Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σύμφωνος με την αμερικάνικη... λογική

Ευθυγραμμισμένος με τις αμερικάνικες πιέσεις κάτω από τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν να αναβάλουν προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, εμφανίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «θετικό γεγονός τη μη διεξαγωγή των μεγάλων διακλαδικών ασκήσεων του φθινοπώρου στις δύο χώρες», οι οποίες ήταν σχεδιασμένες στο πλαίσιο του «δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου», δηλώνοντας ότι «η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στον ίδιο και τον τότε Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ». Πάντως, ο ίδιος δεν αναφέρθηκε καθόλου στις κατηγορίες που απηύθυνε το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση για παράνομη μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις προχτεσινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και Αμπ. Γκιουλ στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε «την κυβέρνηση για παθητική στάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, «δεν είναι εντός των εξελίξεων που αφορούν στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία». Εμείς, ισχυρίστηκε ο ίδιος αναφερόμενος στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, «προωθούσαμε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παράλληλα όμως, προχωρούσαμε κάθε φορά και ένα βήμα τα δικά μας θέματα». Βέβαια, ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι η «βελτίωση των σχέσεων»... προχωρούσε παρά τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και του Κυπριακού.

Η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει «αποσυνδέσει όλα τα θέματα από την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας» και υποστήριξε: «Είναι κρίμα γιατί κάναμε πάρα πολύ δουλιά επί πολλά χρόνια για να μπορέσουμε αυτά τα θέματα να τα εντάξουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική επίλυσης». Ο ίδιος, συγχρόνως ανέφερε ότι δε γνωρίζει «ποια είναι τελικά η στρατηγική της κυβέρνησης για την επίλυση αυτών των θεμάτων», αφού όπως είπε «είμαστε σε ένα σκοτάδι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ