Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Καταγράφουν και συνομιλίες

Επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά οι τεράστιες δυνατότητες παρακολούθησης της καθημερινής δραστηριότητας των ανθρώπων από τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στο Λεκανοπέδιο. Μηχανήματα που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα με πρόσχημα την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων και παραμένουν στη θέση τους με νέα δικαιολογία τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ» έρχεται να προσθέσει νέες πληροφορίες σε όσα κατά καιρούς έχουν καταγγείλει, π.χ., τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οτι επιτροπή που έστησε το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να εξακριβώσει τις ακριβείς δυνατότητες αυτών των περίπου χιλίων καμερών και να προτείνει πού να χρησιμοποιηθούν, διαπίστωσε ότι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στο Κέντρο Ελέγχου της Αστυνομίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όχι μόνο ήχους από εκρήξεις, όπως είχε αρχικά υποστηριχτεί, αλλά ακόμα και διαλόγους πολιτών, πολύ περισσότερο δε συνθήματα πολιτικών συγκεντρώσεων. Επιπλέον, η επιτροπή του υπουργείου κατέληξε ότι οι κάμερες μπορούν να εστιάσουν από απόσταση ακόμα και δύο χιλιομέτρων, σε πρόσωπα, πινακίδες αυτοκινήτων, ακόμα και στην ποιότητα του υφάσματος στα ρούχα που κάποιος «ύποπτος» φορά.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. να τους στείλει οπτικό υλικό που έχουν συλλέξει οι κάμερες και έχει αποθηκευτεί στο κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο, συγκεκριμένα εικόνες από συγκρούσεις οχημάτων, για να το χρησιμοποιήσουν ως πειστήριο στις υποθέσεις που χειρίζονται.

Οπωσδήποτε ένα ζήτημα που προκύπτει είναι ο ακριβής ρόλος αυτής της επιτροπής. Μπορεί η κυβέρνηση να παρέλαβε ή έστω να λειτούργησε ένα σύστημα παρακολούθησης χωρίς να γνωρίζει τις δυνατότητές του; Κι αν, έστω, δεν το γνώριζε η πολιτική ηγεσία, επικαλούμενη ότι ανέλαβε μόλις στις 8 του Μάρτη, δε γνώριζαν ούτε οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., για να ενημερώσουν και τους νέους πολιτικούς τους προϊσταμένους; Μήπως η επιτροπή χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να «νομιμοποιηθεί» η χρήση των καμερών, ακόμα και αν είναι πλέον γνωστός από όλο και περισσότερο κόσμο ο πραγματικός, χαφιεδίστικος χαρακτήρας τους;

Επ' αυτού σημειώστε ότι - σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» - ρόλος της επιτροπής είναι να προτείνει «τρόπους "ουσιαστικής αλλά ανώδυνης λειτουργίας για τους πολίτες" των καμερών που έχουν τοποθετηθεί». Ως πρώτες σκέψεις ακούγονται - εδώ και καιρό είναι η αλήθεια - να τοποθετηθούν στις εθνικές οδούς, σε γήπεδα, φυλακές και «δημόσιους χώρους-στόχους». Ενας όρος τόσο γενικός, που μπορεί να χωρέσει τα πάντα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ