Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Αλλα κόλπα»...

Στις 27 του Δεκέμβρη του 1947 η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου- Κεντρώου Θ. Σοφούλη έθεσε σε εφαρμογή τον Αναγκαστικό Νόμο 509 «Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του Πολιτεύματος, του Κοινωνικού Καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Βάσει του πρώτου άρθρου αυτού του νόμου, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, η Εθνική Αλληλεγγύη, αλλά και κάθε άλλο κόμμα, οργάνωση ή σωματείο που θα θεωρούνταν ότι είχε σχέση με τα προαναφερόμενα ή τις ιδεολογικοπολιτικές τους αρχές, τίθονταν αυτομάτως εκτός νόμου και διαλύονταν.

Με τον 509 επικυρωνόταν και τυπικά το καθεστώς των διώξεων, των συλλήψεων, των φυλακίσεων, των βασανισμών, των δολοφονιών, των βιασμών, της αρπαγής περιουσιών, το καθεστώς κάθε είδους βανδαλισμού σε βάρος των αριστερών, δημοκρατικών πολιτών, σε βάρος των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

***

Στις 23 του Σεπτέμβρη 1974, σαν σήμερα, το μεταπολιτευτικό σύστημα, και αφού προηγουμένως οι κομμουνιστές έχουν ακυρώσει στην πράξη, με το αίμα, τις θυσίες και τους αγώνες τους, τον διαβόητο 509, υποχρεώνεται να ανακοινώσει την υπογραφή νομοθετικού διατάγματος για τη νομιμοποίηση, μετά από 27 χρόνια, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ηδη από τον Αύγουστο βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, και στις 26 του Αυγούστου δίνει την πρώτη του συνέντευξη.

***

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, το κράτος παραμένει αστικό. Εγινε, βέβαια, περισσότερο «διακριτικό». Οχι διακριτικά αστικό. Απλώς «διακριτικό». Σήμερα το «περάστε από το Τμήμα δι' υπόθεσίν σας» έχει περισσότερο ...«τακτ».

Για παράδειγμα, οι κύριοι της Ασφάλειας που κάλεσαν για «ανακρισούλα» το στέλεχος του ΠΑΜΕ, με την κατηγορία (!) ότι τα μέλη του Μετώπου ανάρτησαν πανό κατά του πολέμου στην Ακρόπολη, στις 15/2/2003, τη μέρα των παγκόσμιων συλλαλητηρίων, ήταν πολύ ευγενικοί... Ενδεχομένως εξίσου ευγενικοί θα είναι και οι συνάδελφοί τους που θα καλέσουν (;) στελέχη του ΚΚΕ να απολογηθούν για το πανό του Κόμματος κατά του Πάουελ - πάλι στην Ακρόπολη - τις μέρες της Ολυμπιάδας...

***

Τριάντα χρόνια. Αλλες εποχές. Αλλες συνθήκες. Και «άλλα κόλπα»...

*

ΥΓ: Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε εναντίον του ΠΑΜΕ ήδη από τις 21 του Φλεβάρη 2003, δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ. Η κλήση του στελέχους του ΠΑΜΕ στο Τμήμα έγινε προχτές, επί ΝΔ.

Οπως βλέπετε, το κράτος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει μια συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ