπάργκο που ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιβάλλουν οι Αμερικανοί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Κόντρες" για το ψήφισμα των "8"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σε αντίποινα για το ψήφισμα της G8, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στις 20 Ιούλη, επικεφαλής έξι υπουργών του, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αβρούπα", η οποία χαρακτηρίζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού "απόβαση" στη νήσο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Τουρκία είναι πολύ ενοχλημένη από το ψήφισμα και ότι σε απάντηση στην "Ομάδα των Οκτώ", κατά την άφιξη του Μπ. Ετσεβίτ θα εκδοθεί ανακοινωθέν.

Αναμένεται ότι στο ανακοινωθέν θα αναφέρεται πως η τουρκική πλευρά θα προβαίνει σε πολλαπλάσια αντίποινα για κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση και θα ζητείται αναγνώριση του ψευδοκράτους για να υπάρξει διάλογος.

Λευκωσία: "Σημαντική εξέλιξη"

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τη δήλωση της "Ομάδας των Οκτώ" για το Κυπριακό.

Ο Ι. Κασουλίδης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι οκτώ πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες του κόσμου παρέχουν στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αυτού του είδους τη διαρκή υποστήριξη, την οποία ο ίδιος επιζητούσε, με στόχο να φέρει σε πέρας την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι τώρα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, τούτο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο εξωτερικό.

Αθήνα: Θετική η κινητικότητα

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αξιολογεί ως "θετική" την κινητικότητα που εκδηλώνεται γύρω από το Κυπριακό. "Η κινητικότητα που εκδηλώνεται τελευταία, με πρωτοβουλία της Ομάδας των οκτώ χωρών, σημείωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς. Εφόσον το πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεσμεύουν όλες τις χώρες - και την Τουρκία - μπορεί πράγματι να βρεθεί λύση. Η στάση της Τουρκίας, για μια ακόμη φορά, δείχνει με ανάγλυφο και ανάλγητο τρόπο ότι η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει σε ομηρία την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διεθνής παράγων γενικότερα, εκτίμησε ο Δ. Ρέππας, δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή την κατάσταση. Οι πρωτοβουλίες, οι οποίες αναλαμβάνονται, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν έναν ταχύ ρυθμό, να εξελιχθούν, ώστε να αποδώσουν το συντομότερο δυνατό, για να μην περιπέσουν πάλι σε αδιέξοδο και τέλμα".

Υπογράφηκε η σύμβαση για τους "Κροτάλ"

Υπογράφηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου και της γαλλικής εταιρίας "Thomson CSF", η σύμβαση για την προμήθεια 11 αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς (Shorads) τύπου "Crotale". Τα συστήματα αυτά θα καλύπτουν τις ανάγκες για αντιαεροπορική προστασία του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς έχουν παραγγελθεί 22 ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς ΤΟR M1. Ολα αυτά τα συστήματα είναι βεληνεκούς μέχρι 15 χιλιομέτρων και η συνολική τους αξία είναι 170 δισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ