ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει στα μέτρα του την ελευθερία του Τύπου

Κατέθεσε αγωγή κατά του Στάθη, επικαλούμενος «ηθική βλάβη» από σχολιογραφικό κείμενό του

Κίνηση κατά της ελευθερίας του Τύπου αποτελεί η κατάθεση αγωγής του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κατά του σκιτσογράφου της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Στ. Σταυρόπουλου. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζητά από τον ευρύτερα γνωστό ως Στάθη 300.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω «ηθικής βλάβης» που του προξένησε.

Αφορμή αποτέλεσε σχολιογραφικό κείμενο της 27/5/2004 του γελοιογράφου στην εφημερίδα όπου εργάζεται. Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, επρόκειτο για δημοσίευμα «συκοφαντικό και εξυβριστικό», που γράφτηκε γιατί δυο - τρεις μέρες νωρίτερα είχε παρουσιαστεί βιβλίο που αφορούσε στη ζωή και τη δράση του παππού του. «Η αναφορά αυτή στον πάππο μου, και γενικότερα στους προγόνους μου, για ανεξήγητους σ' εμέ λόγους, φαίνεται ότι σφόδρα ενόχλησε τον εναγόμενο», αναφέρει ο ενάγων.

Ομως, κατά πώς φαίνεται, το επίμαχο κείμενο αφορούσε στην αντίδραση των μελών της οικογένειας Μητσοτάκη (τουλάχιστον όσων παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας) στην επανάκαμψη - τότε - του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ.

Επιπλέον, όσοι ασχολούνται με την πολιτική - και μάλιστα επί πολλές δεκαετίες - οφείλουν να γνωρίζουν, καλύτερα από καθένα, ότι υπόκεινται καθημερινά στη διά του Τύπου κριτική. Ακόμα και τη σκωπτική, από δημοσιογραφικές στήλες γνωστές για αυτόν τους το χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες διαφορές στην πολιτική ζωή, ή οι όποιες διαφορές με τον Τύπο, δε λύνονται στα δικαστήρια, αλλά με επιχειρήματα και αντεπιχείρηματα. Κάτι που αναγνώριζε και ο ίδιος ο σημερινός ενάγων, με δήλωσή του μάλιστα στο «Ρ», όταν η εφημερίδα μας διωκόταν - με περίπου τα ίδια επιχειρήματα - από τον μακαρίτη Β. Γιαννόπουλο.


ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Καταγράφουν και συνομιλίες

Επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά οι τεράστιες δυνατότητες παρακολούθησης της καθημερινής δραστηριότητας των ανθρώπων από τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στο Λεκανοπέδιο. Μηχανήματα που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα με πρόσχημα την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων και παραμένουν στη θέση τους με νέα δικαιολογία τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ» έρχεται να προσθέσει νέες πληροφορίες σε όσα κατά καιρούς έχουν καταγγείλει, π.χ., τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οτι επιτροπή που έστησε το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να εξακριβώσει τις ακριβείς δυνατότητες αυτών των περίπου χιλίων καμερών και να προτείνει πού να χρησιμοποιηθούν, διαπίστωσε ότι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στο Κέντρο Ελέγχου της Αστυνομίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όχι μόνο ήχους από εκρήξεις, όπως είχε αρχικά υποστηριχτεί, αλλά ακόμα και διαλόγους πολιτών, πολύ περισσότερο δε συνθήματα πολιτικών συγκεντρώσεων. Επιπλέον, η επιτροπή του υπουργείου κατέληξε ότι οι κάμερες μπορούν να εστιάσουν από απόσταση ακόμα και δύο χιλιομέτρων, σε πρόσωπα, πινακίδες αυτοκινήτων, ακόμα και στην ποιότητα του υφάσματος στα ρούχα που κάποιος «ύποπτος» φορά.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. να τους στείλει οπτικό υλικό που έχουν συλλέξει οι κάμερες και έχει αποθηκευτεί στο κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο, συγκεκριμένα εικόνες από συγκρούσεις οχημάτων, για να το χρησιμοποιήσουν ως πειστήριο στις υποθέσεις που χειρίζονται.

Οπωσδήποτε ένα ζήτημα που προκύπτει είναι ο ακριβής ρόλος αυτής της επιτροπής. Μπορεί η κυβέρνηση να παρέλαβε ή έστω να λειτούργησε ένα σύστημα παρακολούθησης χωρίς να γνωρίζει τις δυνατότητές του; Κι αν, έστω, δεν το γνώριζε η πολιτική ηγεσία, επικαλούμενη ότι ανέλαβε μόλις στις 8 του Μάρτη, δε γνώριζαν ούτε οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., για να ενημερώσουν και τους νέους πολιτικούς τους προϊσταμένους; Μήπως η επιτροπή χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να «νομιμοποιηθεί» η χρήση των καμερών, ακόμα και αν είναι πλέον γνωστός από όλο και περισσότερο κόσμο ο πραγματικός, χαφιεδίστικος χαρακτήρας τους;

Επ' αυτού σημειώστε ότι - σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» - ρόλος της επιτροπής είναι να προτείνει «τρόπους "ουσιαστικής αλλά ανώδυνης λειτουργίας για τους πολίτες" των καμερών που έχουν τοποθετηθεί». Ως πρώτες σκέψεις ακούγονται - εδώ και καιρό είναι η αλήθεια - να τοποθετηθούν στις εθνικές οδούς, σε γήπεδα, φυλακές και «δημόσιους χώρους-στόχους». Ενας όρος τόσο γενικός, που μπορεί να χωρέσει τα πάντα...


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απειλούν συνδικαλιστή αντί να λύσουν τα προβλήματα

Με απειλές και τραμπουκισμούς επιδιώκει να «κουκουλώσει» τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ο αναπληρωτής διοικητής του, Γιάννης Καναβάκης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής διοικητής κάλεσε τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Θέμη Φραγκιαδάκη, στο γραφείο του για να του τονίσει ότι απαγορεύεται οι συνδικαλιστές να καλούν δημοσιογράφους στο νοσοκομείο και να μιλούν μαζί τους για ζητήματα που αφορούν στο νοσοκομείο! Επίσης, απαίτησε, όταν έρθει κάποιος δημοσιογράφος ακόμα και στα γραφεία του σωματείου να πάρει άδεια από τη διοίκηση.

Κάτι τέτοιο προσπάθησε να εφαρμόσει, λίγη ώρα νωρίτερα, καλώντας τους άντρες της ασφάλειας του νοσοκομείου να βγάλουν έξω δημοσιογράφο τοπικού ραδιοσταθμού, που βρέθηκε εκεί για το ρεπορτάζ. Την ώρα εκείνη χτύπησε το τηλέφωνο του συνδικαλιστή που τον καλούσαν από ραδιοφωνική εκπομπή η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη και ζητούσαν να σχολιάσει το γεγονός. Ο συνδικαλιστής απάντησε ότι βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή διοικητή, Γ. Καναβάκη, αφήνοντας έκπληκτους τους δημοσιογράφους, αφού εκείνοι έψαχναν παντού τον υποδιοικητή που, απ' ό,τι φαίνεται, κρυβόταν.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Γ. Καναβάκη, ο οποίος πλησίασε τον συνδικαλιστή και άρχισε να τον απειλεί και προσωπικά αλλά και για τη δουλιά του στο νοσοκομείο. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα ο συνδικαλιστής, που βρισκόταν σε ακρόαση με το σταθμό, προέβη σε καταγγελίες στον αέρα, λέγοντας ότι δέχεται απειλές.

Ο «Ρ» μίλησε με τον Θέμη Φραγκιαδάκη, γραμματέα του σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος μας τόνισε: «Αντί η διοίκηση να ασχολείται με τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου, να εφαρμόσει τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για να δοθεί άδεια στο νοσοκομείο, να απελευθερωθούν οι έξοδοι κινδύνου και να εφαρμόσει επιτέλους το σχέδιο διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου. Αντί η διοίκηση του νοσοκομείου να υλοποιήσει την έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας ως όφειλε. Εκείνος απαγορεύει την είσοδο των δημοσιογράφων στο νοσοκομείο και μάλιστα στα γραφεία του Σωματείου εργαζομένων. Ενώ καλεί σε απολογία τον γραμματέα του σωματείου γιατί ανέφερε τα προβλήματα αυτά στη δημοσιογράφο. Και δε σταματά εδώ αλλά απειλεί με μηνύσεις».

Καταλήγοντας ο γραμματέας του Σωματείου ζητά από τον περιφερειάρχη Υγείας, κ. Καλαντζάκη, και το νέο διοικητή του νοσοκομείου, κ. Μανιαδάκη, να πάρουν θέση σε ένα αμιγώς δημοκρατικό πρόβλημα που προκύπτει με την προκλητική συμπεριφορά του υποδιοικητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ